Ambulantní specialisté jako výpomoc v nemocnicích? Spíše by měli převzít pacienty nemocničních ambulancí

3 years ago

Zatímco na jaře se Česku povedlo vyhnout nepříznivému vývoji epidemie covid-19, nyní to štěstí nemáme. V nemocnicích je 2700 pacientů a středeční nárůst o 9544 nově diagnostikovaných napovídá, že se lůžková zařízení musí připravit na ještě mnohem silnější nápor. A protože větším problémem než samotná lůžka může být nedostatek zdravotníků, nechal se ve středu ministr zdravotnictví Roman Prymula v ČT slyšet, že pokud nebude stačit pomoc mediků, povolá na pomoc ambulantní specialisty. Jenže situace není jako na jaře, kdy velká část ordinací i kvůli nedostatku ochranných pomůcek fungovala hlavně na dálku. Nyní totiž nejenže ordinují v běžném režimu (pochopitelně s ohledem na dodržování epidemiologických opatření), ale mnohdy i nad jeho rámec – pacienti totiž přestali mít z ambulancí strach a nezřídka tak dohánějí návštěvy, které zmeškali během jara a léta. Navíc se dá očekávat, že s uzavřením nemocničních ordinací se nápor ještě zvýší, s čímž počítá i Sdružení ambulantních specialistů. To proto včera vyzvalo své členy, aby přijímali i pacienty svých kolegů, kteří jsou v nemocnicích. Zároveň se ale sdružení ptá ministra Prymuly, co v případě povinného povolání specialistů bude s pacienty ambulantních specialistů, u nichž by tak hrozilo, že skončí v nemocnici.

 

„Kapacita nemocnic bude posilována mediky, a pokud by to nestačilo nebo by byl požadavek, aby to byli lékaři, kteří už mají adekvátní erudici a atestace, jsme připraveni zvednout ambulantní specialisty,“ řekl ve středu večer v pořadu ČT Události, komentáře ministr Prymula.

Jenže samotné ambulantní specialisty zatím nikdo neoslovil, takže se raději včera rovnou sami obrátili na ministra. „Včera v Událostech na ČT jste řekl, že uvažujete o povolání ambulantních specialistů do nemocnic. Z časové souvislosti odhadujeme, že jde o myšlenku diskutovanou na Vašem předvčerejším setkání s řediteli fakultních nemocnic. Nejsme překvapeni, neboť minimálně dva z nich se již mnoho let v mediích o naší práci vyjadřují tak, že je jasné, že naši péči hrubě podceňují. Jsme si vědomi, že situace je vážná, nicméně se přiznáme, že jsme překvapeni, že se o nás rovnou hovoří ve zprávách bez toho, že by nás předem kdokoli s tímto problém kontaktoval,“ píše předseda Sdružení ambulantních specialistů Zorjan Jojko ministrovi.

I další ambulantní specialisté potvrzují, že se k nim žádná prosba o pomoc nedostala, a navíc mají mnozí momentálně plné ruce práce a ordinují naplno.

„Nemám informace, že by někdo utlumoval provoz. Ze svého okolí vím, že pracujeme normálně, ale snažíme se dodržovat, aby ambulance nebyla zahlcená a pacienti se v čekárně nekoncentrovali. V této době je nutné se objednávat a dopředu se domluvit telefonicky. Situace je ale jiná než na jaře. Denně mám 35 až 50 pacientů, na jaře to bylo sedm, osm akutních pacientů s červenýma očima. Vzhledem k návštěvnosti mám pocit, že se lidé nebojí, a za sebe rozhodně neplánuji omezovat péči – samozřejmě s ohledem na všechna epidemiologická opatření,“ přiblížila ZD předsedkyně Sdružení ambulantních očních lékařů Ludmila Říhová.

Podobně to vidí i ambulantní gynekologové. „Nevím, zda a kteří ambulantní lékaři utlumují chod ordinací. V mém centru jsme chod neomezili ani během první vlny epidemie, i když jsme na rozdíl od kolegů v nemocnicích neměli dostatek ochranných prostředků. Chod neomezíme ani nyní. Přednostům brněnských gynekologicko-porodnických pracovišť jsem nabídl, že v případě potřeby můžeme od nich po dobu personální nouze převzít většinu případů jednodenní chirurgie. Chápu enormní vypětí těch, kteří o pacienty s těžkým průběhem infekce covid-19 pečují. Těch je ovšem mezi nemocničními lékaři menšina. Ostatní lékaři v lůžkových zařízeních jsou ve stejném či menším riziku jako lékaři z ambulancí. Vláda zjevně považuje za první linii pouze všechny zdravotnické pracovníky v lůžkových zařízeních – ti dostali paušální finanční kompenzaci. Lékaři ani další zdravotníci z ambulancí neobdrželi nic. Během první vlny epidemie řada lůžkových oddělení výrazně omezila provoz, předpokládám, že k tomu dojde i nyní. Věřím, že vedení lůžkových zařízení využije kapacity lékařů z těchto oddělení. Pokud by někdo v ambulanci byl zdráv a omezil provoz, určitě by byla jeho pomoc kolegům u lůžka vhodná,“ poukazuje předseda Sdružení soukromých gynekologů Vladimír Dvořák.

Hlavní je postarat se o akutní pacienty, aby nemuseli do nemocnice

Pokud ale ministerstvo hodlá povolat ambulantní specialisty k pomoci do nemocnic, chtělo by Sdružení ambulantních specialistů (SAS) mít jasno v tom, jak bude celá věc organizovaná a jak by měli postupovat. Proto v dopise ministrovi vznáší dotazy na to, zda bude výpomoc v nemocnicích povinná či dobrovolná, pokud bude povinná, jestli jsou připravena kritéria, pro koho povinnost bude platit (více než třetina specialistů je v důchodovém věku), co by tito lékaři měli v nemocnicích vykonávat, zda bude předcházet restrukturalizace péče v samotných nemocnicích (zejména zda nemocnice uzavřou své necovidové ambulance, lékaře stáhnou k lůžkům a omezí souběhy úvazků), jakým způsobem bude zajištěno, aby ambulance odvelených lékařů nezkrachovaly, tedy zda stát zajistí dostatek financí k zaplacení nájmů, energií či mezd zaměstnanců, a v neposlední řadě, jaké instrukce mají ambulantní specialisté dát svým pacientům. „Bude nějak zajištěno, aby pacienti s jinými diagnózami, než je covid, řešitelnými ambulantně složitě, nehledali pomoc a nekoncentrovali se v čekárnách nemocnic s velkým rizikem jejich nákazy covidem?“ ptají se ministra specialisté.

SAS proto v tuto chvíli vyzývá zejména k tomu, aby se ambulantní specialisté postarali o pacienty nemocničních ambulancí. „Pandemie novým typem koronaviru již postihla všechny segmenty zdravotní péče. Rostou počty lékařů a sester v karanténě, exponenciálně mezi nimi narůstá počet infikovaných, přičemž mnozí z nich mají komplikovaný průběh nemoci. Otevřeně se hovoří o potřebě rychlé restrukturalizace akutních lůžek. V té souvislosti se dá očekávat, že za prvé ředitelé nemocnic uzavřou své běžné ambulance a lékaře z nich přesunou k lůžkům, a za druhé nařídí svým lékařům, aby dočasně zastavili práci v mimonemocničních privátních ambulancích a v plném rozsahu se věnovali pacientům na lůžkách – zakáží svým lékařům souběhy. Lze čekat, že na nás vznikne podstatně větší tlak řešit ambulantně i stavy (jiné diagnózy než je covid-19), které by v klidnější době byly léčeny v rámci hospitalizace,“ píše SAS ve výzvě směřované lékařům, kterou včera schválila jeho rada.

Sdružení proto apeluje na ambulantní specialisty, aby neodmítali pacienty jiných kolegů, i když mají nadlouho dopředu objednané pacienty. „Zkuste se podívat do svých objednacích diářů. Najdete-li v nich neakutní případy, u nichž lze bez rizika negativního dopadu na zdravotní stav vyšetření u Vás odložit, učiňte to. U pojištěnců VZP si můžete vypomoci distanční formou péče (výkon 09614 nebo 09616). Získejte takto čas pro ošetření Vám nepříslušných pacientů Vaší odbornosti s akutními potížemi, které ze zdravotní indikace není možno objednat do normálních objednacích dob podle pořadí,“ prosí SAS.

Michaela Koubová

Příspěvek Ambulantní specialisté jako výpomoc v nemocnicích? Spíše by měli převzít pacienty nemocničních ambulancí pochází z Zdravotnický deník

Otevřít článek