Ambulantní specialisté odmítají návrh úhradové vyhlášky. Nutí je prý více pracovat za méně peněz

2 years ago

V letošním dohodovacím řízení zůstal pouze jeden segment zdravotní péče, kde se poskytovatelé nedohodly se zdravotními pojišťovnami na úhradách pro rok 2022. Tím segmentem jsou ambulantní specialisté. Nyní ministerstvo zdravotnictví poslalo do připomínkového řízení úhradovou vyhlášku, jejíž znění ostře odmítlo Sdružení ambulantních specialistů (SAS). To také varuje, že lékařům v tomto segmentu roste počet komplikovaných pacientů v souvislosti s pandemii covidu-19 a současně jim raketově stoupají náklady.

„Rada SAS důrazně odmítá hodnoty bodů, koeficientu ve vzorci a limity regulací v příloze č. 3 návrhu úhradové vyhlášky MZ pro  rok 2022, která se má týkat ambulantních specialistů (AS), neboť jsou evidentně postaveny na myšlence, že máme více pracovat za méně peněz, ale méně předepisovat ZÚM, ZÚLP, léky, zdravotnické prostředky, laboratorní a RTG vyšetření našim pacientům,“ stojí v tiskové zprávě, pod níž je podepsán předseda sdružení Zorjan Jojko.

Svůj nesouhlas s vyhláškou zdůvodňuje SAS medicínsky i finančně.  „V posledních týdnech začal v našich ambulancích narůstat počet komplikovaných pacientů. Jde hlavně o případy, kdy přetrvávají potíže po prodělaném COVIDu a pak také lidi, kteří odkládali kvůli pandemii svou návštěvu u lékaře, tj. narůstá počet komplikovaných pacientů,“ píše se v tiskové zprávě s tím, že lékaři v ambulancích očekávají další zatížení, kdy péče bude dražší a náročnější, podobně jako byla  během nedávné zimy v nemocnicích. „Ministerstvem zdravotnictví navržené hodnoty bodů a koeficientu v úhradovém vzorci na předpokládaný rozsah péče zcela jistě nestačí,“ míní SAS.

Ambulantním, specialistům podle jejich sdružení „raketovým tempem“ stoupají náklady na poskytovanou péči. SAS vypočítává faktory: inflace letos atakuje pět procent a poroste, elektřina je o 7 až 10 procent dražší, než byla před rokem a hrozí, že na začátku roku 2022 bude až o cca 25 % dražší, než byla na konci roku 2020. „Velmi rychle nám zdražuje vše, co potřebujeme pro provoz ambulancí a tedy poskytování péče,“ upozorňuje SAS. Je podle něj nemožné udržet kvalitu a dostupnost péče, když klesá její ohodnocení. Limity na předpis léků, zdravotnických prostředků a indukované péče jsou prý nastaveny tak, že jich ambulantní specialisté budou schopni v roce 2022 předepsat méně, než v roce 2021.

Sdružení ambulantních specialistů formulovalo několik svých požadavků:

hodnota bodu má zůstat na minimálně stejné úrovni, jako tomu bylo v úhradové vyhlášce pro rok 2020. Základní hodnota bodu před bonifikací má být minimálně 1,06 koruny (MZ navrhuje pro většinu odborností 1,03 Kč), hodnota koeficientu před uplatněním bonifikací v úhradovém vzorci nesmí být pod hodnotou 1,09, limity preskripce léků, zdravotnických prostředků, indukované péče, ZÚM a ZÚLP nesmí být 108 % stavu roku 2019, ale minimálně 115 %.

Situace ambulantních specialistů je ovšem složitá. Dalo se totiž očekávat, že tam, kde bude nedohoda v rámci Dohodovacího řízení, bude se ministerstvo při tvorbě vyhlášky klonit spíše k postoji zdravotních pojišťoven. Navíc ambulantní specialisté jsou pro příští rok jediní, kdo se nedohodl, o to více nyní budou pod tlakem. Zdravotnický deník chtěl vědět, zda SAS počítá s nějakými dalšími jednáními jak se zdravotními pojišťovnami, tak ministerstvem zdravotnictví. „Se zdravotními pojišťovnami jsme zatím jednání nevyvolávali. O jednání s MZ jsem žádal, ale byl jsem odkázán na připomínkové řízení k návrhu vyhlášky, což toho času běží,“ sdělil Zdravotnickému deníku předseda Rady SAS Zorjan Jojko. Ten také již dříve připomněl, že segment ambulantních specialistů je jeden z mála, který je financován čistě ze systému zdravotního pojištění. „Nezískáváme finanční prostředky z žádného (státního, krajského,…) rozpočtu. Nepočítá s námi žádný z dotačních programů vypsaných EU, MZ či MMR na obnovu zdravotnictví po covidu, a to ačkoli jsme to my, kdo se stará o ambulantně řešitelné komplikovanější pacienty s covidem nebo po něm a také o komplikovanější necovidové pacienty, kteří se nám vrací do ambulancí…,“ uvedl Zorjan Jojko.

-cik-

Příspěvek Ambulantní specialisté odmítají návrh úhradové vyhlášky. Nutí je prý více pracovat za méně peněz pochází z Zdravotnický deník

Otevřít článek