AstraZeneca končí s vakcínami proti covidu

2 months ago

Vakcíny proti covidu byly pro řadu farmaceutických firem slušným byznysem. Jenže více než čtyři roky pro propuknutí koronavirové pandemie už není o očkování proti této infekci tak silná poptávka jako na jejím začátku. Některé společnosti proto dávají covidové vakcíně vale, jiné naopak sázejí na kombinaci očkování proti covidu a jinému viru způsobující respirační onemocnění. Oba typy příběhů napsaly v uplynulém týdnu firmy AstraZeneca, Sanofi a Novavax, a obou informoval britský deník Financial Times.

Britská farmaceutická skupina AstraZeneca v uplynulém týdnu oznámila, že končí s vakcínami proti covidu, a to necelé čtyři roky po jejich uvedení na trh ve Spojeném království. Důvodem je přebytek očkovacích látek, které se zaměřují na novější varianty viru, což vedlo k poklesu poptávky po vakcínách právě od společnosti AstraZeneca. Firma ve svém prohlášení, na něž se odkazuje britský list Financial Times, uvedla, že je „hrdá na roli, kterou vakcína Vaxzevria sehrála při ukončení pandemie“. Nadále ji však AstraZeneca nebude vyrábět, a tedy ani dodávat na trh.

Zpočátku neziskový model

Za připomenutí jistě stojí, že vakcína Vaxzevria byla vyvinuta ve spolupráci s vědci z Oxfordské univerzity, a to během několika relativně málo měsíců poté, co pandemie koronaviru vypukla. Pro britský trh dostala zelenou ještě před koncem roku 2020, a od jejího uvedení byly do celého světa dodány více než tři miliardy dávek. Společnost AstraZeneca hned na počátku vývoje vakcíny proti SARS-CoV-2 zvolila neziskový model. To znamená, že ji prodávala za cenu, která měla pokrýt náklady na její vývoj a produkci. „Podle nezávislých odhadů bylo jen v prvním roce používání zachráněno více než 6,5 milionu životů,“ uvedla AstraZeneca.

Později však britská farmaceutická společnost přešla na model ziskový, a to ve druhé polovině roku 2021 poté, co konstatovala, že onemocnění covid-19 již vstoupilo do „endemické fáze“. Jenže právě to byl začátek konce této vakcíny. Zatímco v roce 2021 AstraZeneca z jejího prodeje utržila bezmála čtyři miliardy dolarů (bezmála 100 miliard korun), loni jí na tržbách přinesla už jen 12 milionů dolarů, tedy pouhé tři tisíciny toho, co o dva roky dříve.

Novavax a Sanofi vsadily na kombinaci

Zcela jiným směrem se vydávají farmaceutické společnosti, jejichž byznys tvoří především vakcíny. Mezi ně patří francouzská skupina Sanofi a americká společnost Novavax. Tyto dvě firmy se spolu totiž dohodly, že uzavřou partnerství, na jehož konci má být kombinovaná vakcína proti covidu a chřipce. Vyloučena není ani kombinovaná vakcína proti více než dvěma infekčním chorobám.

Licenční dohoda podle obou smluvních stran dosahuje hodnoty 1,2 miliardy dolarů (skoro 28 miliard korun). V jejím rámci má dojít k využití technologie při výrobě vakcíny proti covidu, k níž společnost Sanofi získá přístup. Sanofi také v rámci dohody získá přibližně pětiprocentní podíl ve společnosti Novavax. Ta na oplátku od Sanofi dostane zálohu ve výši 500 milionů dolarů, zbývajících 700 milionů poté, co vakcína úspěšně projde schvalovacím kolečkem u regulátorů, informoval Financial Times.

„Jsme nadšeni vyhlídkou na spojení vakcíny společnosti Novavax proti covidu-19, která prokázala vysokou účinnost a příznivou snášenlivost u pacientů, s naším bohatým portfoliem diferencovaných vakcín proti chřipce,“ uvedl pro list Financial Times Jean-Francois Toussaint, šéf výzkumu a vývoje vakcín společnosti Sanofi.

Zjevně není jediný, kdo je z chystané spolupráce nadšený. Velkou radost projevili také investoři, kteří spojení Sanofi-Novavax v oblasti vývoje kombinovaných vakcín ocenili obrovským nárůstem hodnoty akcií společnosti Novavax. Zatímco ještě ve čtvrtek se obchodovaly za 4,5 dolaru za kus, během pátečního obchodování akcie Novavaxu vyskočily až na 10,5 dolaru, tedy na více než dvojnásobek. Později došlo ke korekci ceny akcií Novavaxu, i tak se po zbytek pátku obchodovaly o 81 procent výše než den předtím.

Otevřít článek