Babiš kritizuje dělení vakcín v EU, opozice ale říká, že premiér selhal. Pacientů s covidem v ČR ubývá

3 years ago

Premiér Andrej Babiš (ANO) kritizuje oznámený kompromis na rozdělení dodatečných deseti milionů dávek vakcíny proti nemoci covid-19 v Evropské unii. Česko nakonec podle plánu nezíská dávky navíc. Opoziční politici to označili za naprosté selhání Babiše. Představitelé koaliční ČSSD uvedli, že Babiš postup při vyjednávání nekonzultoval s vládou, a za výsledky tak nese odpovědnost sám. Rakousko v reakci na výsledek unijních jednání poskytne Česku 30.000 dávek vakcín a Slovinsko 10.000. V Česku bylo ve čtvrtek očkováno proti covidu-19 rekordní množství lidí. Hospitalizovaných s covidem-19 je naopak nyní nejméně od 22. února.

Česku podle unijního plánu připadne z dodatečných milionů dávek vakcíny od firem Pfizer a BioNTech poměrná část, ale nedostane dávky navíc. Babiš včera ČTK řekl, že nerozumí tomu, jak mohlo portugalské předsednictví EU ve čtvrtek večer oznámit kompromis na rozdělení dávek, když s ním nesouhlasí Česko, Rakousko a Slovinsko.

Premiér doplnil, že Česko i tak dostane více dávek než dalších 19 zemí. Devatenáct států EU se ale části svého přídělu dávek vzdalo ve prospěch Slovenska, Bulharska, Chorvatska, Estonska a Lotyšska. Tyto země zatím dostaly ze společných unijních nákupů podprůměrné množství dávek, protože při předchozích objednávkách neprojevily třeba i z finančních důvodů zájem o celý svůj stanovený příděl. Původně byla v této skupině i Česká republika. Česko, Rakousko a Slovinsko se do plánovaného mechanismu na pomoc nejvíce potřebným zemím zapojit odmítly, napsala ve čtvrtek agentura DPA.

„Solidarita se projevuje jen v deklaracích pro média. Při jednání za zavřenými dveřmi žádná neexistuje,“ napsal ČTK Babiš. Při jednáních podle něj převládla touha potrestat rakouského kancléře Sebastiana Kurze, že se proti nevyvážené distribuci vakcín v EU dříve ozval. Česko bude dohodu dál rozporovat.

Kurzova kancelář včera oznámila, že Rakousko poskytne Česku 30.000 dávek vakcín. Kurz tento krok nazval ukázkou solidarity a k podobnému kroku se vůči ČR podle něj chystají i další země. Další pomoc poskytne Slovinsko, které se podle Babiše s Českem podělí o 10.000 dávek. „My jsme čekali i v rámci té skupiny, která byla s námi a ve finále nás opustila, že nám nějaké vakcíny dají,“ řekl ještě před oznámením Rakouska a Slovinska Babiš.

Čeští opoziční politici mluví v souvislosti s výsledkem unijních jednání o skandální prohře a naprostém selhání premiéra Babiše. Předseda ODS Petr Fiala  ČTK sdělil, že vakcíny zachraňují životy a povinností premiéra je bojovat o každou z nich. „Opakuje se to s železnou pravidelností: doma dělá Andrej Babiš ramena, v EU neprosadí nic,“ uvedl. „V přímém přenosu sledujeme jeho (Babišovu) neschopnost vyjednávat na evropské úrovni. Pokud by byl solidární k ostatním státům, dovedl lépe komunikovat a naslouchat, byli by i ostatní solidární k nám,“ sdělila ČTK místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová.

Předseda koaliční ČSSD a vicepremiér Jan Hamáček i ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) uvedli, že premiér vyjednával sám bez porady s vládou, a nese tak za výsledek jednání odpovědnost. „Musí občanům vysvětlit, proč jsme přišli o 70.000 vakcín,“ uvedl Hamáček.

Babiš včera také kritizoval plány ministerstva školství na návrat dětí do škol. Premiér řekl Českému rozhlasu – Radiožurnálu, že nechápe, proč se do škol a školek má vrátit jen část dětí. Ministr školství Robert Plaga (za ANO) ve čtvrtek oznámil, že od 12. dubna by se do škol měly vrátit děti z prvního stupně základních škol a do školek by se měli vrátit předškoláci. Na prvním stupni ZŠ bude rotační výuka, kdy se děti budou střídavě učit na dálku a ve škole. Všechny školy, jen vyjma škol určených pro děti zdravotníků, hasičů či třeba policistů, jsou v Česku kvůli epidemii covidu-19 zavřené od 1. března.

„Nechápu, proč v mateřských školách se mají vracet jenom šestileté děti, proč první stupeň jde na rotaci,“ prohlásil premiér. Zástupci škol přitom označili ve čtvrtek podmínky návratu části žáků do škol za přijatelné. Důležité je, aby se děti do škol vrátily, řekli ČTK předsedové Unie školských asociací a Asociace ředitelů základních škol Jiří Zajíček a Michal Černý. Rotační výuku považuje Zajíček za akceptovatelný kompromis.

Šíření covidu-19 v Česku v posledních týdnech zpomaluje. Počet hospitalizovaných s nemocí byl ke čtvrtku nejnižší od 22. února. Pacientů bylo 7052, což je asi o 1100 méně než před týdnem. Ve vážném stavu bylo 1563 pacientů, což je také nejnižší číslo od konce února. Vyplývá to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Naopak rekordně vysoký byl ve čtvrtek počet očkovaných proti covidu-19. Vakcínu dostalo 52.551 lidí, což je nejvíc za den od loňského začátku očkování.

Počty nově nakažených naproti tomu nadále klesají. Nárůst počtu potvrzených případů covidu-19 v Česku byl ve čtvrtek oproti předchozímu týdnu zhruba o pětinu nižší. Přibylo 6207 nakažených, což je o 1716 méně než předchozí čtvrtek. Mírně klesl také podíl pozitivně testovaných na počtu preventivně prováděných testů na koronavirus, které tvoří naprostou většinu z celkového počtu testů.

Česko má však i přes zpomalení epidemie ze všech zemí EU třetí nejvyšší počet nakažených koronavirem na 100.000 obyvatel za posledních 14 dní, a to 1069 případů. Nejhorší situace je v Estonsku s 1364 nakažených a druhá nejhorší v Maďarsku s 1197. V počtu mrtvých je Česko v unii druhé nejhorší s 258 zemřelými za poslední dva týdny na každý milion obyvatel. Nejvíce mrtvých vykazuje Maďarsko – zhruba 315 na milion obyvatel.

-čtk-

Příspěvek Babiš kritizuje dělení vakcín v EU, opozice ale říká, že premiér selhal. Pacientů s covidem v ČR ubývá pochází z Zdravotnický deník

Otevřít článek