Babiš nebude kandidovat do správní rady VZP, předsedat by mohli Skopeček nebo Philipp

2 years ago

Spolu s novým obsazením poslanecké sněmovny a novou vládou se blíží také doba, kdy skončí funkční období správní rady VZP. Sněmovna by tak na své šesté schůzi, která odstartuje 11. ledna, měla navrhnout nové kandidáty na členy správní a dozorčí rady největší české zdravotní pojišťovny. Hotovo by mohlo být nejdříve 25. ledna, tedy den poté, co končí funkční období současné správní rady.

Správní radu VZP tvoří celkem třicet členů, z nichž je deset jmenovaných vládou a dvacet jich volí sněmovna. Počty jsou přitom určeny podle poměrného zastoupení tak, že Hnutí ANO bude mít sedm mandátů, stejně jako koalice SPOLU, čtyři mandáty dostane koalice České pirátské strany a STAN a dva mandáty obsadí SPD.

„Vzhledem k tomu, že se jedná o volbu člena správní rady VZP, postupuje se podle článku 6 Volebního řádu pro volby konané Poslaneckou sněmovnou, jak je uvedeno v zákoně o jednacím řádu Poslanecké sněmovny. Sněmovní volební komise určila datum 11. ledna, do kdy mohou oprávněné osoby navrhovat příslušné kandidáty do volby. Podle zmíněného článku 6 Volebního řádu se tyto návrhy mají předkládat volební komisi nejpozději deset dní před dnem volby. A podle harmonogramu jednání Poslanecké sněmovny z toho vyplývá, že nejbližší možné datum, kdy se sejde sněmovna a může volbu provést, je 25. ledna,“ vysvětlila Zdravotnickému deníku Martina Lustigová z tiskového oddělení Sněmovny. Dosavadní správní radě uplyne funkční období 24. ledna.

Babiš: Nikdy jsem to neměl v úmyslu

Již několik týdnů se v kuloárech diskutovalo, zda se o členství ve správní radě VZP nebude v rámci své nové opoziční role ucházet expremiér Andrej Babiš (ANO). „Kandidovat nebudu, nikdy jsem to neměl v úmyslu,“ sdělil ale Babiš Zdravotnickému deníku. Podle informací z hnutí ANO tak bude nejsilnější poslaneckou frakci v parlamentu ve správní radě VZP reprezentovat téměř totožná sestava jako doposud. Opustit by ji měl pouze MUDr. Pavel Plzák.

Téměř jistě však neuhájí pozici předsedkyně správní rady VZP profesorka Věra Adámková z ANO, která nedávno přišla také o funkci předsedkyně zdravotního výboru Poslanecké sněmovny. Vedení správní rady budou chtít obsadit představitelé nové vládní koalice. Již nyní o pozicích intenzivně jednají přímo špičky koalice za osobní účasti premiéra Petra Fialy. V této souvislosti přijdou do správní rady velice pravděpodobně i některá nová jména.

V čele správní rady by se podle koaličních vyjednavačů mohl objevit místopředseda Poslanecké sněmovny a ekonomický expert ODS Jan Skopeček. Jeho jméno by symbolizovalo posun těžiště činnosti správní rady, která by se více soustředila na ekonomické otázky zdravotnictví. Někteří představitelé koalice by si dokázali Skopečka dobře představit rovněž v čele dozorčí rady VZP.

Dalším často skloňovaným jménem do čela správní rady je ambiciózní lidovecký poslanec Tom Philipp, jenž přicházel do úvahy rovněž jako kandidát na ministra zdravotnictví. K jeho smůle však jeho vlastní strana KDU – ČSL neprojevovala o resort zdravotnictví pražádný zájem. Ve skutečnosti se všechny strany s výjimkou TOP 09 výbušného ministerstva zdravotnictví uprostřed kulminující covidové pandemie bály a nikterak o něj v rámci koaličních jednání nebojovaly.

Philipp má však nominaci vlastní strany do správní rady VZP téměř jistou. Zda zasedne také v jejím čele, záleží na dalších politických jednáních. S napětím se rovněž očekává nové složení deseti členů správní rady, které jmenuje vláda. Jisté je v tuto chvíli pouze to, že místopředsedou správní rady již nebude Jiří Běhounek, jehož ČSSD z Poslanecké sněmovny v letošních volbách vypadla.

Otevřít článek