Bludné balvany za prodej předraženého cukru v lékárnách i šíření medicínských nesmyslů

3 years ago

Jestli je něco nekonečného, tak je to lidská hloupost. To opakovaně ukazuje udílení vědeckých anti-cen Bludných balvan, které každoročně uděluje Český klub skeptiků Sisyfos. I v loňském roce (s přesahem do letošního) se na poli blábolení a šíření nesmyslů víc než urodilo. Opět v tomto ohledu uspěli nejrůznější šarlatáni, kteří si dokázali vybudovat úspěšnou živnost z lidské víry v nesmysly. Mezi oceněnými jsou opět ti, jež nabízí a také propagují neověřené metody „alternativní“ medicíny, jako například lékárenský řetězec BENU, lékař Jan Vojáček nebo redakce Českého rozhlasu Plzeň. A příští rok čeká Sisyfos udělování cen za rok 2020, který právě prožíváme s koronavirem. To teprve bude žeň.

 

Letošní udílení vědeckých anti-cen Bludný balvan proběhlo na dálku, což ale nijak neovlivnilo „kvalitu“ oceněných. „I když se loňský rok zdá být ve zpětném pohledu klidný až nudný, tak se na poli blátivého myšlení urodilo požehnaně. Znepokojivé je to, že se mezi oceněnými i mezi těmi, kteří v těžké konkurenci skončili mimo medailové pozice, ocitlo poměrně velké množství vysokoškolsky vzdělaných borců, a dokonce i několik z nich působí na vysokoškolských pracovištích,“ prozrazuje Jaromír Šrámek, předseda Českého klubu skeptiků Sisyfos. Sám se považuje „optimistu od přírody“, a tak se do dalších let dívá nadějně, byť si není jist, zda jeho naděje není planá. „Doufám, že letošní rok může být otřesem pro medicínské pábitelství a opatrně doufám, že se časem dostanou na pořad Bludných balvanů zase horoskopy a zázračné vysoušeče zdí,“ dodává s odkazem na minulost ocenění.

Homeopatická lékárna je jako veganské řeznictví

„Dopřejte vašemu tělu očistu od běžných léků a přejděte na přírodní léčbu pomocí homeopatik, které eliminují a předcházejí vzniku nejrůznějších chorob,“ tak vybízí webové stránky lékárenského řetězce BENU, který homeopatika nejen prodává, ale navíc aktivně propaguje, na což v prosinci loňského roku upozornil Zdravotnický deník. Nyní byl řetězec oceněn bronzovým Bludným balvanem v kategorii družstev „za prodej předražených cukříků vydávaných za léky a to bez záruky alespoň placebo efektu“. Podle skeptiků je označení homeopatická lékárna, jímž se pyšní lékárny tohoto řetězce „z rodu podobných perel jako veganské řeznictví, zábavný infarkt nebo veselá kapavka“, navzdory tomu, že management této lékárenské sítě to myslí naprosto vážně, a dokonce nabízí odborně proškolené lékárníky „specialisty“ v oboru homeopatie, kteří poskytují „profesionální homeopatické poradenství“. „Díky legislativní zhůvěřilosti jsou homeopatika považována za léky a proto je lékárny musí mít pro své zákazníky k dispozici.  Avšak skutečností je, že jejich účinnost nebyla nikdy otestována klinickými studiemi – právě díky legislativní výjimce. Od lékáren, mezi jejichž zaměstnanci jsou vystudovaní farmaceuti, bychom čekali přeci jen něco jiného, než reklamní kampaně na homeopatii. Jenže suchá je teorie vědy oproti bohaté praxi velkého byznysu. Ten se musí točit bez ohledu na to, že homeopatie není o nic účinnější než lentilky, tedy ne víc než pouhé placebo. Zákazník navíc netuší, zda ho obsluhuje vystudovaný farmaceut či absolvent homeopatického kurzu. Hlavně, že zákazník platí, lístky EET lítají jeden za druhým a Česká lékárnická komora si nad tím myje ruce,“ zdůvodňují skeptici udělení ocenění s tím, že „Míchání vědy, skutečných léků a pseudovědy s předraženým cukrem, je pro lékárenský řetězec jistě dobrý byznys“. „S tím nic neuděláme – jen házíme bludným balvanem a doufáme, že časem v lékárnách BENU nepotkáme šamana v bílém plášti a vedle antibiotik nebudou skladována sušená netopýří křídla, která tam pacientům předepisuje certifikovaná manažerka pro magii,“ konstatují skeptici.

V kategorii družstev na stříbrný Bludný balvan dosáhly společně Ministerstvo zemědělství ČR a Česká psychoenergetická společnost za autorizaci povolání proutkař. „Chcete-li provozovat proutkařské povolání a mít na to i papír, zajistí vám to nově Ministerstvo zemědělství, které umožnilo vznik standardu povolání Proutkař a hrdě jej jako autorizující orgán zastřešuje,“ to není popis nějaké „alternativní“ reality, ale skutečnosti. Z formálního pohledu je odborným orgánem Česká psychoenergetická společnost. „Spolek je expertem na harmonizování energetického systému člověka, obnovování fyzického zdraví, jakož i zdraví duševního, dále vládne expertízou z oblasti filosofie, etikoterapie a psychoenergetiky. Spolek pořádá semináře na komunikaci s dušemi zemřelých, ale i na ekonomiku a management. Jejich záběr odborností je široký. Přesvědčování důvěřivých lidí pomocí polopravd je efektivním způsobem dlouhodobého klamání,“ konstatují skeptici, kteří ocenili absurditu toho, že ministerstvo bez problémů posvětilo naprosté šarlatánství.

Nejúspěšnější v kategorii družstev se stala redakce Českého rozhlasu Plzeň, která získala zlatý Bludný balvan „za šíření potenciálně nebezpečných dezinformací zejména z oblasti medicíny“. Tato redakce dlouhodobě dává prostor různým „alternativním“ názorům, a to bez ohledu na fakta. Například tak vysílání vysvětlovalo, že ten, „kdo si během zimy nenastřádal dost energie qi, má nyní energie nedostatek“. Posluchači se také dozvěděli, že „březen je měsícem žlučníku, ten je ve spolupráci s játry zodpovědný za smělost a odvahu, a jeho problémy se mohou projevit například tenisovým loktem, hysterií, cholerickým vystupováním a hromaděním materiálních i nemateriálních věcí“. Tyto obtíže pak prý lze řešit pomocí sklenice teplé vody s citronem. K dalším „zaručeným“ rozhlasovým radám patří například doporučení, že si má každý nasbírat tolik kaštanů, kolik je mu let, a pak spát v jejich blízkosti, protože tak se žena „nabíjí energií“, zatímco mužům prý „kaštan energii bere“. Dlouhodobě pak redakce spolupracovala s „celostní výživovou poradkyní“ Dagmar Chmelířovou, jenž mimo jiné tvrdila, že „kurkuma dostává z těla ven patogeny“ a „rozmarýn pomůže uvolnit srdeční čakru“. Prý když se člověk nebojí, že přibere, může prý sníst cokoliv a kdykoliv v jakémkoliv množství. Nicméně po určitém humbuku, za nímž byl nejen Český klub skeptiků Sysifos, spolupráci s touto ženou redakce ukončila. „Skoro jsme začali přemítat, je-li ocenění Bludným balvanem ještě na místě, když už se osoby zodpovědné tak pěkně poučily. Ale nepoučily. V lednu roku 2020 připomněla daná redakce rozhovor s andělologem a nositelem Bludného balvanu Emilem Pálešem, který se rozpovídal o tom, jak s sebou technologická vyspělost civilizace přináší morální úpadek, což můžeme ostatně vypozorovat na dějinných cyklech, přičemž ten náš je spojen s andělem Slunce Gabrielem,“ popisují skeptici s tím, že šlo ještě o humornou historku. Méně humorný už pak byl březnový, v němž se Český rozhlas Plzeň ostře ohradil proti stažení potenciálně velmi nebezpečného rozhovoru Jaroslava Duška s léčitelem Milanem Calábkem z platforem soukromých společností (YouTube a Ulož.to) a to po jejich vlastním uvážení a v souladu s jejich pravidly. „Smazání videa, v němž Milan Calábek mimo jiné radí léčit COVID-19 pomocí Antabusu či jedovatého zimolezu japonského, označil ČRo Plzeň za cenzuru a zavádění totalitárních praktik. Není na nás, abychom radili Českému rozhlasu ohledně řízení jeho regionálních redakcí, jen by nás opravdu zajímalo, zda si takovou ostudu v Plzni pěstují záměrně, nebo jim jenom nevadí. My plzeňské redakci každopádně udělujeme zlatý Bludný balvan v kategorii družstev za šíření potenciálně nebezpečných dezinformací zejména z oblasti medicíny,“ shrnují skeptici své rozhodnutí.

Ocenění pro práci se syderickým kyvadlem i přeměnu medicíny v prodej výživových doplňků

Před „alternativními“ názory, tedy přesněji šíření blábolů všeho druhu, nejsou imunní ani vzdělaní lidé či dokonce ti, kteří jsou akademicky činní. Potvrzují to letošní ocenění v kategorii jednotlivců. Bronzový Bludný balvan získal profesor Karel Bartušek z Ústavu přístrojové techniky Akademie věd České republiky „za zdařilou realizaci převodníku energie – siderické kyvadlo, jakož i za přidružené objevy v oblastech anatomie, patologie, mentální termodynamiky a kvantového kutilství“. Podle něj například může mít vše „fraktální strukturu a třeba takové éterické tělo má vyšší frekvenci než fyzické, ale nižší než astrální, emocionální nebo mentální tělo. Ještě že to všechno lze přesně měřit siderickým kyvadlem“. Z vlastních teorií pak profesor Bartušek buduje „fyzikální teorii léčitelství“. Podle něj například platí, že dobrým předpokladem dobré funkce imunitního systému je mít „správnou levotočivou rotaci, záporný celkový náboj a vhodnou fázovou rychlost vlnění střevní mikroflóry“. A naopak, „většina infekce nebo toxických látek má pravotočivou strukturu molekul s kladným nábojem“. „Úspěchů dosahuje i na poli, které akademická medicína považuje za uzavřené a budoucí lékaři se ho učí z knih, nejspíš bez vazby na praxi. Jen tak lze vysvětlit, že profesor Bartušek popisuje procesy i ve strukturách, které se v učebnicích anatomie nevyskytují,“ přibližují skeptici jeho dílo s tím, že tento profesor přišel také s vlastními „akumulátory biopole“. „Na železný plech tloušťky 0,5 mm se nanese vrstva 1,5 mm včelího vosku. Na včelí vosk se nanese vrstva s oxidem titaničitým, tedy nátěr směsí titanové běloby s lepidlem Herkules. Další vrstvou, významnou pro přidání frekvencí za účelem fixace informací do molekul vody, je hliníková fólie. Trojvrstva takového materiálu je dokonale polopropustná pro vlny bioenergie,“ tvrdí profesor Bartušek. „Protože chceme odměnit tyto sdílené průlomové poznatky, udělujeme prof. Ing. Karlu Bartuškovi, DrSc., broznový Bludný balvan za rok 2019 za zdařilou realizaci převodníku energie – siderické kyvadlo, jakož i za přidružené objevy v oblastech anatomie, patologie, mentální termodynamiky a kvantového kutilství,“ oceňují jeho přínos skeptici.

Mezi oceněné šarlatány, konkrétně stříbrným Bludným balvanem v kategorii jednotlivců, se zařadil lékař Jan Vojáček, a to „za odvážnou redefinici epigenetiky a za téměř úspěšné znovuobjevování základního učiva normální a patologické fyziologie“. „Velmi rozšířený bonmot praví, že alternativní medicíně, která funguje, se říká prostě medicína. Zdálo by se tedy, že funkčnost je žádoucí vlastností medicíny, medicína provozovaná v souladu s pravidly lege artis by měla fungovat. Měla by být funkční. Ale asi tomu tak není, protože existuje obor, který se hrdě jmenuje funkční medicína. Institut funkční medicíny, který je vlastně původcem funkční medicíny, založil na počátku 90. let chemik Jeffrey Bland jako divizi své firmy vyrábějící potravinové doplňky slibující například zhubnutí. A je to bojovník, nezkrušilo ho ani několik pokut za lživou reklamu. Naopak, značka funkční medicína prosperuje,“ vysvětlují skeptici podnikatelský úspěch založený na šíření nesmyslů všeho druhu. I když například Americká lékařská asociace před tímto trendem „funkční medicíny“ varuje, v Česku se jí daří. „Náš laureát nedal na varovné známky a absolvoval kurz, který mu umožňuje si za jméno psát zkratku znamenající „certifikovaný praktik funkční medicíny“. Zlomyslný skeptik by sice hovořil o certifikaci povšechného mlžení o patofyziologii za účelem prodeje předražených potravinových doplňků bez průkazu klinické efektivity, ale to by laureátovi křivdil. Laureát základní myšlenky funkční medicíny tvořivě rozvíjí a doplňuje o pojmy z oblasti fyziologie, mikrobiologie, moderní fyziky a populárních konspiračních teorií. Naštěstí pro lidstvo laureát hojně přednáší, takže jeho objevy nezapadnou,“ přibližují skeptici dílo oceněného. Mimo jiné tvrdí, že skutečné psychické procesy se odehrávají ve střevě či že chronické choroby jsou „projevem opravitelné nerovnováhy v organismu“. Na druhé straně laureát přichází s „revoluční“ myšlenkou, že prostředí ovlivňuje zdravotní stav člověka. „Rýpal by k tomu dodal, že myšlenka je to tak revoluční, že se s ní studenti medicíny setkávají už několik desetiletí při výuce patologické fyziologie ve třetím ročníku. A pak znovu a znovu při klinické výuce interních oborů. Jsme přesvědčeni, že kdokoliv, kdo o sobě tvrdí, že je fyziolog, by to měl vědět. Na druhou stranu, pokud má laureát pravdu v tom, že kvantová fyzika říká, že žijeme v poli neomezených možností, je možné, že se mu ta fyziologie v jedné takové kvantové brázdě urodila,“ uznávají skeptici a doplňují výčet laureátových aktivit, od „detoxikace“ jako údajné léčby lupínky, používání „přístrojů vesměs postrádajících rozumné doklady klinické efektivity, a v neposlední řadě i analýzu střevního mikrobiomu způsobem, ze kterého by se mikrobiologům udělalo nevolno“. „V jednom lze ale s laureátem souhlasit. Lékař by měl mít znalosti o komplexním fungování lidského organismu. Dokonce to platí i pro funkčního lékaře, který ve skutečnosti není lékařem, ale poradcem zdravého životního stylu. Jako výraz souhlasu udílíme MUDr. Janu Vojáčkovi, CFMP, stříbrný Bludný balvan za rok 2019 za odvážnou redefinici epigenetiky a za téměř úspěšné znovuobjevování základního učiva normální a patologické fyziologie,“ oceňují skeptici.

Vůbec nejúspěšnějším jednotlivcem se pak stal fyzik Jan Rak, který obdržel zlatý Bludný balvan v kategorii jednotlivců „za přínos v oblastech kvantového egocentrismu, alternativní anatomii, alternativní genetiky a alternativní fyziky“. „Jan Rak se již dlouhé roky snaží udělat z kvantové mechaniky v očích veřejnosti esoterický blábol. Pokud bychom měli běžné výroky pana Raka brát vážně, pak bychom snad museli i uvěřit, že do našeho všedního světa “prokvantoval” skrz extradimenzionální membránu z jiné reality. V jeho vesmíru totiž lidské bytosti oplývají téměř neomezenou mocí formovat zákonitosti přírody dle vlastních představ,“ popisují skeptici. Batolata prý takto dokáží využít kvantového efektu a procházet zdmi. „S velkou nelibostí sledujeme, jakým způsobem pan Rak diskredituje svůj bývalý obor v očích veřejnosti. Ve svých jemnějších, zejména televizních, vystoupeních víceméně jen oprášil zastaralou a překonanou von Neumannovu–Wignerovu interpretaci kvantové mechaniky, kterou mimochodem v pozdější fázi pracovního života opustil i samotný Wigner. Prapodivnou a nekonzistentní verzi této interpretace, dle které naše vědomí a upřená pozornost kolabuje vlnové funkce a tvoří realitu, nyní Rak prezentuje jako nepopiratelný důsledek kvantové mechaniky, na který sám přišel procesem osvícení při běhu finskými lesy. V důsledku toho pak na veřejných besedách bez uzardění podpoří téměř jakýkoliv ezoterický či konspirační nesmysl z pozice autority bývalého kompetentního vědeckého pracovníka,“ upozorňují skeptici s tím, že samotná kvantová mechanika je seriózní vědecký obor s extrémně sofistikovaným matematickým aparátem. „Má dalekosáhlé důsledky pro naši společnost od urychlovačů částic přes samotnou existenci počítačů až po zobrazovací metody v medicíně. Žádný bývalý ani současný pracovník CERN by neměl lidi nabádat k tomu, že pokud budou opravdu chtít, mohou vědomě zkolabovat vlnovou funkci obsílky z finančního úřadu a vytvořit tak z nedoplatku přeplatek. Ti z nich, kteří se momentálně topí v dluzích, mu to z čirého zoufalství uvěří. A ruka úředníkova již takových plánů zkolabovala nespočet,“ varují skeptici.

Ludmila Hamplová

 

Příspěvek Bludné balvany za prodej předraženého cukru v lékárnách i šíření medicínských nesmyslů pochází z Zdravotnický deník

Otevřít článek