Byznys s vakcínami není nekonečný. Pfizer a Moderna by se na to měly připravit, radí experti

2 years ago

Americké společnosti Pfizer a Modera zaznamenaly obrovský nárůst tržeb z prodeje očkovacích látek proti SARS-CoV-2. Jenže byznys s tímto druhem vakcín dříve ti později narazí na své limity, což představuje riziko pro ty, kdo se na něj začnou spoléhat. Navíc je jen otázkou času, kdy se na trhu objeví další výrobci protikoronavirového očkování.

Farmaceutický gigant Pfizer a nepoměrně menší technologická společnost Moderna dokázaly své vakcíny proti SARS-CoV-2 vyvinout nebývalou rychlostí, díky čemuž fakticky ovládly celosvětový trh. Jejich úspěch náležitě ocenili investoři, když akcie obou společností začali nakupovat doslova jako zběsilí.

Růst přes tisíc procent

Posuďte sami. Akcie společnosti Moderna měly v předvečer propuknutí pandemie koronaviru hodnotu necelých 30 dolarů, jejich aktuální tržní cena dosahuje 430 dolarů. To představuje nárůst o neuvěřitelných 1 333 procent. Kdo do Moderny investoval ještě na začátku letošního roku tisíc dolarů, má z nich nyní tisíce téměř čtyři. Moderna v tomto ohledu těžila z faktu, že jde o mladou společnost, kterou před koronavirem téměř nikdo neznal.

Pfizer je naproti tomu zavedenou farmaceutickou společností s poměrně širokým portfoliem léků a léčivých přípravků. Zhodnocení investice do jejích akcií není tedy tak vysoké. Těsně před pandemií je bylo možné koupit přibližně za 33 dolarů, dnes je to asi o 11 dolarů více. Nárůst? „Pouhých“ 32 procent.

Jenže v posledních týdnech se nálada investorů v případě dvojice uvedených společností začíná mírně obracet. Pfizer za uplynulý měsíc oslabil o desetinu, Moderna přišla za posledních pět dní o čtyři procenta hodnoty. Samozřejmě může jít jen o krátkodobý výkyv, stejně jako může jít o obrat trendu, který by ovšem měl své opodstatnění.

Investoři se budou ptát

Podle některých analytiků na Wall Street se totiž obě společnosti budou muset začít připravovat na postupný pokles příjmů z vakcín proti koronaviru. Jestliže Pfizer letos očekává pouze z tohoto typu byznysu tržby ve výši 33,5 miliardy dolarů (necelých 720 miliard korun), v příštím roce by to mohla být jen asi polovina a do roku 2024 mají klesnout na pouhé dvě miliardy dolarů (asi 43 miliard korun).

Myslí si to například Vamil Divan, analytik zdravotnického sektoru společnosti Mizuho. „Vakcína proti chřipce je k dispozici každý rok, ale nechává se jí očkovat pouze menšina pacientů,“ uvedl pro britský list Financial Times. Riziko pro Pfizer a Modernu vidí v tom, že SARS-CoV-2 už nebude celosvětovým problémem, ale změní se v endemickou epidemii. „Jestliže se už dnes nezanedbatelná část populace odmítá nechat očkovat, bude to v dalších letech ještě méně,“ dodal.

Pfizer navíc musí počítat s tím, že jeho nejvýnosnější léčivé přípravky, včetně léků Ibrance nebo Eliquis, přijdou v letech 2026 a 2027 o patentovou ochranu. Americká farmaceutická skupina si nicméně vytyčila cíl, že do roku 2025 její roční tržby porostou nejméně o šest procent ročně. „Ačkoli naše výsledky při vývoji vakcíny proti koronaviru mohou hrát z hlediska našich příjmů delší roli, zůstáváme plně soustředěni na další výzkumné příležitosti,“ uvedla společnost Pfizer.

Přinese Moderna další úspěšné vakcíny?

Pro Modernu ale může být postupné doznívání koronavirové pandemie a s tím ruku v ruce jdoucí pokles zájmu o její vakcínu mnohem více zdrcující. Biotechnologická společnost momentálně nedisponuje žádným produktem, který by mohl příjmy z vakcíny proti SARS-CoV-2 nahradit. To ale neznamená, že nemůže přijít nová příležitost.

Moderna totiž získala cenné zkušenosti pří vývoji vakcíny založené na technologii mRNA, které může zužitkovat jinde. Hovoří se například o nových přístupech k léčbě rakoviny nebo onemocnění srdce. „Investoři nyní budou velmi bedlivě pozorovat, zda není na obzoru nějaká další velká věc,“ uvedl pro Financial Times Hartaj Singh, analytik poradenské společnosti Oppenheimer.

Podle Singha by takovou „velkou věcí“ mohly být vakcíny proti řadě jiných respiračních onemocnění. „Pokud Moderna nezačne nejpozději v roce 2024 přicházet na trh s podobně úspěšnými produkty, uvidíte, že se na to jejích akciích začne projevovat negativně,“ dodal. Signály, které naznačí, zda se to nadějné biotechnologické společnosti podaří, by mohly přijít poměrně brzy.

Petr Musil

Příspěvek Byznys s vakcínami není nekonečný. Pfizer a Moderna by se na to měly připravit, radí experti pochází z Zdravotnický deník

Otevřít článek