Covid ukázal nenahraditelnost sester. Diskuze o jejich vzdělávání ale neutnul

2 years ago

Pandemie covid-19 ukázala, jak důležitou roli hrají v našem zdravotnictví zdravotní sestřičky. Právě ony nesly na svých bedrech gró péče o pacienty hospitalizované s koronavirem, měly na starosti testování i očkovací centra. Jejich práci velmi ocenila i široká veřejnost, která dávala své díky najevo povzbudivými vzkazy, jídlem, drobnými dárky, ale i sedmimilionovou sbírkou Pomáháme sestřičkám, díky níž dostaly sestry v těch nejzatíženějších nemocnicích příspěvek na rehabilitaci. O tom, jaké změny sestřičkám přinesla pandemie covidu, hovořila na XII. výroční konferenci Spojené akreditační komise, která se konala 13. září v Praze, prezidentka České asociace sester Martina Šochmanová.

„Máme za sebou velmi zvláštní rok. Všichni všude zdůrazňovali, jak jsou sestry nenahraditelné. V té době jsem si říkala, že i kdyby nic jiného, tak to přinese konec nesmyslné, několik let trvající diskuze o tom, jestli mají mít sestry vzdělání či nemají. Bohužel se to ale zase začíná vracet zpátky a diskutuje se o tom, jestli potřebujeme terciální vzdělávání, a opět se setkávám s názorem, že když byly sestry jen na střední škole, byl jich dostatek, a že jsme si nedostatek způsobili sami, protože jsme jim navrhli nesmyslná studia,“ říká Martina Šochmanová s tím, že je nutné ukazovat, že potřebujeme sestry všech skupin – jak sestry praktické se střední zdravotnickou školou, tak všeobecné s vysokoškolským vzděláním.

Nejen tomu, jak vzdělávat sestry, se přitom věnuje ministerská pracovní skupina pro stabilizaci zdravotnického personálu. Ta řeší také platy, pracovní prostředí nelékařů či výsluhy. „Šlo o můj návrh, s nímž jsem přišla asi před dvěma lety. Zpočátku se líbil i panu premiérovi, pak se ale na ÚZIS začalo počítat, kolik by nás to stálo, a trochu to zaniklo. Teď to téma ale opět vyplouvá na povrch a já věřím, že se nám podaří pro sestry výsluhy prosadit,“ doplňuje Šochmanová.

Kompetence mediků při pandemii pomohy

Velkým tématem jsou také kompetence sester. V současnosti totiž lze sledovat velký rozdíl mezi tím, co je na papíře, tedy ve vyhláškách a zákonech, a praxí. Mnoho činností, které sestry běžně dělají, by dle práva vykonávat neměly. Proto je snaha kompetence i oficiálně zvýšit, což se děje i nyní například vyhláškou 55/2011 o činnostech zdravotnických pracovníků. V jejím rámci by nově mělo být sestrám umožněno předepisovat vybrané zdravotnické prostředky.

Když jsme u kompetencí, i covid potvrdil správnost změny, kdy se do zákona podařilo zařadit, že studenti medicínských oborů mohou mít po čtvrtém ročníku a zkoušce z ošetřovatelství pravomoci praktické sestry.

„Studenti nám velmi pomohli, bez nich bychom to nezvládly. Sestry totiž měly na starosti mnohem větší penzum činností za stejného počtu. Nikdo se nás neptal, jestli k tomu všemu zvládneme testování či zorganizovat očkovací centra. To byly činnosti navíc, s nimiž nám velmi často pomáhali právě studenti. Pro ně to zároveň byla škola života a myslím, že díky praxi, kterou si prošli, poznali, že profese je sice velmi náročná, ale také hezká a smysluplná,“ podtrhává Šochmanová.

Od nové vlády by sestřičky chtěly komoru

Pandemie ovšem ukázala i důležitost některých procesů, které jsou vyžadovány v rámci zvyšování kvality a které byly v minulosti často považovány za zbytečnost. To platí například u využívání ochranných pomůcek a obleků. „Pandemie nás tyto prostředky naučila lépe používat, ale díky tomu, že máme nastavena pravidla kvality, to bylo snazší. Doufám, že teď už nikdo nebude zpochybňovat, že je kvalita velmi důležitá, a právě to, že máme procesy popsané a víme, jak s nimi pracovat, nám v naší práci pomáhá,“ konstatuje prezidentka ČAS.

A co by si sestřičky přály od příští vlády? „Chtěly bychom konečně prosadit komoru sester nebo nelékařských zdravotnických pracovníků. Je to velmi těžké téma, protože se ani mezi sebou nedokážeme dohodnout, jestli chceme komoru sester nebo nelékařských zdravotníků. Obávám se ale, že kdo chce všechno, nemá nic. Pokud se budeme neustále tříštit a každá profese bude chtít svou komoru, tak nám to asi nikdo nepovolí. Buď se tedy domluvíme a budeme skutečně komora nelékařských zdravotnických pracovníků, nebo po nějaké úvaze přijdeme s novým návrhem zákona o komoře sester,“ dodává Martina Šochmanová.

-mk-

Příspěvek Covid ukázal nenahraditelnost sester. Diskuze o jejich vzdělávání ale neutnul pochází z Zdravotnický deník

Otevřít článek