Do konce milostivého léta zbývají tři týdny. VZP se zatím přihlásil jen zlomek dlužníků

2 years ago

Do konce tzv. milostivého léta zbývají tři týdny. Splacení dluhů na zdravotním pojištění bez úhrady příslušného penále ale zatím proběhlo jen u zlomku dlužníků VZP, uvedla dnes největší česká zdravotní pojišťovna v tiskové zprávě. Z 230 tisíc dlužníků VZP se přihlásily pouze stovky klientů.

Již jen tři týdny zbývají do 28. ledna do konce tříměsíční akce nazvané milostivé léto. Ta umožňuje dlužníkům splatit jejich exekuce bez penále, které se vztahuje k vymáhané částce. Naše největší zdravotní pojišťovna zatím eviduje pouze stovky zájemců o oddlužení tímto způsobem. „Je pravděpodobné, že řada případů je momentálně v řízení u exekutorů a v evidenci Všeobecné zdravotní pojišťovny se dosud pouze neprojevily. Přesto si troufnu odhadnout, že v celkovém počtu 230 tisíc dlužníků pojišťovny, jichž by se milostivé léto mohlo týkat, je většina těch, kdo stále váhají,“ konstatuje ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

Pojišťovna přitom na svých klientských pracovištích i na telefonních linkách eviduje poměrně vysoký zájem, její zaměstnanci vyřídili na toto téma tisíce dotazů. „Naším zájmem je, aby milostivého léta využilo co nejvíce našich dlužníků, pro řadu lidí může takový krok znamenat nový začátek. I proto jsme pro ně připravili na webových stránkách přesný návod, jak postupovat,“ dodává k tomu náměstek ředitele VZP pro služby klientům Ivan Duškov. Součástí tohoto návodu jsou i vzory žádostí a následného oznámení o zaplacení dluhu, které je nutné odeslat exekutorovi.

Dluhy při VZP, které by mohly být prostřednictvím milostivého léta splaceny, vznikly podle pojišťovny nejčastěji kvůli neplacení pojistného u osob samostatně výdělečně činných a osob bez zdanitelných příjmů. V menším počtu jsou řešeny případy nehrazení pojistného za zaměstnance u zaměstnavatelů, kterými jsou fyzické osoby.

Akci milostivé léto umožnila poslední novela exekučního řádu. Dlužníci kromě dlužné částky musí zaplatit pouze náklady na soudního exekutora v celkové výše 908 korun. Akce se vztahuje na fyzické osoby, proti nimž byla zahájena exekuce nejpozději 27. 10. 2021. Zároveň se musí jednat o dluh vymáhaný soudním exekutorem v exekučním řízení. Na řízení vedené například podle daňového nebo správního řádu se milostivé léto nevztahuje.

Otevřít článek