Dvořáček: Plán na společné výrobní kapacity EU vyvolává spíše otázky

2 years ago

Nedávno jsme ve Zdravotnickém deníku informovali o plánu Evropské komise na vznik celounijní sítě farmaceutických závodů, které v případě krize jako je ta současná přesměrují svůj provoz na produkci potřebných léčiv či očkovacích látek, V případě očkovacích látek chce nasmlouvat výrobní kapacitu až do výše 700 milionů dávek. Podle výkonného ředitele Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP) Jakuba Dvořáčka si lze ale reálné fungování takového systému zatím těžko představit.

Je vytvoření takové pohotovostní celounijní sítě farmaceutických závodů reálné, může skutečně zajistit potřebné výrobní provozy v případě krize?

Cílem projektu Evropské komise EU FAB je zmapovat a vytvořit síť evropských výrobních kapacit, které v případě potřeby zastaví část své aktuální výroby a začnou vyrábět vakcíny či další léčivé přípravky dle aktuálních potřeb EU. Přestože plánované zmapování výrobních kapacit vnímám jako důležité pro případ budoucích zdravotních krizí, reálné fungování systému zatím vyvolává mnoho otázek.

Dokážou farmaceutické závody dát své běžné provozy k dispozici pro pohotovostní výrobu „na zavolání“?

Je těžké si představit, že jakýkoliv výrobní závod, jehož kapacity jsou smluvně zajištěny na měsíce dopředu, výrobu přeruší. Nejen, že by byl vystaven sankcím ze strany zadavatelů výroby, může také dojít k výpadku dostupnosti vyráběných léčivých přípravků. Problematická je také otázka patentové ochrany očkovacích látek, léčivých přípravků a jejich výrobního procesu. Jak bude zajištěna v případě, že se do výroby budou zapojovat výrobní závody, které nejsou ve smluvním vztahu se výrobcem?

Je možné dopředu vytipovat, které provozy mají být do systému zahrnuty?

To je skutečně otázka. Budou to kapacity na výrobu vektorových vakcín, mRNA vakcín, vakcín vyrobených budoucími technologiemi? A obdobně, o jakých typech léčivých přípravků hovoříme? O všech, nebo jen o některých? Výroba vakcín a léčivých přípravků má vždy svá komplexní specifika a nelze si představit, že by ze dne na den došlo přestavbě výrobních kapacit.  

V neposlední řadě je zde velká otázka výrobních komponent, které musí být někde vyrobeny, uskladněny a připraveny k okamžitému využití. Jak bude tato oblast v rámci EU FAB  ošetřena?

-sed-

Příspěvek Dvořáček: Plán na společné výrobní kapacity EU vyvolává spíše otázky pochází z Zdravotnický deník

Otevřít článek