Díky bonusovému programu VZP loni vzniklo 19 ordinací

3 months ago

V rámci svého úsilí zlepšit dostupnost stomatologické péče se Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) spojila se zástupci České stomatologické komory (ČSK) a Zájmového a profesního sdružení smluvních poskytovatelů Zubohrad. Pro letošní rok připravily několik opatření s cílem zlepšit poskytování této klíčové zdravotní služby. Jednou z klíčových iniciativ VZP je nabídka lepšího ohodnocení některých stomatologických výkonů, která přesahuje limity úhradové vyhlášky pro rok 2024. Zároveň pokračuje ve finanční podpoře nových ordinací. Díky bonusovému programu bylo loni otevřeno téměř dvacet nových ordinací zubních lékařů v oblastech s omezenou dostupností tohoto druhu služeb. Pojišťovna o tom dnes informovala prostřednictvím tiskové zprávy.

„Samozřejmě vnímáme zvýšenou potřebu širšího zajištění stomatologické péče zejména v některých oblastech. Právě tam od loňska nabízíme stomatologům k nové smlouvě finanční bonus. Vloni jsme takto podpořili vznik 19 nových ordinací, věřím, že další přibudou letos. Neméně zajímavé je ale zapojení víc než dvou tisíc stávajících ordinací zubních lékařů do dalšího bonusového programu. Tím deklarují mj. ochotu přijímat nové pacienty, klienty VZP,“ vysvětluje náměstek ředitele VZP pro zdravotní péči Jan Bodnár. „Jedině zdravotní pojišťovny mohou vyřešit tak zvaný nedostatek zubních lékařů a vítáme, že VZP už několik let přichází ve spolupráci s námi s řešeními, které už jsou vidět na zlepšení situace,“ souhlasí Roman Šmucler, předseda sdružení Zubohrad.

VZP reaguje na aktuální potřeby také tím, že navyšuje úhrady některých stomatologických výkonů pro podporu širšího poskytování péče hrazené z veřejného zdravotního pojištění. Ohodnocení se týká péče o dětské pacienty, endodontických vyšetření (ošetření zubních kanálků) pro dospělé a dalších výkonů. Zvláštní pozornost je věnována akutní péči o neregistrované pojištěnce. „Pokud bude dobře ekonomicky fungovat poskytování stomatologických služeb v běžné pracovní době a budou tyto služby dostupné, může dojít ke snižování potřeby pohotovostní služby ve večerních a nočních hodinách,“ doplnil Šmucler.

V rámci usnadnění přístupu k neodkladné péči VZP a ČSK navíc zjednodušily celý proces, garantující nárok na neodkladnou péči pacientům. Nová metodika má snížit administrativní náročnost pro ošetřující lékaře a zlepšuje dostupnost péče pro pojištěnce bez registrujícího stomatologa. „Jde o zásadní změnu, o kterou jsme roky usilovali, abychom využili kapacitu nesmluvních praxí pro akutní ošetření,“ konstatuje dále Šmucler.

V roce 2023 spustila VZP Motivační program VZP PLUS pro praktické zubní lékaře s cílem zlepšit dostupnost stomatologické péče. Vedle toho se největší tuzemská pojišťovna zaměřuje také na hodnocení poskytovatelů z pohledu poskytování preventivní péče. Do programu se v roce 2023 zapojilo 2 242 poskytovatelů, tedy necelá polovina poskytovatelů v oboru praktického zubního lékařství. Zástupci pojišťovny ujistili, že motivační program VZP PLUS je v nezměněné podobě realizován i letošní rok.

Otevřít článek