EHDS dotáhneme do konce, fandí si někteří europoslanci

1 month ago

Ačkoliv se legislativní návrh o farmaceutickém balíčku pravděpodobně na půdě Evropského parlamentu dojednat nestihne (psali jsme zde), nařízení o Evropském prostoru pro zdravotní data (EHDS) by někteří čeští i slovenští europoslanci ještě před vypršením svého mandátu rádi dotáhli ke zdárnému konci. Jejich názory vám přinášíme v souhrnu, který vyplývá z několikaměsíční ankety Zdravotnického deníku.

Europoslanec a náhradní člen podvýboru SANT Ondřej Knotek (ANO) věří, že ještě existuje šance EHDS dojednat před zvolením nového složení Evropského parlamentu. „Bylo by to žádoucí. Toto nařízení je klíčové pro zlepšení péče a také pro vývoj léků na vzácná onemocnění prostřednictvím tzv. sekundárního zpracování dat,“ uvedl v naší anketě.  

Další česká europoslankyně a členka podvýboru Evropského parlamentu pro veřejné zdraví (SANT) Kateřina Konečná (KSČM) si netroufá odhadovat, jak schvalování dopadne. Spíše se přiklání k tomu, že by to byl opravdu velký zázrak, kdyby se EHDS dojednat podařilo. „Vím, že pan kolega Sokol (chorvatský europoslanec Tomislav Sokol, pozn. red.) to v plánu má a tlačí na to. Nicméně, tento dokument je velmi rozsáhlý i v porovnání s již zmíněným farmaceutickým balíčkem. Bavíme se zde o stovkách stran legislativně technického textu. Navíc je velmi technický a obsahuje řadu třaskavých politických otázek (zejména ochrana soukromí a dat pacientů a možné zneužívání těchto dat), které je těžké vyřešit nějakým kompromisem,“ upozornila na složitost celého návrhu Konečná.

Podle slovenské europoslankyně Lucie Ďuriš Nicholsonové (SaS) se na legislativě k EHDS v europarlamentě intenzivně pracuje už rok. „Nejbližší měsíce budou velmi náročné. Jestli chceme tuto legislativu dokončit v tomto mandátu, musíme v březnu nalézt dohodu. Není to snadná úloha, protože jde o velmi komplexní legislativu. Snahou všech z nás je udělat pro to maximum, samozřejmě s ohledem na kvalitu,“ věří Ďuriš Nicholsonová.

Úplné dotažení EHDS vidí nadějně také zpravodajka z Bruselu Kateřina Šafaříková, která si se Zdravotnickým deníkem povídala o zákulisním dění na půdě Evropského parlamentu. „Poslední plenární schůze parlamentu bude v dubnu, takže se budou muset otáčet. Ale šance tu je,“ uvedla během rozhovoru s šéfredaktorem Zdravotnického deníku Tomášem Cikrtem minulý měsíc.  

Slovenský europoslanec Jozef Mihál (Demokrati) považuje Evropský prostor pro zdravotní data za klíčový, a to především kvůli výzkumu, inovacím a vědě ve zdravotní péči. „Bude to náročné, ale věřím, že se vyjednávání ukončí ještě v tomto legislativním období. Jde o mimořádně významnou legislativu,“ zdůraznil Mihál v únorové anketě.

Stejný názor jako Mihál zastává také jeho další slovenský kolega, europoslanec Ivan Štefanec (Kresťanskodemokratické hnutie), který prozradil, že usiluje o včasné a účinné přijetí jak farmaceutického balíčku, tak nařízení o evropských zdravotních datech.

Názory se různí

Opačný pohled na EHDS minulý měsíc nastínil slovenský europoslanec Milan Uhrík (Hnutie Republika). Sám s centrálním sběrem zdravotních údajů pacientů v rámci Evropy vůbec nesouhlasí, protože jde o další zbytečnou byrokracii a rozšiřování vlivu Bruselu. „Nejprve se vytvoří EHDS a pak za pár let začne Brusel apelovat na převzetí kompetencí v oblasti zdravotnictví, protože centrálně by přece zvládl řídit zdravotnictví v Evropě lépe,“ zkritizoval snahu o centrální úložiště dat a dodal, že europoslanci by se raději měli soustředit na řešení skutečných problémů, než hledat nová pole působnosti, ve kterých by mohli vládnout.

Příliš optimistický není ani slovenský europoslanec Michal Wiezik (Progresívne Slovensko), podle kterého se EHDS schválit včas určitě nepodaří, jak uvedl před dvěma týdny v anketě. Práce na legislativě sice podle něj postupuje, ale v příliš pomalém tempu.

„Legislativní doladění návrhu o EHDS bude na bedrech nově zvolených poslanců v europarlamentu,“ je přesvědčen také Miroslav Radačovský (SNS).

Otevřít článek