eRouška začne brzy fungovat i za hranicemi. Evropské státy propojují trasovací aplikace

3 years ago

Při cestování po většině států Evropské unie brzy postačí jediná aplikace pro dohledávání kontaktů lidí nakažených nemocí covid-19. Po úspěšném pilotním projektu včera spolu začaly oficiálně „mluvit“ německá, irská a italská trasovací aplikace a v příštích týdnech se přidají další včetně české eRoušky. Interoperabilitu aplikací zajišťuje Evropská komise prostřednictvím nově zřízeného digitálního rozhraní.

Národní aplikace pro trasování kontaktů lidí nakažených nemocí covid-19 spolu začínají v rámci Evropské unie „mluvit“. Evropská komise včera oznámila, že po úspěšné zářijové pilotní fázi došlo k oficiálnímu propojení tří z nich – německé Corona-Warn-App, irské COVID tracker a italské immuni. Jen tyto tři aplikace si doposud stáhlo zhruba 30 miliónů lidí, což odpovídá dvěma třetinám z celkového počtu stažení trasovacích aplikací v EU.

Postupně se v příštích týdnech připojí i další aplikace, které využívají decentralizovanou strukturu, včetně české eRoušky. Brzy tedy postačí, aby si uživatelé nainstalovali jen jednu aplikaci, a v případě, že odcestují do jiné zúčastněné evropské země, budou stále moci využívat službu trasování kontaktů a přijímat upozornění, ať už budou doma nebo v zahraničí.

Aplikace si vyměňují náhodně generované identifikátory

Interoperabilitu aplikací zajišťuje Evropská komise prostřednictvím nově zřízeného digitálního rozhraní. Umožnila to předchozí dohoda unijních států ohledně toho, jak by měly trasovací aplikace vypadat právě po technické stránce. Systém vyvinuly a během méně než dvou měsíců spustily společnosti T-Systems a SAP. Bude provozován v datovém centru Komise v Lucemburku.

Množství vyměňovaných informací je omezeno na minimum. Přes zmíněné rozhraní nemají podle Evropské komise jít žádné jiné informace než náhodné identifikátory generované aplikacemi. Informace budou pseudonymizovány, šifrovány a uchovávány jen po dobu nezbytně nutnou k vysledování šíření nákazy.  Identifikace jednotlivých osob, ani sledování polohy nebo pohybu zařízení tedy nebude možné.

„Aplikace pro trasování kontaktů a varování mohou účinně doplnit další opatření, jako je intenzivnější testování a manuální trasování. V situaci, kdy jsou počty případů opět na vzestupu, mohou hrát významnou roli a pomoci nám přerušit řetězce nákazy,“ uvedla k tomu evropská komisařka Stella Kyriakidesová, odpovědná za zdraví a bezpečnost potravin, a dodala: „Chtěla bych vyzvat občany, aby tyto aplikace využívali, a pomohli tak chránit sebe i ostatní.

V příštích dnech a týdnech se očekává postupné připojení dalších aplikací včetně české eRoušky, dánské smitte stop, lotyšské Apturi COVID nebo španělské Radar Covid. Celkem má přes rozhraní komunikovat dvacet národních aplikací založených na decentralizovaných systémech.

-sed-

Příspěvek eRouška začne brzy fungovat i za hranicemi. Evropské státy propojují trasovací aplikace pochází z Zdravotnický deník

Otevřít článek