Evropská unie dává EHDS zelenou

1 month ago

Rada Evropské unie a Evropský parlament dnes dosáhly prozatímní politické dohody na pravidlech evropského prostoru zdravotních dat (EHDS), které občanům EU umožní okamžitý přístup ke svým digitálním zdravotním údajům kdekoli v Unii. Vše budou sice ještě muset Rada i Parlament oficiálně schválit, to by ale mělo být již jen formalitou. Dnešní dohodě předcházely měsících příprav a jednání, jejichž výsledek byl podle expertů i evropských politiků nejistý.

Aspirací nařízení o EHDS je vytvořit jednotný prostor pro bezpečnou a důvěryhodnou výměnu zdravotních dat v rámci celé Evropské unie, zlepšit přístup občanů EU k jejich zdravotním údajům a také uvolnit potenciál datové ekonomiky bez potřeby ukládat data jakkoliv centrálně. Zároveň má EHDS poskytnout velké množství bezpečných údajů vědeckému výzkumu, což má podle jeho tvůrců být velkým přínosem pro rozvoj zdravotních politik.

Dnešní předběžná dohoda Rady Evropské unie a Evropského parlamentu přináší ale i řadu změn oproti původnímu návrhu Evropské komise. Mění se některá práva pacientů i členských států. Pokud se například pacienti rozhodnou omezit některé své zdravotní informace, zdravotníci budou mít přístup k těmto omezeným údajům jen v případě „zásadního zájmu“. Zavést přísnější opatření upravující přístup k určitým druhům citlivých údajů – například genetických – pro výzkumné účely mohou podle aktualizované podoby EHDS členské státy. Ty mohou také jmenovat takzvané držitele údajů, kteří budou moci zpracovávat žádosti o přístup ke zdravotním údajům. Státům to má umožnit snížení administrativní zátěže.

EHDS je součástí širší strategie Evropské komise na vybudování jednotného unijního rámce pro sdílení dat nejen ze zdravotnictví, ale i dalších oblastí jako je zemědělství, finance nebo energetika. Komise si od projektu slibuje, že pacientům po celé Evropské unii pomůže zajistit lepší péči, a odborníkům, průmyslu i národním orgánům současně s tím nabídne příležitost pracovat s velkým množstvím dat prakticky z celé Evropy. „Jedná se o skutečně historický krok směrem k digitální zdravotní péči v EU,“ uvedla evropská komisařka pro zdraví a bezpečnost potravin Stella Kyriakidesová, když EHDS před dvěma lety poprvé představovala.

Otevřít článek