Evropský parlament odhlasoval obnovení ENVI i SANT

1 month ago

K žádnému zemětřesení nedojde – alespoň pokud jde o uskupení, která v rámci Evropského parlamentu řeší problematiku zdraví. Evropský parlament totiž na dnešní schůzi schválil seznam výborů a podvýborů a počet jejich členů pro současné volební období. Podle očekávání vznikne jak výbor pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI), tak podvýbor pro veřejné zdraví SANT, jak tomu bylo i v minulém období. Kteří europoslanci v uskupeních nakonec zasednou, bude oficiálně oznámeno v pátek. Příští týden si pak ustavené výbory zvolí svá předsednictva.

Po hlasování na plenárním zasedání dnes europoslanci schválili zřízení celkem 20 výborů Evropského parlamentu a čtyři podvýbory. Výbor ENVI bude mít nově 90 členů, což je o dva více, než v minulém volebním období. Ještě krátce po volbách se přitom v kuloárech vážně řešil možný rozpad tohoto výboru na zdravotnickou a enviromentální část. Nakonec však zůstal celý.

Jistotu obnovy v novém volebním období neměl ani podvýbor pro veřejné zdraví SANT. Nakonec ale z rozhodnutí dnešního pléna vznikne a zachován bude i počet jeho stálých členů, totiž 30.

Podle jednacího řádu Evropského parlamentu by složení jeho výborů a podvýborů mělo co nejvíce odrážet složení sboru jako celku. O tom, kdo do nich bude jmenován, rozhodují interně politické skupiny a nezařazení poslanci.

Jména europoslanců, kteří budou jmenováni do jednotlivých výborů, budou oficiálně oznámena v pátek. Již nyní však zpravodajský web Euractiv zveřejnil pravděpodobnou soupisku členů výborů za jednotlivé frakce. Do ENVI by se podle ní měl coby stálý člen dostat jediný český reprezentant, a to Alexander Vondra (ODS) z frakce konzervatistů a reformistů. Náhradníkem pak má být za lidoveckou frakci Danuše Nerudová (STAN). Skupina Renew Europe do ENVI znovu posílá i bývalého předsedu výboru, francouzského europoslance Pascala Canfina. Vzhledem ale k tomu, že frakce po letošních volbách citelně oslabila, nepředpokládá se Canfinův návrat do čela tohoto důležitého výboru.

Co se týče podvýboru SANT, tam nebude podle soupisky Euractivu pro toto období sedět žádný český europoslanec. Náhradníkem zde bude pouze Luděk Niedermayer (TOP 09), rovněž z frakce lidovců. Z tohoto nejsilnějšího politického uskupení se má do SANT vrátit i jeho bývalý předseda, polský europoslanec Adam Jarubas. Zdali ale bude jeho předsedou, je dosud neznámé.

Zasedání výborů Evropského parlamentu je naplánováno na úterý 23. července 2024, kdy bude zvoleno jejich předsednictvo.

Otevřít článek