Fiala se domluvil s protestujícími lékaři na odměnách

5 months ago

Premiér Petr Fiala (ODS) a zástupci mladých lékařů se shodli na řešení, které odvrátí krizi ve zdravotnictví, která hrozila kvůli výpovědím části nemocničních lékařů z přesčasů. Premiér protestujícím lékařům nabídl na navýšení mezd vyšší částku než při minulých jednáních ministr Válek, a to 9,8 miliardy korun. Lékaři jeho nabídku přijali. „Garantovali jsme, že peníze půjdou na platy a mzdy, a to pravděpodobně prostřednictví úhradového dodatku. A to ve všech zdravotnických zařízeních, nejen v těch přímo řízených,“ řekl po jednáních Fiala.

„Dohodli jsme se na objemu peněz na navýšení platů zdravotníků a lékařů. Jednání se samozřejmě netýkalo jenom objemu peněz,“ řekl na úvod tiskové konference po skončení jednání premiér. Obě strany se podle Fialy domluvily, že v příštích dnech budou jednání pokračovat. „Abychom našli správný technický mechanismus, aby se podařilo je dostat skutečně do platů a mezd, a v jaké struktuře budou rozděleny,“ řekl premiér.

„Domluvili jsme se také na tom, že v příštích dnech bude probíhat intenzivní jednání mezi ministerstvem zdravotnictví, zdravotními pojišťovnami, zástupci České lékařské komory a odborů s tím, abychom našli ten správný technický mechanismus, jaký ty peníze skutečně dostat do platů a mezd a v jaké struktuře budou rozděleny,“ řekl premiér.

Provoz v nemocnicích měl být kvůli menšímu počtu lékařů dostupných pro služby od 1. prosince omezený. Podle Přády zatím protest lékařů odvolaný nebude, chtějí mít nabídku od premiéra na nárůst mezd potvrzenou písemně.

Otevřít článek