Francie se bojí navrhovaného prodeje výrobce paracetamolu americkému fondu

3 days ago

Francouzský farmaceutický gigant Sanofi jedná o prodeji většinového podílu své dceřiné společnosti, která vyrábí volně prodejné léky, americké soukromé investiční společnosti CD&R za 15 miliard eur. Návrh se ovšem ukazuje jako velmi kontroverzní – politici napříč politickým spektrem se obávají, že by krok mohl ohrozit pracovní místa ve francouzské výrobě a dostat se do konfliktu s tlakem Evropy na zabezpečení dodavatelských řetězců pro kritická léčiva. Informuje o tom portál Politico.eu.

Jen několik hodin poté, co v pátek společnost Sanofi oznámila, že jedná o prodeji dceřiné společnosti Opella v rámci svého úsilí zaměřit se na vakcíny a inovativní léky, francouzská vláda varovala, že pokud CD&R neponechá vedení společnosti i výrobu ve Francii, zváží využití práva veta. V minulosti francouzská vláda neváhala použít pravomoci k zablokování akvizice, kterou považovala za nebezpečnou, ať už šlo o supermarkety, nebo dodavatele jaderných zařízení.

Skupina 62 zákonodárců okamžitě poslala ministru hospodářství Antoine Armandovi v dopis, v němž vyzývá vládu, aby zasáhla.

„Francouzská vláda zmobilizuje všechny nástroje, které má k dispozici, včetně těch pro kontrolu zahraničních investic ve Francii,“ uvedl v prohlášení ministr Armand.

V tuto chvíli to ale nevypadá, že by kupující chtěl něco měnit – přislíbil, že jakákoli dohoda nebude mít dopad na výrobu a dodávky paracetamolu a dalších základních léků ve Francii.

Navzdory ujištění ovšem zákonodárci nechtějí, aby výrobce paracetamolu skončil v amerických rukou, a to i s ohledem na stovky milionů eur, které společnost dostala v rámci státní podpory. Francouzský prezident Emmanuel Macron minulý měsíc slavnostně otevřel novou továrnu na vakcíny Sanofi, na níž šlo ze státní kasy 240 milionů eur.

Francie v posledních letech poskytla výrobcům léků štědré dotace ve snaze obnovit domácí výrobu léků, zejména paracetamolu, poté, co se během pandemie koronaviru objevil kritický nedostatek kvůli celosvětové závislosti na zámořských dodavatelích. Souběžně s tím Evropská komise pracuje na zákonu o kritických léčivech, který má snížit závislost Evropy na lécích z jiných zemí.

Otevřít článek