Francie se ve zdravotnictví zaměří na duševní zdraví

3 months ago

Přestože složení nové vlády zatím není jasné, Nová lidová fronta, vítěz francouzských parlamentních voleb, ve svém volebním programu cílí na duševní zdraví, zvýšení počtu pečovatelských a zdravotně-sociálních pracovníků nebo vznik veřejného střediska pro léčiva s přísnějšími požadavky na jejich skladování.

Levicová Nová lidová fronta, která ve francouzských předčasných parlamentních volbách získala nejvíce mandátů, chce provést významné změny ve veřejných službách. Jedním z jejích ambiciózních plánů je například uspořádání konference zaměřené na systém veřejných nemocnic a jejich fungování během letních měsíců. Cílem této konference je nejen zlepšit kvalitu péče, ale také přehodnotit noční a víkendovou práci zaměstnanců v nemocnicích. Tato iniciativa by mohla znamenat zásadní změnu pro všechny, kteří pracují ve zdravotnictví.

Strana také cílí na zlepšení přístupu k péči pro všechny obyvatele a posílení prostředků pro boj proti nerovnostem v oblasti zdraví. Přeje si lepší organizaci umisťování lékařů v systému a zajímá se také o větší nárůst soukromé péče.

V rámci zlepšení zdravotnického systému chce Nová lidová fronta zahájit víceletý plán náboru pečovatelských a zdravotně-sociálních pracovníků. Tento plán se zaměřuje hlavně na lékaře, zdravotní sestry, zdravotnické asistenty a administrativní pracovníky. Cílem je nejen zvýšit jejich počet, ale také zlepšit jejich pracovní podmínky a zvýšit status jejich profesí.

Nový program duševního zdraví

Dalším klíčovým prvkem strategie strany je zavedení plánu pro duševní zdraví. Tento plán zahrnuje zvýšení finančních prostředků pro veřejnou psychiatrii i vyšší počty vyhrazených míst na lékařských fakultách pro studenty se zaměřením na psychiatrii a duševní zdraví.

V plánu je také vytvoření veřejného střediska pro léčiva s přísnějšími požadavky na skladování. Nový prostor by měl sloužit k lepší kontrole a distribuci léčiv, čímž by se měla zvýšit jejich bezpečnost a efektivnost.

Menstruační přestávky

Program chce ve francouzských podnicích a úřadech zavádět také menstruační přestávky, což má přispět k podpoře zdraví a pohody žen v pracovním prostředí. S přestávkami se pojí také sociální zabezpečení, které má pokrývat náklady na menstruační pomůcky. Ty by tak měly být kvůli cenovým regulacím dostupné všem ženám. Dalším důležitým bodem je zaručení rovného přístupu k právu na dobrovolné přerušení těhotenství. Ženy budou mít zajištěnou možnost volby metody interrupce, což zvýší jejich autonomii a bezpečnost při rozhodování o svém těle.

Otevřít článek