Genomy patogenů pod dohledem. WHO spouští nový fond

2 months ago

Světová zdravotnická organizace (WHO) v pátek oznámila dotaci ve výši čtyř milionů amerických dolarů, které by měly směřovat na vytvoření grantového fondu pro organizace zabývající se genomickým dozorem patogenů. Fond bude podporovat projekty po celém světě, zejména v zemích s nízkými a středními příjmy, s cílem vytvořit základnu pro rychlé rozšíření genomického dozoru patogenů. Ten umožňuje zkoumat infekčnost, smrtelnost a šíření patogenů, takže je pak možno lépe reagovat na hroby, předcházet jim a vyvíjet léky i vakcíny.

První peníze pro fond poskytly Nadace Billa a Melindy Gatesových, The Rockefeller Foundation a Wellcome. Cílem je vytvořit Mezinárodní síť sledování patogenů (International Pathogen Surveillance Network, IPSN). Tuto síť svolalo Centrum WHO pro pandemické a epidemické zpravodajství v Berlíně, hostitelem fondu je Nadace OSN.

Genomika patogenů analyzuje genetický kód virů, bakterií a dalších organismů způsobujících nemoci, přičemž se při využití dalších dat snaží pochopit, jak jsou infekční, nakolik jsou smrtelné a jak se šíří. S těmito informacemi mohou vědci i odborníci na veřejné zdraví identifikovat a sledovat patogeny, aby bránili hrozbám, reagovali na ohniska v rámci širšího systému sledování nemocí a vyvíjeli léčbu a vakcíny.

„Genomický dozor je kritickým nástrojem pro země, aby mohly reagovat na ohrožení veřejného zdraví. Přístup ke genomice je však značně nerovnoměrný a existuje riziko, že nedocenitelné kapacity vybudované během pandemie covid-19 budou ztraceny, jak se pozornost světa odvrací jinam. Nový fond bude podporovat udržitelné zavádění genomického dozoru v zemích na všech úrovních příjmů, abychom i mimo pandemie mohli zachovat tyto kritické schopnosti v rámci národních zdravotnických systémů,“ řekla Sara Hersey, ředitelka WHO pro spolupracující inteligenci.

„Genomika a sledování patogenů nám mohou ukázat, které patogeny existují v populaci, jak se přenášejí a vyvíjejí. Jde o klíčové nástroje pro výzkumné pracovníky, tvůrce politik a zdravotnické pracovníky, jak rychle identifikovat a reagovat na propuknutí epidemií nebo výskyt kmenů odolných vůči lékům. To může mít obrovský dopad na ochranu životů, a to zejména v regionech s menšími zdroji. Tento fond může generovat znalosti o tom, jak přejít od sledování pandemie k odhalování nových hrozeb pro veřejné zdraví, a zajistit, aby se genomický dohled udržitelně začlenil do systémů zdravotní péče,“ řekl Alex Pym, ředitel pro infekční choroby společnosti Wellcome.

Částka čtyři miliony dolarů bude pro členy IPSN k dispozici, aby mohli požádat o grantové financování v únoru 2024. Více informací je k nalezení zde.

Otevřít článek