Gregor: Zdravotnictví potřebuje odvážné kroky

4 months ago

Aby tuzemské zdravotnictví začalo opět směřovat k dlouhodobé prosperitě, je nutné nalézt odvahu a učinit politicky často nepopulární kroky, včetně zavedení doplatků za nadstandardní péči nebo komerčního připojištění. V rozhovoru, v němž bilancuje uplynulý rok a popisuje svá očekávání do let příštích, to Zdravotnickému deníku řekl Zbyněk Gregor, ředitel pro PRA and Governmental Affairs společnosti Eli Lilly.

Co nejlepšího a nejhoršího se podle vás v loňském roce v tuzemském zdravotnictví stalo?

Nechci kategorizovat, co bylo nejlepší, nebo nejhorší, neboť úhel pohledu na události se vždy bude lišit. Události, které charakterizovali rok 2023, byly spory a diskuze kolem přesčasové práce lékařů, problematika dostupnosti léčiv, novelizace zákona o léčivech i relativní návrat společnosti do „normálu“ po dvou covidových letech.

A co očekáváte od letošního roku?

Dovolím si svou odpověď nejprve trochu odlehčit: Tento rok bude opět průměrný, bude lepší než rok 2025 a horší než rok 2023.

A teď vážněji: V příštím roce očekávám zejména širokou diskuzi kolem novelizace zákona o veřejném zdravotním pojištění, smysluplnou implementaci evropské legislativy (General Pharma Legislation) a zachování patentové ochrany léčivých přípravků v Evropské Unii.

Jaké změny, které lze letos uskutečnit, by podle vás prospěly českému zdravotnictví?

Všechny potřebné změny pravděpodobně nelze uskutečnit během jednoho roku, nicméně výhledově je nutné nalézt odvahu a zavést doplatky za nadstandardní péči, zvýšit individuální odpovědnost každého pacienta za svoje zdraví, zajistit vícezdrojové financování, iniciovat možnost komerčního připojištění na zdravotní péči, zvýšit konkurenceschopnost mezi zdravotními pojišťovnami a samozřejmě rozvíjet digitalizaci včetně zpřístupnění dat o kvalitě péče a hrazené spotřebě léčiv.

Jaké jsou vaše profesní plány v novém roce?

Očekáváme, že rok 2024 bude pro společnost Eli Lilly zlomový až revoluční. Postupně uvádíme na světové trhy inovativní léčivý přípravek na léčbu diabetu 2. typu a obezity, jehož poptávka ve všech zemích, kde již byl uveden, vždy překonala očekávání naší společnosti.

Zaměřujeme se na vývoj a dodávání inovativních léků, které budou schopné přinést významnou změnu do života pacientů s nádorovým onemocněním a přinášíme léky v oblasti imunologie, které mohou významně snížit zátěž onemocněními jako je psoriáza (lupénka), psoriatická artritida, revmatoidní artritida a gastrointestinální poruchy. Nejnověji naše úsilí směřuje do vývoje a výzkumu léčby Alzheimerovy nemoci, která patří mezi další oblasti „unmet medical need“ (nenaplněná zdravotní potřeba – pozn. red.) každého zdravotního systému. Věřím, že máme zdravotnímu systému co nabídnout a posunout farmakoterapii opět výrazně dopředu.

Otevřít článek