I když bude vakcína, omezení zůstanou, uvádí v aktualizované strategii Institut Roberta Kocha

3 years ago

Podle německého Institutu Roberta Kocha je třeba, aby protiepidemická opatření zůstala v platnosti i poté, co bude k dispozici vakcína proti koronaviru. A to včetně nošení roušek nebo požadavku na dodržování sociálního odstupu. Aktualizovaná strategie protiepidemického postupu ale počítá s nadále otevřenými školami.

 

Institut Roberta Kocha (RKI – Robert Koch Institut) je přesvědčen, že vakcína proti koronaviru by mohla být k dispozici už v nadcházejícím roce. Klidně od jediného nebo i od více výrobců. To však nic nezmění na tom, že by lidé zpočátku měli stále dodržovat protiepidemická opatření jako je například nošení roušek nebo dodržování bezpečného sociálního odstupu.

První dávky vakcíny totiž budou dostupné v omezeném množství, což mimo jiné znamená, že budou určeny především pro rizikové skupiny. „Proto je stále důležité dodržovat určitá pravidla shromažďování,“ varuje RKI podle deníku Deutsches Ärzteblatt. To znamená i nadále nosit roušky, dodržovat základní hygienu a volnočasové aktivity odsunout na pozdější dobu, pokud je to jen trochu možné.

Pro širší veřejnost v polovině příštího roku

Rovněž spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn (CDU) očekává, že první očkování proti koronaviru by v Německu mohlo proběhnout během příštích šesti měsíců. „Od této chvíle bych předpokládal, že můžeme začít v prvním čtvrtletí příštího roku,“ uvedl Spahn během úterní videokonference institutu Ifo. Německo prý spoléhá na několik různých výrobců, kteří vakcínu vyvíjejí.

Podobný názor na dostupnost vakcíny jako Spahn, má také spolková ministryně školství, vědy a výzkumu Anja Karliczeková (CDU). která je přesvědčena, že vakcíny pro první skupiny obyvatelstva mohou být k dispozici v prvních měsících příštího roku. „Pro širokou populaci by mohly být připraveny pravděpodobně v polovině příštího roku,“ myslí si Karliczeková.

Nejprve by měli mít šanci se nechat naočkovat lidé s jinými nemocemi, starší lidé, zaměstnanci ve zdravotnictví, ale i v ošetřovatelských službách. Jen Spahn zdůraznil, že očkování proti koronaviru bude založeno na dobrovolné bázi.

Školy zůstanou otevřené

Deník Deutsches Ärzteblatt cituje z čerstvého dokumentu RKI, v němž Intitut formuluje strategické cíle v postupu proti epidemii, která počítá s opatřeními bez ohledu na dostupnost vakcíny. Důraz je kladen na minimalizaci šíření účinků pandemie na zdraví obyvatelstva, přičemž by měl být zároveň v co nejmenší míře narušován společenský a ekonomický život země.

„Při boji proti Covid-19 je třeba v nadcházejících týdnech a měsících zachovat dočasně a regionálně omezená opatření uzpůsobená příslušnému riziku,“ uvedl prezident Institutu Roberta Kocha Lothar Wieler. Podle něho je nutné zabránit přetížení zdravotnického systému, dlouhodobým následkům nemoci na lidské zdraví, ale i zbytečným ztrátám na životech.

Podle RKI bude nutné i nadále udržovat opatření, která omezí šíření nákazy ve školách a předškolních zařízeních. „Předchozí zjištění ukázala, že vzdělávací instituce jsou jedním z míst, která hrají významnou roli v procesu šíření infekce,“ stojí dále v aktualizované strategii Institutu Roberta Kocha. Přitom je nutné udělat vše pro to, aby vzdělávací zařízení zůstala i nadále otevřená.

Cestujte zodpovědně

Institut se věnuje také cestování. „Zvýšená mobilita, ať už z důvodů služebních cest nebo v podobě soukromých výjezdů, znamená sice zvýšené riziko nákazy, ovšem to primárně nezávisí na cíli cesty, nýbrž spíše na chování jednotlivce,“ uvádí RKI. Znamená to tedy, že cestování je bezpečné do té míry, do jaké cestující dodržuje hygienická pravidla.

RKI se rovněž zasazuje o to, aby se lidé z rizikových skupin nechali v co největší míře očkovat proti chřipce, ale i proti pneumokokům. „Vakcíny proti respiračním chorobám budou hrát v nadcházejících měsících zásadní roli při držení pandemie od kontrolou. A to zejména v chladném období roku,“ uvedl dále Institut. To by podle něho mohlo chránit ty nejzranitelnější pacient, a tím pádem snížit zátěž zdravotnického systému.

Petr Musil

Příspěvek I když bude vakcína, omezení zůstanou, uvádí v aktualizované strategii Institut Roberta Kocha pochází z Zdravotnický deník

Otevřít článek