Investice soukromých kapitálových fondů do evropského zdravotnictví výrazně rostou

1 month ago

Desítky evropských společností jsou lídry ve vývoji inovativních zdravotnických řešení, která mají celosvětový potenciál zvýšit úroveň zdravotní péče. Evropa se tak stává centrem inovací ve zdravotnických technologiích a to se projevuje i na výši investic soukromých kapitálových fondů a rizikového kapitálu do zdravotnictví. Tyto investice do zdravotnictví v Evropě dosáhly loni 11,4 miliardy eur, což je dvojnásobek oproti 5,7 miliardy eur investovaných v roce 2016. Růst by přitom měl podle odhadů pokračovat. Informoval o tom server Euractiv.

Inovace ve zdravotnictví jsou opravdu různorodé – od technologií a zapojování umělé inteligence přes telemedicínu až po inovativní léčiva. Zdravotnictví je nicméně silně regulováno, což bývá často označováno za překážku odrazující investory soukromého a rizikového kapitálu. Tyto obavy ale evidentně klesají, protože tyto typy investic v posledních letech výrazně vzrostly. Do akce se častěji zapojují také investiční banky.

Tento měsíc například získala belgická technologická společnost Nyxoah 37,5 milionu eur z rizikového dluhového financování Evropské investiční banky. „Jsme nadšeni a vděčni za podporu a důvěru, kterou Evropská investiční banka projevila naší špičkové technologii. Tato půjčka navazuje na naši nedávnou úspěšnou nabídku akcií, při níž jsme získali 48,5 milionu eur. Tento kapitál dohromady pomůže při komercializaci Genio (terapie k léčbě obstrukční spánkové apnoe – pozn. red.) v USA a Evropě a zároveň nám pomůže zvýšit výrobní kapacitu a udržet inovace,“ komentoval investici Evropské investiční banky generální ředitel společnosti Nyxoah Olivier Taelman.

Různé výzkumy také dokazují, že jsou investice soukromého kapitálu často spojovány s vyšší efektivitou a kvalitou péče. Například americká studie Harvard Business Review o 45 odkupech s využitím pákového efektu (použití malého objemu vlastního kapitálu doplněného podstatně větším objemem cizího kapitálu – pozn. red.) v USA ukázala, že převzetí nemocnic soukromými kapitálovými společnostmi vedlo ke zlepšení jejich finanční výkonnosti bez zhoršení klinických výsledků. Naopak bylo zjištěno, že pacientům přijatým pro infarkt se dostalo kvalitnější péče ve smyslu nižší úmrtnosti ze všech příčin do 30 dnů od přijetí.

Fúze a akvizice na vzestupu

Stejně jako na celém světě jsou i v evropském zdravotnictví stále častější také fúze a akvizice. „Uzavírání obchodů je již dlouho charakteristickým znakem biofarmaceutického průmyslu a hraje klíčovou roli v růstových strategiích většiny firem. Historicky se v tomto odvětví uskutečnilo dokonce více transakcí než v technologickém průmyslu,“ upozornila aktuální zpráva konzultační společnosti McKinsey. A dodala: „Vzhledem k tomu, že inovace přicházejí v biofarmacii pomalu, jsou fúze, akvizice a další partnerství pro zvýšení nabídky nových produktů pro úspěšné společnosti existenční nutností.“

Aktivita v oblasti fúzí a akvizic se v posledních pěti letech v Evropě zvýšila, stabilní růst objemu transakcí a relativně stabilní hodnota transakcí ovšem podle expertů naznačují, že relativně malý počet obrovských obchodů zaznamenaný na počátku roku 2010 ustoupil většímu počtu menších transakcí. Zpráva společnosti McKinsey také zdůrazňuje, že dochází k nárůstu počtu partnerství, včetně některých obzvláště netradičních spojení v terapeutických oblastech, které nejsou známé pro spolupráci, a mezi významnými partnery, kteří se spojili poprvé.

Podle expertů lze očekávat, že investice do zdravotní péče v Evropě budou i nadále růst, mimo jiné i kvůli zvyšující se očekávané délce života Evropanů.

Otevřít článek