Jako 25 tenisových kurtů. Zentiva osázela střechu soláry

2 months ago

S tím, jak se prudce mění ceny a stabilita dodávek energie, se ukazuje, že klíčem k alespoň relativní stabilitě v této oblasti je diverzifikace zdrojů. V souladu s tím největší tuzemský výrobce generických léčiv, společnost Zentiva, oznámila, že část energie, kterou spotřebovává její výrobní závod v Praze, nově pokrývá rozsáhlou instalací solárních panelů na střechách několika budov v areálu. Panely zabírají plochu o velikosti 5000 metrů čtverečních a za rok mají vyprodukovat energii o objemu 910 megawatthodin. Jde o krok, který je v souladu s jejich dlouhodobým přístupem k udržitelnosti a uhlíkové neutralitě.

„Jedná se o jednu z největších střešních instalací v České republice a výkon odpovídá zhruba roční spotřebě 260 běžných domácností,“ popsala novou solární elektrárnu pro Zdravotnický deník komunikační specialistka Zentivy Nikola Moravcová. Panely se rozkládají na ploše 5000 metrů čtverečních, což prý odpovídá ploše odpovídající přibližně 25 tenisovým kurtům. Výrobce generických léčiv předpokládá, že výroba 910 megawatthodin energie pokryje část potřeb pražského závodu, zbývající množství spotřebované elektřiny pak podle dostupných informací již několik let tvoří energie z obnovitelných zdrojů.

„Náš fotovoltaický projekt v pražském kampusu je jen jednou z částí naší komplexní klimatické strategie,“ upozornila Moravcová. Zentiva si stanovila ambiciózní plán, a to do roku 2030 dosáhnout v rámci programů scope 1 a scope 2 uhlíkové neutrality. „Dále investujeme do programů zvyšování efektivity v oblasti energie, elektřiny, vody a odpadového hospodářství. Například průběžně vyhodnocujeme vlastní zdroje energie z větru nebo využití tepla z odpadu,“ dodala s tím, že strategie společnosti Zentiva je založena na čtyřech pilířích. „Zabýváme se nákupem energie, alternativními zdroji vytápění/výroby páry/chlazení, alternativními zdroji elektřiny a akumulací energie,“ rozvedla dále.

Fotovoltaickou elektrárnu Zentiva zavedla ve spolupráci s ČEZ ESCO. Přesný počet solárních panelů na střechách budov je 2132. Jejich souhrnný výkon má být téměř 1 megawatt peak (jednotka výkonu solárního panelu v bodě maximálního výkonu za standardních podmínek), přičemž v dalších letech se má rozšířit až na 3 megawatt peaky. Vyrobenou elektřinu firma sama spotřebuje.

Zentiva je výrobcem generických léčiv, které poskytuje pacientům v Evropě i za jejími hranicemi. Zaměstnává více než 4800 lidí a aktivně působí ve 35 zemích světa, přičemž pražský závod patří mezi její vlajkové. O současných výzvách pro generický farmaceutický průmysl či významu lékové soběstačnosti Zdravotnický deník nedávno hovořil s ředitelem Zentivy Česká republika Borisem Sananese – více čtěte zde.

Otevřít článek