Japonská Takeda uzavřela spolupráci za miliardy dolarů, Samsung zvýší kapacity v biotechnologiích

2 years ago

Japonská farmaceutická společnost Takeda chce rozšířit své působení v oblasti biotechnologií, a tak uzavřela několik dohod o vzájemné spolupráci s menšími biotechnologickými firmami. Technologický gigant Samsung uspíší výstavbu kapacit pro vývoj v oblasti mRNA terapií.

Genová terapie zaměřená na léčbu onemocnění jater a hematologických potíží se ocitla ve středu zájmu japonské farmaceutické společnosti Takeda. Ta v uplynulém týdnu uzavřela dohodu o spolupráci s americkou biotechnologickou společností Poseida Therapeutics, jejíž hodnota by se mohla vyšplhat až na 3,6 miliardy dolarů (skoro 79 miliard korun).

Cílem kooperace je vývoj několika genových terapií zaměřených na léčbu hematologických onemocnění a onemocnění jater. Takeda do společného projektu na počátku investuje 170 milionů dolarů, další peníze přijdou po komercializaci výsledků. Výnosy ze vzájemné spolupráce by se mohly pohybovat až v desítkách miliard dolarů, informoval portál Fiercebiotech.com.

Poseida Therapeutics bude zodpovídat za výzkum a vývoj léčivých přípravků včetně jejich testování. Takeda by se měla postarat o získání potřebných certifikací a uvedení terapií na trh a zajistit jejich distribuci.

Série společných projektů Takedy pokračuje

Spolupráce se společností Poseida Therapeutics ale nebyla jediná, kterou se japonské farmaceutické skupině podařilo v uplynulém týdnu uzavřít. Další byznys za skoro miliardu dolarů (necelých 22 miliard korun) Takeda rozjede se seattleskou biotechnologickou společnosti Immusoft.

Obě firmy budou usilovat o vývoj přípravků pro léčbu neurometabolických poruch. Také v tomto případě půjde fakticky o vývoj genové terapie. Takeda do projektu vloží kolem 900 milionů dolarů a podobně jako u spolupráce s Poseida Therapeutics bude mít i zde na starosti zejména pozdější fáze vývoje léků a jejich komercializaci, jak uvedl portál Fiercebiotech.com.

Japonská Takeda přitom na spolupráci s biotechnologickými společnostmi sází v poslední době čím dál více. Na přelomu září a října se dohodla na společném projektu se společností Selecta Biosciences, s níž chce vyvíjet terapie pro léčbu lysosomálních střádavých onemocnění.

V srpnu Takeda odsouhlasila společný projekt se společnosti Genevant, do kterého vloží přes 300 milionů dolarů (asi 6,6 miliardy korun). Takeda a Genevant budou rovněž vyvíjet přípravky pro léčbu jaterních chorob.

Samsung posiluje výrobu vakcín proti SARS-CoV-2

V biotechnologickém sektoru se už nějakou dobu pohybuje také korejský technologický gigant Samsung. Mezi jeho aktuální projekty patří budování kapacit pro výzkum a vývoj technologií založených na mRNA, což souvisí především s loňským propuknutím pandemie koronaviru.

Samsung Biologic, biotechnologická divize celého holdingu, totiž staví obrovský komplex pro výrobu léčivých přípravků ve městě Inčchon, které se nachází přibližně 30 kilometrů jihozápadně od korejské metropole Soul. Továrna měla svou činnost podle původních plánů zahájit ke konci roku 2023, ale s největší pravděpodobností se tak stane o několik měsíců dříve.

„Myslíme si, že provozovna bude zcela připravena ke spuštění výroby do poloviny roku 2023,“ uvedl pro agenturu Bloomberg viceprezident Samsung Biologic James Choi. Celková investice by měla dosáhnout dvou miliard dolarů, tedy v přepočtu asi 44 miliard korun. Výrobní kapacita léčivých přípravků založených na technologii mRNA by se tak měla společnosti Samsung Biologic zvýšit asi o 70 procent.

Technologický gigant Samsung vyrábí vakcíny proti koronaviru založené právě na principu mRNA pro americkou biotechnologickou společnost Moderna. Vakcíny proti koronaviru přinesli biotechnologické divizi Samsungu asi dvě třetiny z jejích celkových ročních tržeb.

Petr Musil

Příspěvek Japonská Takeda uzavřela spolupráci za miliardy dolarů, Samsung zvýší kapacity v biotechnologiích pochází z Zdravotnický deník

Otevřít článek