K průlomu nedojde, očekávají europoslanci od maďarského předsednictví

1 month ago

Maďarsko se ujalo předsednictví v Radě Evropské unie na začátku července po Belgičanech, tedy ještě v době, kdy se nový Evropský parlament a Komise teprve začaly utvářet. Změny vyplývající z této fáze politického cyklu se nevyhnutelně podepíší na tom, jaká zdravotnická témata se jim bude dařit vyzdvihovat a legislativně dotahovat. Takto shodně to vidí čeští europoslanci napříč politickým spektrem i české ministerstvo zdravotnictví. Jaká mají očekávání od maďarského předsednictví a jak hodnotí jejich vytyčená zdravotnická témata?

„Program maďarského předsednictví v oblasti zdravotnictví je poznamenán počátkem legislativního cyklu a tím, že nejméně v první polovině nebudou mít za partnery složený Evropský parlament a novou Komisi. Nelze tedy očekávat nové legislativní priority,“ uvedlo pro Zdravotnický deník Ministerstvo zdravotnictví. Od Maďarů lze očekávat, že se budou věnovat dalším vyjednávání farmaceutického balíčku s cílem dosáhnout obecného přístupu na úrovni Rady. „To je z našeho pohledu velmi ambiciózní,“ dodává resort Vlastimila Válka.

Tematické priority maďarského předsednictví jsou velmi zaměřené na kardiovaskulární tématiku. Usilovat budou o koordinovaný přístup vedoucí k evropskému kardiologickému plánu a věnovat se budou i oblasti transplantací orgánů, rovněž s cílem najít společný postup na úrovni členských států. Program neopomíjí ani oblast dostupnosti léčiv.

Maďarskou iniciativu směrem k transplantaci orgánů oceňuje i europoslanec Ondřej Knotek (ANO) z frakce Patrioti pro Evropu, který bude v tomto volebním období členem hned tří výborů, včetně toho pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin ENVI a podvýboru pro veřejné zdraví SANT. „Za mě jedno velké plus za snahu navýšit kapacitu k transplantaci orgánů v rámci EU,“ zhodnotil Knotek. „Vítám také, že mezi prioritami maďarského předsednictví se objevilo řešení kardiovaskulárních onemocnění, pro které je potřeba zajistit obdobný plán, jaký je pro boj s rakovinou,“ dodal.

V neposlední řadě Knotek ocenil, že se maďarské předsednictví v oblasti zdraví soustředí na aktuální výzvy, konkrétně vyjednávání farmaceutického balíčku, který se momentálně nachází zhruba v polovině legislativního procesu.

Europoslanec Ondřej Krutílek (ODS) zmiňuje ještě jedno téma, které chce maďarské předsednictví pozvednout, a to otázku duševního zdraví. „Vzhledem k bruselskému přechodovému období nebudou mít ale Maďaři do konce roku příliš času,“ upozorňuje s tím, že bude dobře, pokud se jim podaří alespoň dotáhnout pozici Rady k farmaceutickému balíčku.

Že budou mít Maďaři nesnadnou roli s ohledem na politický cyklus, míní i europoslankyně Kateřina Konečná (KSČM). „Komise nebude ustavena do pozdního podzimu či začátku zimy, to znamená, že vyjednávání o legislativě prakticky probíhat nebudou. Navíc od jara chybí v hlavním programu EU pro oblast zdraví EU4Health peníze, které byly vyčleněny na pomoc Ukrajině. Plánovat jakékoliv nové iniciativy bez toho, aniž by bylo jasné, kolik na ně bude peněz, je nesmysl,“ míní s tím, že dosud není znám ani mandát nového komisaře pro zdraví.

„Udrží se reformní tempo z minulého období nastartované covidem, nebo se přibrzdí? Najdou se nějaké další prostředky, nebo jich bude méně? Na nic z toho neznáme odpověď a nebudeme ji znát pravděpodobně až do konce roku, tedy do konce maďarského předsednictví,“ pokračuje Konečná. Co se týče vyjednávání o farmaceutickém balíčku, tam podle ní maďarské předsednictví neplánuje přijmout obecný vyjednávací přístup Rady. „Průlom podle kuloárů lze čekat až za dánského předsednictví,“ uzavírá europoslankyně.

Otevřít článek