Kdo je lídrem farmaceutického výzkumu? Společnost IDEA Pharma vydala žebříček nejinovativnějších farmafirem

3 years ago

Invence zpravidla předchází inovaci. Bez nápadu by jen těžko mohlo docházet k technologickému pokroku, který zlepšuje kvalitu lidského života. A ve farmaceutickém průmyslu jde o dvojnásob naléhavé téma. Hledání, výzkum a vývoj nových terapií nebo způsobů, jakými se dá chorobám předcházet, kvalitu lidského života bezprostředně ovlivňuje.

Inovace jsou tedy ve farmaceutickém průmyslu zcela klíčovou oblastí a každý nový poznatek v medicíně posouvá lidstvo dál. Zatímco dříve byl výzkum téměř výsostnou záležitostí akademického světa, s rostoucím významem farmaceutických firem se přesouvá i na jejich bedra. Ostatně poslední rok, kdy se svět snaží čelit koronavirové pandemii, je toho důkazem.

Podle globální poradenské společnosti IDEA Pharma v současné době probíhá vývoj asi 1200 léků na půdě třiceti největších farmaceutických firem světa. Ty provádějí více než 2200 klinických studií. Které farmaceutické firmy jsou nejinovativnější? I o tom vypovídá každoročně sestavovaný žebříček IDEA Pharma Innovation and Invention Index.

10. Gilead Sciences a Novartis

Tato americká farmaceutická společnost si oproti loňsku polepšila o pět příček. IDEA Pharma vyzdvihuje zejména její slibné výsledky ve výzkumu léčivých přípravků pro léčbu HIV a AIDS. Gilead byla rovněž jedna z prvních farmaceutických společností, která reagovala na nástup koronavirové pandemie. Známý je její lék remdesivir (pod obchodním názvem Veklury), který byl schválen americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv, a který se používá při léčbě covidu-19. Gilead se o desátou příčku dělí se švýcarskou skupinou Novartis, která si oproti loňsku o sedm příček pohoršila. Novartis loni úspěšně patentoval dva léčivé přípravky.

8. Pfizer a AstraZeneca

Rovněž o osmou pozici se dělí dvě farmaceutické společnosti. Obě se loni proslavily vývojem účinné a bezpečné vakcíny proti koronaviru s tím, že Pfizeru se ve spolupráci s německou společnosti BioNTech podařilo být první na pásce pomyslného celosvětového závodu o vakcínu. Pfizeru tento úspěch přinesl posun žebříkem o sedm pozic vzhůru, AstraZeneca si naopak o dvě příčky pohoršila.

7. Sanofi

Francouzská farmaceutická skupina Sanofi Pasteur si oproti loňsku polepšila o deset pozic. IDEA Pharma zřejmě ocenila její investice do výzkumu technologií založených na mRNA a akvizici několika menších inovativních společností. Posledním takovým krokem je nákup biotechnologické společnosti Tidal Therapeutics, která pracuje na výzkumu v oblasti onkologie nebo imunologie. Sanofi akvizice vyjde na bezmála 500 milionů dolarů (něco přes 10 miliard korun).

6. GlaxoSmithKline

Britská farmaceutická společnost se v loňském žebříčku IDEA Pharma Innovation and Invention Index umístila na 12. příčce, takže si o šest míst polepšila. Společnost GSK se mimo jiné zabývá výzkumem imunoterapeutické léčby onkologických onemocnění, ale také přípravky pro léčbu Covidu-19. Agentura Reuters minulý týden oznámila, že Evropská agentura pro léčivé přípravky začala posuzovat preparát s označením VIR-7831, který GSK vyvinula ve spolupráci s Vir Biotechnology. Jde o lék na bázi monoklonálních protilátek.

5. Incyte

Americká biofarmaceutická společnost se v žebříčku IDEA Pharma objevuje letos poprvé. Do první pětice ji katapultovala dvojice schválených inovativních léků, které představila v loňském roce. IDEA Pharma rovněž ocenila další výzkumné projekty, které Incyte má rozjeté, nebo její finanční stabilitu. Incyte je zároveň druhou nejvýše postavenou farmaceutickou společností v žebříčku podle indexu invence.

4. Seagen

Rovněž čtvrtou příčku obsadila americká farmaceutická společnost, která dříve nesla název Seattle Genetics. A také v tomto případě jde o žebříčkový debut. O zařazení do IDEA Pharma Innovation and Invention Index se zasloužila svým přístupem k hledání inovativních léků proti onkologickým chorobám.

3. Regeneron Pharmaceuticals

Další americká farmaceutická firma v žebříčku nejvíce inovativních farmafirem si oproti loňsku polepšila o sedm pozic. Posun vzhůru IDEA Pharma zdůvodňuje úspěchem léku Dupixent, který se používá k léčbě onemocnění kůže, ale také schválením několika dalších léků v uplynulém roce. Regeneron rovněž představil lék, který se používá pro zmírnění průběhu choroby covid-19.

2. Roche

Tato švýcarská farmaceutická skupina loňské pořadí žebříčku nejinovativnějších farmaceutických společností ovládla. Přesto lze považovat druhou příčku za úspěch a IDEA Pharma společnost Roche ocenila za její úspěšná schválení několika inovativními léky americkým Úřadem pro kontrolu potravina léčiv.

1. Eli Lilly

Letošním vítězem se podle IDEA Pharma stala americká farmaceutická skupina Eli Lilly. Loni se umístila na pátém, předloni na třetím místě. Za vzestup až na samotný vrchol Eli Lilly vděčí mnoha úspěšným žádostem o schválení inovativních léků, doprovázeným solidní finanční výkonností firmy.

Petr Musil

Příspěvek Kdo je lídrem farmaceutického výzkumu? Společnost IDEA Pharma vydala žebříček nejinovativnějších farmafirem pochází z Zdravotnický deník

Otevřít článek