Konference Efektivní nemocnice opět projedná zásadní témata českého zdravotnictví. Už za dva měsíce

3 years ago

Diskuze na aktuální témata, soutěž o nemocnici a pojišťovnu roku a hlavně jedno z největších setkání osobností českého zdravotnictví – to vše ve dnech 24. a 25. listopadu přinese už 15. ročník konference Efektivní nemocnice pořádaný HealtCare Institute. Konat se bude tradičně v hotelu Clarion na Vysočanech a mezi témata, kterým se bude věnovat, patří například budoucnost sítě nemocnic, fungování pohotovostí a urgentních příjmů či eHealth a kybernetická bezpečnost.

 

Záštitu nad odbornou konferencí přijala téměř třicítka osobností včetně prezidenta Miloše Zemana či premiéra Andreje Babiše. Ten také přijede v úterý 24. listopadu do Vysočan konferenci zahájit. Úvodní slovo přislíbili i předsedkyně sněmovního zdravotnického výboru Věra Adámková, exministr zdravotnictví Adam Vojtěch, rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima a Robin Turner ze společnosti Roche.

Součástí konference budou tradičně tři diskuzní bloky. První z nich by se měl věnovat restrukturalizaci nemocnic s akutní lůžkovou péčí a budoucnosti sítě, pohotovostem a urgentním příjmům, tomu, jak bude vypadat zajištění místní a časové dostupnosti akutní zdravotní péče, a chybět nebude ani v poslední době čím dál důležitější téma eHealth, kybernetické bezpečnosti nemocnic a telemedicíny. Diskutovat o problematice budou profesorka Věra Adámková, Adam Vojtěch, ředitel VZP Zdeněk Kabátek, ředitel motolské nemocnice Miloslav Ludvík, předseda představenstva Nemocnic Plzeňského kraje Marek Kýhos, prezident České stomatologické komory Roman Šmucler a předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka.

Diskuze v druhém bloku by taktéž měla zabrousit do oblasti restrukturalizace nemocnic s akutní lůžkovou péčí, dále se zaměří na téma fúze zdravotních pojišťoven, problematiku eHealth a zabývat se bude také strategickým rámcem rozvoje péče o zdraví v České republice do roku 2030 zahrnujícím zlepšení zdravotního stavu populace, optimalizaci zdravotnického systému a podporu vědy a výzkumu. V této části si spolu budou povídat Adam Vojtěch, stínová ministryně pro resort zdravotnictví a průřezový resort rodiny a rovných příležitostí za KSČM Soňa Marková, místopředseda sněmovního zdravotnického výboru Petr Třešňák (Piráti), místopředseda zdravotnického výboru Bohuslav Svoboda (ODS), poslanec Jaroslav Dvořák (SPD), rektor UK Tomáš Zima a přednosta I. interní kliniky VFN a 1. LF UK Marek Trněný.

Středeční diskuzní blok nemocnic, ambulancí a pacientských organizací pak probere témata onkologické péče (spolupráce ministerstva, zdravotních pojišťoven, pacientských organizací a poskytovatelů), zavádění nových přístupů a moderních technologií šetrnějších pro pacienty, prevence a vhodného nastavení preventivních programů. Účast v debatě přislíbili náměstek pro zdravotní péči na ministerstvu zdravotnictví Aleksi Šedo, exnáměstek MZ Filip Vrubel, prezident Svazu zdravotních pojišťoven Ladislav Friedrich, náměstek VZP David Šmehlík, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása, předsedkyně České onkologické společnosti ČLS JEP Jana Prausová a náměstek pro léčebnou péči v nemocnici Karviná Miroslav Homza.

Neodmyslitelnou součástí konference bude také vyhlášení soutěže Nejlepší nemocnice ČR 2020, která je zaměřena na sledování bezpečnosti a spokojenosti pacientů i zaměstnanců v českých nemocnicích. Loni se přitom do hodnocení zapojilo téměř 55 tisíc hospitalizovaných pacientů, téměř 40 tisíc pacientů ambulantních a přes sedm tisíc zaměstnanců českých nemocnic. Jako už několik předchozích ročníků pak budou vyhlášeny také výsledky průzkumu Zdravotní pojišťovna roku.

Více informací a možnost registrace najdete zde.

-red-

Příspěvek Konference Efektivní nemocnice opět projedná zásadní témata českého zdravotnictví. Už za dva měsíce pochází z Zdravotnický deník

Otevřít článek