Kubek: Protest mladých lékařů se může opakovat

1 month ago

Určitá forma protestní akce, kterou bychom si vynutili plnění závazku o odměňování zdravotníků, může nastat. Na právním semináři Sekce mladých lékařů České lékařské komory (SML ČLK) to včera uvedl prezident ČLK Milan Kubek. Podle něj není na straně některých signatářů dohody dostatečná vůle k jejímu dodržení, konkrétně se jedná o ministerstvo zdravotnictví a zástupce nemocnic.

U jednoho stolu v Poslanecké sněmovně včera jednali zástupci ministerstva zdravotnictví, ministerstva práce a sociálních věcí, České lékařské komory, Sekce mladých lékařů ČLK, nemocnic, pojišťoven, odborů a zdravotnického výboru. K sestavě se přidala také Sekce nemocničních lékárníků a Česká asociace sester. Druhé jednání pracovní skupiny pro tvorbu zákona o odměňování zdravotníků ale v podstatě nic nového nepřineslo, a právě to začíná být pro některé zástupce frustrující.

 „Tato skupina má za úkol připravit realizaci závazku z prosince, ne donekonečna diskutovat o tom, proč ano a proč ne,“ uvedl Milan Kubek a dodal, že ochota realizovat závazky se u politiků snižuje, když pomine nátlak. Zároveň se pozastavil nad tím, proč jsou součástí pracovní skupiny také organizace, které se protestních akcí mladých lékařů dříve nezúčastnily.

Předseda spolku Mladých lékařů Martin Kočí na jednání předložil řadu návrhů, které se týkaly 24hodinových služeb lékařů nebo speciálních odměn pro školitele. Podle Kubka se však jedná o návrhy, které nesouvisí se základem věci. „Je tu jasně daný závazek na straně vlády, kterým je samostatná právní norma pro odměňování ve zdravotnictví. Ta bude lékařům garantovat 1,5 až 3násobek průměrné mzdy a sjednotí pravidla odměňování ve všech lůžkových zařízeních, tak jak bylo podepsáno v Hegerově memorandu. Snažili jsme se držet tohoto bodu, ale moc velký optimismus v tom není,“ povzdechl si.

Předsedkyně Sekce mladých lékařů ČLK jednání označila za rozmělněné, kde se spíše řeší velké problémy českého zdravotnictví. „Řekli jsme, že všechno tohle už víme. Máme řešit, jak se to má změnit. Musí se to stihnout do 1. ledna 2025. Ministerstvo zdravotnictví přislíbilo, že na příští jednání 2. dubna připraví konkrétní návrh,“ uzavřela Monika Hilšerová.

Ministerstvo zdravotnictví se na dotaz Zdravotnického deníku k jednání zatím nevyjádřilo.

Otevřít článek