Labouristé plánují vrátit britské zdravotnictví do lepších včerejšků

1 month ago

Ve Velké Británii přichází po 14 letech ke slovu Labouristická strana. V oblasti zdravotnictví má před sebou nesnadný úkol – Národní zdravotní službu (NHS) totiž přebírá v tristním stavu, se stávkujícími zdravotníky a dlouhými čekacími dobami, kvůli kterým si řada Britů raději platí péči ze svého (psali jsme zde). Jaké tedy mají labouristé se zdravotnictvím plány? Ve volebním programu slibují zvýšit počty konzultací v ordinacích o 40 tisíc týdně, investovat do přístrojového vybavení nemocnic či zavádět zdravotnická střediska co nejblíže pacientům, v nichž budou praktičtí lékaři i komunitní zdravotníci pod jednou střechou.

„Čekací listiny byly rekordně vysoké ještě předtím, než udeřila pandemie covid-19. Namísto toho, aby byla zdravotní péče ,zdarma pro všechny‘, se nyní ocitáme v de facto dvoustupňovém systému – s pracujícími lidmi, kteří jsou pravidelně nuceni dávat dohromady prostředky, aby mohli jít do soukromého sektoru. Mezitím se za posledních 14 let cyklus ,zimní krize‘ stal součástí národního kalendáře. Konzervativci každý rok sahají po záplatě, aby přečkali zimu, aniž by kdy řešili hlavní příčinu,“ stojí v úvodu labouristického programu pro oblast zdravotnictví.

Labouristé přitom v programu slibují nejen návrat NHS do stavu, v jakém byla v minulosti, ale i přípravu na budoucnost. K tomu je ovšem podle nich potřeba nejen investic, ale i zásadní reformy. Ta by mimo jiné měla NHS posunout od modelu zaměřeného na pozdní diagnostiku a léčbu k modelu včasné prevence a poskytování co největšího množství služeb v komunitě. K tomu chtějí labouristé využít technologií, jako je umělá inteligence, díky níž by rádi urychlili a zpřesnili diagnostiku.

Nové přístroje i více porodních asistentek

Jedním z největších současných problémů anglické NHS jsou rekordně dlouhé čekací doby. Právě jejich řešení vidí labouristé jako bezprostřední prioritu.

„Vrátíme se ke splnění výkonnostních norem NHS. To znamená, že pacienti by měli očekávat, že nebudou čekat déle než 18 týdnů od indikace na léčbu neurgentních zdravotních stavů vedenou lékařem. Tohoto standardu bylo dosaženo s minulou labouristickou vládou a bude znovu platit za příští. Jako první krok v anglické NHS zajistíme ročně další dva miliony operací, vyšetření na zobrazovacích technologií a návštěv lékařů; to je každý týden o 40 tisíc více konzultací s lékařem. Uděláme to tak, že budeme motivovat zaměstnance k provádění dalších vyšetření mimo pracovní dobu. Labouristé shromáždí zdroje napříč sousedními nemocnicemi, aby zavedli sdílené čekací listiny, takže budou pacienti moci být ošetřeni rychleji,“ stojí v programu.

K tomu všemu je ale potřeba zajistit dostatek pracovních sil, jichž Británie určitě nemá dostatek. Proto chtějí labouristé zveřejňovat pravidelné, ​​nezávislé plánování pracovních sil napříč zdravotní a sociální péčí. Zároveň chtějí vypracovat dlouhodobý plán pracovních sil NHS tak, aby byl včas vyškolen potřebný personál. A protože poslední dobou mnoho zdravotníků po neúspěšných vyjednáváních sáhlo ke stávkám, chce strana obnovit jednání a nepokoje zažehnat.

„Manažeři potřebují podporu a zodpovědnost. Labouristé zavedou profesní standardy a budou regulovat manažery NHS, aby zajistili, že ti, kdo se dopustí vážného pochybení, už to nikdy neudělají. A založíme Royal College of Clinical Leadership, abychom prosazovali hlas lékařů,“ uvádí strana.

Nedílnou součástí moderního zdravotnictví je také dostatek diagnostických přístrojů. „NHS má méně diagnostických zobrazovacích zařízení na osobu než jiné země, přičemž mnoho stárnoucích strojů funguje ještě dlouho poté, co měly být vyměněny. Nejmodernější zobrazovací přístroje s vestavěnou umělou inteligencí jsou rychlejší a efektivnější při hledání menších nádorů a zachraňují životy. Labouristická strana proto zavede nový fond ,Fit For the Future‘, který zdvojnásobí počet CT a MRI skenerů, což NHS umožní zachytit rakovinu a další stavy dříve,“ plánují labouristé. V rámci Programu nových nemocnic (New Hospitals Programme) chce strana také oprášit hmotné statky NHS.

Tématem by se měla stát i péče o matku a dítě. „Labouristé zajistí, že trusty, které selhávají v péči o matku a dítě, budou podpořeny, aby se rychle zlepšily. V rámci plánu pracovních sil NHS vyškolíme tisíce dalších porodních asistentek a stanovíme si jasný cíl, abychom odstranili rozdíl v úmrtnosti u černošských a asijských matek. Labouristé zdigitalizují záznamy o zdraví dětí v Červené knize a zlepší podporu pro nové rodiny. V rámci zdravotních prohlídek umožníme i očkování miminek a dětí,“ stojí v programu.

A protože by zdravotnictví mělo být pacientsky přívětivé, je v plánu úprava aplikace NHS tak, aby pacienti mohli lépe spravovat své léky, návštěvy zdravotnických zařízení a zdravotní potřeby. Touto formou tak mají být poskytovány informace o výkonu služeb, oznámení o očkování, zdravotních prohlídkách či pokyny k léčbě.

Co se pak týče výzkumu, plánují labouristé udělat z Británie lídra v klinických studiích. „To znamená, že proces bude efektivnější a přístupnější, urychlí se nábor a prostřednictvím aplikace NHS dostane šanci zapojit se více pacientů,“ podotýká program s tím, že by se Británie měla zaměřit hlavně na výzkum demence.

Recepty od lékárníků

Trendem je ovšem provádět péči, u které je to možné, ambulantně či v místě pacientova bydliště. To reflektuje i program labouristů. „NHS se musí přestěhovat do sousedství tak, aby více péče bylo poskytováno v komunitách, kdy je možné zachytit problémy včas. Abychom toho dosáhli, musíme přesunout zdroje do primární péče a komunitních služeb,“ píše se v programu.

Momentálně je ale situace v Anglii velmi často taková, že řada pacientů nedostane u svého praktika termín. Proto je v plánu vyškolit tisíce dalších praktických lékařů, zajistit návštěvu všem pacientům, kteří ji potřebují, a také zmodernizovat rezervační systém.

Novinkou by měla být i lokální střediska zdravotní péče, tzv. Neighborhood Health Centres (tj. zdravotnická centra v sousedství). Zde by měli pod jednou střechou fungovat praktici/rodinní lékaři, obvodní sestry, pečovatelé, fyzioterapeuti, paliativní péče či specialisté na duševní zdraví.

Novinkou umožňující pokrýt potřeby pacientů pak má být také možnost, aby léky předepisovali ve vybraných případech lékárníci. I další odborníci, například ti v optikách, by navíc měli získat možnost přímo doporučovat specializované služby či testy.  

Do bot v NHS teče, i co se týče stomatologické péče. „Sehnat zubaře NHS je stále více loterie a následky jsou hrozné. Nejčastějším důvodem, proč jsou děti ve věku od pěti do devíti let přijímány do nemocnice, je odstranění hnijících zubů. Labouristé se vypořádají s okamžitou krizí záchranným plánem, který zajistí 700 tisíc naléhavějších návštěv u zubaře a nábor nových zubařů do oblastí, které je nejvíce potřebují. Za účelem dlouhodobé obnovy zubního lékařství provede Labouristická strana reformu s posunem k zaměření na prevenci a udržení zubních lékařů NHS. Zavedeme také systém čištění zubů pod dohledem pro děti ve věku 3 až 5 let, zaměřený na oblasti s nejvyšší potřebou,“ zamýšlejí labouristé.

Národní pečovatelská služba

Velkým tématem je také duševní zdraví. „V celé společnosti duševní zdraví vystoupilo ze stínu, přesto je těžké tvrdit, že NHS drží krok. Británie v současnosti trpí epidemií duševního zdraví, která paralyzuje životy zejména dětí a mladých lidí. To je tragédie – pravděpodobně nic nevypovídá o stavu národa víc než blaho jeho dětí. Takže přímo v jádru našeho poslání bude nová odvážná ambice vychovat nejzdravější generaci dětí v naší historii,“ doufají vítězové voleb.

V tuto chvíli jsou ale čekací listiny pro ty, kdo potřebují pomoc, příliš dlouhé. To chtějí labouristé změnit s tím, že během jejich prvního funkčního období bude přijato dalších 8500 nových zaměstnanců, kteří budou ošetřovat děti i dospělé. Cílem je snížit počet sebevražd, proto budou noví zaměstnanci speciálně vyškoleni na podporu lidí v ohrožení. Novinkou by měla být také centra Young Futures, která budou poskytovat otevřený přístup k službám v oblasti péče o duševní zdraví pro děti a mladé lidi.

„Legislativa v oblasti duševního zdraví je také žalostně zastaralá. Zacházení s lidmi s autismem a s poruchami učení je ostudné. Labouristé zmodernizují legislativu tak, aby pacientům poskytla větší výběr, autonomii, posílená práva a podporu a zajistila, že se s každým bude během léčby zacházet důstojně a s respektem,“ dodává materiál.

Změny se dále mají odehrát i v oblasti sociální péče, která podle labouristů taktéž potřebuje reformu s tím, že standardy jsou nejednotné, chronicky scházejí zaměstnanci a ne vždy je péče na takové úrovni, jak by bylo na místě.

„Labouristé zahájí program reforem s cílem vytvořit národní pečovatelskou službu, která bude podložena národními standardy a zajistí jednotnou péči v celé zemi. Služby budou poskytovány lokálně se zásadou „domov především“, která podporuje lidi, aby žili co nejdéle nezávisle. Naše nové standardy zajistí vysoce kvalitní péči, trvalou udržitelnost a zajistí, že se poskytovatelé budou chovat odpovědně. Rozvineme i místní spolupráci mezi NHS a sociální péčí při propouštění z nemocnice,“ plánuje strana.

V neposlední řadě je součástí labouristického programu prevence a veřejné zdraví. Strana chce zajistit, aby si příští generace nikdy nemohla legálně koupit cigarety, a ve všech nemocnicích chce zavést intervence na odvykání kouření. V oblasti boje proti obezitě pak plánuje zakázat na děti zaměřenou reklamu na nezdravé jídlo a také prodej energetických nápojů s vysokým obsahem kofeinu osobám mladším 16 let. Labouristé navíc chystají v Anglii připravit nový akční plán proti HIV, který by měl mít za cíl vymýtit do roku 2030 nové případy HIV.

Otevřít článek