Lékaři jako hologramy mění péči v Texasu

2 months ago

Texaská nemocnice experimentuje s hologramovou technologií, díky které se lékaři mohou setkávat s pacienty i na míle daleko. Je tato technologie ve zdravotnictví ale opravdu přínosem? O digitálním experimentu píše americký deník The New York Times.

Představte si situaci, kdy pacient vejde do nemocničního pokoje, posadí se a začne si povídat s přítomným lékařem – přesněji řečeno se ale jedná o hologram lékaře, který je v reálném čase třeba i na druhé straně světa. I když to pro někoho může znít jako sci-fi, pro pacienty v nemocnici Crescent Regional Hospital v Texasu je to dnes realitou. Od května zde probíhá experiment, díky němuž pacienti mohou vidět své lékaře jako hologramy. Tato průlomová technologie je výsledkem spolupráce s nizozemskou firmou Holoconnects, která se specializuje na digitální inovace.

Každý Holobox firmy Holoconnects váží 440 kilo a měří 2 metry. Na jeho obrazovce se zobrazuje vysoce realistický trojrozměrný živý obraz člověka. Jedno takové zařízení stojí 42 tisíc dolarů a roční servisní poplatek se vyšplhá až na 1900 dolarů. Vysoce kvalitní obraz dává pacientovi pocit, že před ním sedí skutečný lékař. Ten je ale ve skutečnosti libovolně daleko (je v podstatě jedno, zda tisíce kilometrů, nebo jen ve vedlejší budově) a dívá se do kamer, které mu ukazují pacienta.

Systém umožňuje pacientovi a lékaři uskutečnit telemedicínskou návštěvu v reálném čase, která se více podobá osobnímu rozhovoru. Služba se zatím využívá hlavně pro předoperační a pooperační návštěvy.

Vedení společnosti Crescent Regional, které má v plánu rozšířit službu i o tradiční návštěvy mezi lékařem a pacientem, věří, že hologram je pro pacienta velkým zážitkem. „Lékaři mohou takhle na pacienta působit úplně jinak,“ uvedla k tomu Raji Kumarová, řídící partnerka a výkonná ředitelka společnosti Crescent Regional. „Pacienti mají pocit, že je lékař přímo u nich.“

Někteří odborníci ale stejné nadšení nesdílí a jsou skeptičtí například ohledně toho, zda je návštěva pomocí hologramu o tolik lepší než dvojrozměrné telemedicínské možnosti, jako je třeba Zoom nebo FaceTime.

„V medicíně se technologický pokrok posuzuje podle schopnosti zlepšit přístup k péči, snížit její náklady nebo zlepšit její kvalitu,“ podotkl Dr. Eric Bressman, odborný asistent medicíny na Pensylvánské univerzitě. „Nevím o žádných údajích, které by podporovaly myšlenku, že by hologramy zlepšily kvalitu návštěvy nad rámec běžné telemedicínské prohlídky,“ dodal Bressman, který má odborné znalosti v oblasti digitální medicíny.

Podle ředitelky Kumarové z technologické společnosti dodávající Holoboxy je velkým benefitem hologramu velká obrazovka a kamera, která umožní lékaři vidět celé tělo pacienta, což je užitečné pro posouzení charakteristik, jako je chůze nebo rozsah pohybu.

Tato kamera by tak mohla být užitečná zejména v oblasti fyzioterapie, myslí si Dr. Chad Ellimoottil, lékařský ředitel virtuální péče pro University of Michigan Health System.

Některé výhody hologramu jsou méně hmatatelné, ale přesto výrazně zlepšují zkušenosti pacientů, doplnil Steve Sterling, výkonný ředitel severoamerické divize společnosti Holoconnects.

Holobox se doposud používal hlavně v pohostinství. Momentálně s ním pracuje dvanáct hotelů, nainstalovat by se měl ještě do dalších 18 míst. Někteří odborníci se i tak domnívají, že se taková technologie do zdravotnictví nehodí – telemedicína umožňuje pacientům setkat se s lékařem v pohodlí domova, zatímco kvůli Holoboxu by pacienti museli cestovat do ordinace. Kromě obav z nedostatečného zlepšení kvality a dostupnosti péče je problémem také cena. 42 tisíc dolarů plus roční poplatek nepředstavuje zrovna úspornou službu.

„Jde nám hlavně o kvalitu péče, zapojení pacienta a poskytování většího pohodlí,“ uzavřela výkonná ředitelka společnosti Crescent Regional.

Otevřít článek