Marihuana na předpis napříč USA: možná již brzy

2 months ago

Nepřináší příliš velké riziko, nesvádí ke zneužívání jako jiné přísně kontrolované látky a má potenciální léčebné účinky. K takovému závěru dospěli američtí federální úředníci ve svém více než dvousetstránkovém posudku o užívání marihuany, která se na federální dlouho řadí do stejné kategorie tvrdých drog jako například heroin. Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) a Národní ústav pro zneužívání drog (NIDA) společně doporučují Úřadu pro potírání drog (DEA), aby marihuanu přesunul do kategorie látek, které jsou vydávány na lékařský předpis. Tím pádem by se v celých USA dostala na úroveň ketaminu a testosteronu, píše deník The New York Times.

Od roku 1970 je v USA marihuana považována za drogu takzvané první kategorie, tedy tvrdou drogu, stejně jako například heroin. Drogy z této kategorie ale nemají žádné lékařské využití, a navíc jsou často zneužívány pro obchodování, což je v USA trestáno vysokými sankcemi. Vypracovaný posudek tak vůbec poprvé vrhá světlo na myšlenky amerických zdravotnických odborníků, kteří uvažují o významné změně na federální úrovni.

I když totiž marihuana patří na federální úrovni mezi tvrdé drogy, není tomu tak totiž v celých USA. Konopí je pro lékařské použití legální ve 38 z 50 států, ve 24 státech je legální pro užívání rekreační.

Ačkoliv je marihuana nejčastěji užívanou nelegální drogou v USA, ve srovnání s heroinem a jinými drogami z první a druhé kategorie nezpůsobuje vážné zdravotní problémy. Vědecké bádání již v minulosti přišlo také s návrhem používání marihuany na léčbu anorexie, bolestí a nevolností či zvracení z důvodu chemoterapií.

Zastánci marihuanového průmyslu považují přehodnocení klasifikace drogy za účinný způsob, jak dostat obchod s marihuanou z ilegality na regulérní trh s léky. Ne všichni ale sdílí podobný názor. Jiní odborníci zase upozorňují na to, že marihuana může u každého vyvolat rozdílné účinky, přičemž pravidelné užívání může být v některých případech spojeno i s psychiatrickými problémy a chronickým zvracením a u některých lidí se může časem vyvinout také psychická závislost na látce.

Prezidentská milost i „rekreační“ Colorado

Prezident Joe Biden vyzval federální úředníky, aby „urychleně“ přezkoumali klasifikaci marihuany již v říjnu 2022, kdy také udělil milosti lidem obviněné z držení marihuany podle federálního zákona.

Prezident Joe Biden chtěl urychleně přezkoumat klasifikaci marihuany už v říjnu 2022, kdy udělil milosti lidem, které látku nelegálně drželi. V této souvislosti zároveň upozornil na podezřele časté zatýkání a stíhání Afroameričanů nebo Hispánců v souvislosti s marihuanou, ačkoliv ta se ve stejné míře objevovala i mezi bělochy.

„Dekriminalizace a legalizace marihuany je teď tak populární jako nikdy dřív,“ řekl k v loňském rozhovoru o legalizaci konopí ve státě Colorado guvernér Jared Polis, který zároveň doplnil, že rozhodnutí legalizovat marihuanu pro rekreační užívání, učiněné v roce 2012, Coloradu žádné katastrofické scénáře nepřineslo. „V Coloradu se marihuana užívá mezi nezletilými na velmi nízké úrovni. Účinně regulujeme marihuanu jako alkohol. Zodpovědní dospělí se mohou v našem státě rozhodnout, zda budou rekreačně užívat alkohol nebo marihuanu, pokud to budou dělat bezpečným způsobem, to znamená, pokud nebudou v období užívání pracovat a řídit,“ vysvětlil guvernér.

Úřad pro potíraní drog, který se v USA zabývá bojem proti pašování a distribuci těchto látek, by měl své stanovisko o přehodnocení nebezpečnosti marihuany oznámit během následujících několika měsíců.

Otevřít článek