Maďarské předsednictví akcentuje kardiovaskulární zdraví či dárcovství orgánů

1 month ago

Maďarské předsednictví Rady Evropské unie minulý týden zahájilo svůj oficiální program konferencí na vysoké úrovni o kardiovaskulárním zdraví. Jde o jednu z priorit, které si Maďaři předsevzali v oblasti zdravotnictví v rámci svého programu pro nadcházející půlrok, kdy budou Radě předsedat. Intenzivně se chtějí věnovat také dárcovství a transplantacím orgánů. Stejně tak se zavázali pokračovat v jednáních o návrhu revize evropského farmaceutického balíčku a dalších důležitých tématech.

Na páteční konferenci se setkalo množství stakeholderů z oblasti kardiologie, včetně členů Evropské aliance pro kardiovaskulární zdraví (EACH) a tvůrců politik z více než dvaceti evropských ministerstev zdravotnictví a společně se vyslovili za vytvoření evropského kardiologického plánu. Po tomtéž volali již v loňském roce účastníci Evropské kardiologické konference pořádané Zdravotnickým deníkem.

Na konferenci v Maďarsku zaznělo několik zásadních poznatků o kardiovaskulárních onemocněních (KVO). Například, že klinické studie v této oblasti vyžadují více času, zahrnují více pacientů, a jsou proto nákladnější než klinické studie v jiných terapeutických oblastech. Zároveň trvá déle, než se nové léčebné postupy dostanou k pacientům, a to z důvodu pomalejšího tempa jejich zavádění. Kardiovaskulární pacienti jsou často méně „viditelní“. Příliš mnoho z nich si neuvědomuje, že se u nich hromadí rizikové faktory, jako je vysoký krevní tlak nebo vysoká hladina (špatného) cholesterolu, dokud jejich život nenaruší náhlá, často vysilující nebo dokonce smrtelná příhoda.

Potřeba výzkumu v oblasti KVO je tak velmi vysoká, a to zejména v zemích střední a východní Evropy, v nichž na tento druh onemocnění umírá přibližně dvakrát více občanů než na rakovinu.

Diskuze o balíčku pokračují

I proto je kardiologické zdraví jednou z priorit zdravotnické části maďarského programu pro předsednictví na druhou polovinu roku 2024. Například podle Eurostatu jsou nemoci oběhové soustavy nejčastější příčinou úmrtí v EU a v roce 2020 byly zodpovědné za téměř třetinu (32,7 procenta) všech úmrtí. Právě Maďarsko je jednou ze zemí, které trpí vysokou mírou úmrtnosti na ischemickou chorobu srdeční. Tento cíl je v souladu i s tématy, které v minulém období akcentovala i Evropská komise.

Ale nejde o jediné téma. „V souvislosti s epidemií koronaviru je třeba věnovat zvláštní pozornost těm segmentům zdravotní politiky, které byly v minulosti zanedbány nebo v nichž byly potřebné reformy odloženy. V legislativní oblasti má zvláštní význam farmaceutický balíček EU,“ píší Maďaři v programu svého předsednictví Radě EU. K farmaceutickému balíčku dále uvádějí, že mají v úmyslu pokračovat v procesu vyjednávání o tomto ambiciózním balíčku tak, aby bylo dosaženo co největšího pokroku. Cílem má být zavedení konkurenceschopné, udržitelné a na pacienta zaměřené regulace léčiv.

Prostor pro duševní zdraví

Maďaři rovněž chtějí zvednout téma transplantace orgánů a reálně tak oživit Akční plán pro dárcovství a transplantaci orgánů z let 2009–2015. S přijetím nařízení o látkách humánního původu (tzv. SoHo) se hodlají zabývat i praktickými otázkami dárcovství orgánů, a to formou závěrů Rady. „Tyto otázky budou zohledněny v programech konferencí na vysoké úrovni a v neformálním zasedání Rady EPSCO,“ zavazují se Maďaři v programu.

Prostor ale chtějí dát i dalších tématům z oblasti zdravotnictví. „Hodláme poskytnout prostor pro diskusi o dalších tématech, jako jsou vzácná onemocnění, souvislosti mezi duševním zdravím a různými mimořádnými událostmi nebo možnosti spolupráce mezi členskými státy v oblasti dostupnosti léčiv,“ uvádějí dále.

Je EHDS na pořadu dne?

Maďarské předsednictví chce také věnovat zvláštní pozornost tématu bezpečnosti a ochrany zdraví při práci v rámci provádění evropské rámcové strategie bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na období let 2021–2027. Nový (šestý) revizní balíček směrnice o bezpečnostních limitech pro karcinogenní, mutagenní a reprotoxické látky na pracovišti by měl být zveřejněn v září 2024. Ten bude předepisovat pravidla bezpečnosti a ochrany zdraví při práci také pro kobalt, který se hojně používá při výrobě baterií.

Co se týče například klíčového tématu Evropského prostoru pro zdravotní data (EHDS), který je součástí širší strategie Evropské komise na vybudování jednotného unijního rámce pro sdílení nejen zdravotnických dat, o něm základní program maďarského předsednictví mlčí. Podle informací zpravodajského webu Euractiv se však již na závěr července chystá neformální setkání ministrů za zavřenými dveřmi, kde se má jednat o implementaci nedávno přijatého nařízení k EHDS.

Otevřít článek