Medicína a rodičovství je oblast plná otazníků

2 months ago

Skloubení rodinného a pracovního života je jednou z priorit mladých lékařů i lékařek, kteří už nechtějí volit mezi lékařskou kariérou a rodičovstvím, jako tomu bylo u většiny jejich předchůdců. Ačkoliv se jedná o výrazný trend dnešní doby, spojení výkonu medicíny s mateřstvím či otcovstvím, stále naráží na řadu bariér. Tématu se věnovali odborníci na konferenci Mladých lékařů a Mladých lékárníků Medidays 2024.

Rektorka Univerzity Karlovy Milena Králíčková, která je první ženou v této funkci od založení univerzity, vnímá pozitivně, že tématu žen v medicíně se konečně zviditelňuje v celé společnosti. Patřičné změny v systému, které by rodičům usnadnily řadu věcí v profesním i rodinném životě, se ale podle ní zatím neodehrávají dostatečně rychle.

Podle ředitelky Institutu klinické a experimentální medicíny Heleny Rögnerové jsou současné systémy již dávno překonané. Příkladem jsou protesty mladých lékařů, které pouze dokazují skutečnost, že dnešní mladí lékaři chtějí žít jinak než předchozí generace. „Na fakultách je stále více absolventek, to je realita, kterou musíme vnímat a musíme se jí přizpůsobit,“ upozornila dále na vzrůstající feminizaci medicíny.

Na slova Rögnerové navázala zubní lékařka Bára Malíková, která vyzdvihla možnosti, které ženy i muži v medicíně v dnešní době mají. Tak například dnešní „miléniálové“ tráví s dětmi třikrát i čtyřikrát více času než jejich rodiče.

Cena za nejvyšší kariérní příčky je vysoká

Bez dostatečné praxe u některých medicínských oborů bohužel obstát na výbornou nejde. Podle ředitele jihlavské nemocnice Lukáše Veleva se jedná hlavně o chirurgické obory. „Je pořád rozdíl, když do nemocnice nastoupí chlapec a děvče. Děvče pak odejde na šest let na mateřskou a když se pak vrátí, chlapec je zpravidla po atestaci a děvče musí začínat od nuly. Takovou ztrátu už nikdy nedožene. Musíme hledat cestu, jak tuto nerovnost řešit,“ upozornil Velev.

K vypadnutí z pracovního kolektivu a přerušení kontaktů podle Rögnerové v dnešní digitální době docházet tak často nemusí. Na částečný návrat žen do pracovního života ale podle Malíkové český sociální systém připraven zatím není. „Dětské skupiny a částečné úvazky problém nejsou, když budete mít rozumného zaměstnavatele. Jsou tady ale obrovské legislativní bariéry, které brzdí vaše zapojení do práce. Buď jděte na mateřskou dovolenou nebo nějakou formou pracujete. Nemůžete ale být na mateřské a k tomu pracovat na stejném místě jako předtím,“ poukázala na legislativní brzdu Malíková. Co tedy dělat? Jednou z možností je se zaměstnavatelem uzavřít dohodu o provedení práce, která má ale háček – musí být uzavřena na jinou činnost. Pokud ani tímto nechcete tak trochu obcházet zákon, nezbývá než mateřskou odmítnout.

Pomoci může technika

Další možností, jak ulehčit situaci lékařům, jsou podle Veleva určitá technická opatření, například pro radiology. „Je to jenom o tom, že jim musíte koupit nějaké vybavení, které si doma postaví. Mladý radiolog se tak může pod dozorem staršího radiologa, který provádí druhé čtení, v klidu připravovat a bude se mu to započítávat do zkoušek,“ nastínil možné řešení.

Legislativní úpravu by si podle něj mělo vysloužit hlavně započítávání mateřských či otcovských dovolených do atestační přípravy a od věci koneckonců není ani větší zapojení umělé inteligence ChatGPT.

Otevřít článek