Meziresortní tým cílí na energetické úspory v nemocnicích

2 months ago

Nově vzniklá meziresortní pracovní skupina pod vedením ministerstva zdravotnictví má za cíl výrazně urychlit zavádění energetických úspor v českých zdravotnických zařízeních. Tento tým, složený ze zástupců ministerstva zdravotnictví, ministerstva financí, Státního fondu životního prostředí ČR a Asociace poskytovatelů energetických služeb (APES), se zaměří na rozšíření projektů garantovaných úspor energie (EPC) do dalších nemocnic v zemi. Zdravotnický resort o tom dnes informoval prostřednictvím tiskové zprávy.

V ní ministr zdravotnictví Vlastimil Válek zdůrazňuje, že energetické úspory jsou jednou z hlavních priorit rozvoje tuzemských nemocnic. „Výsledky EPC projektů v mnoha fakultních nemocnicích jsou skvělé a rádi bychom tyto projekty rozšířili i do dalších zdravotnických zařízení. Nová odborná skupina bude řešit, jak co nejvíce usnadnit vedení nemocnic přípravu a realizaci energetických úspor. Také přijdeme s doporučeními na legislativní změny, které urychlí rozšíření EPC,“ uvedl Válek.

Zájem o EPC projekty mezi nemocnicemi přitom v posledních letech výrazně roste. Podle údajů APES dokázaly tyto projekty od roku 2012 uspořit v českém zdravotnictví přibližně jednu miliardu korun.

O výhodách EPC projektů se debatovalo i na nedávném sympoziu Zdravotnického deníku Energetika v nemocnicích.

Až třetinové úspory

Vznik meziresortní skupiny uvítal i náměstek ministra financí Roman Binder: „Ministerstvo financí podporuje jakékoliv návrhy na úspory veřejných prostředků. Jsme rádi, že tato skupina vznikla, a společně připravíme plán, který zavádění EPC projektů ve veřejné správě co nejvíce zjednoduší. Nemocnice jsou díky svému nepřetržitému provozu místem, kde lze při zachování kvality péče uspořit značné částky.“

Příkladem úspěšných EPC projektů jsou pražská Thomayerova nemocnice, Fakultní nemocnice v Motole nebo nemocnice v České Lípě a Mladé Boleslavi. Předseda APES Miroslav Marada dodává: „Potenciál úspor je mnohem vyšší. Vznik mezioborového týmu pod vedením ministerstva zdravotnictví je významným krokem k dalšímu rozvoji této oblasti. Ušetřené prostředky mohou nemocnice využít na zkvalitňování péče a další investice.“

Ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman zdůrazňuje přínosy EPC metod: „EPC projekty mohou dosáhnout až třetinových úspor oproti stavu před rekonstrukcí, s garancí dosažení úspor i návratnosti investic. Proto dlouhodobě podporujeme tyto projekty v našich dotačních programech. Z různých fondů jsme již podpořili téměř 90 EPC projektů částkou 3,3 miliardy korun, většina z nich je právě v oblasti zdravotnictví.“

Návratnost do deseti let

Nová pracovní skupina bude zkoumat zapojení většího počtu fakultních nemocnic a hledat nejvhodnější modely financování EPC projektů s minimálním dopadem na státní rozpočet i rozpočet samotných nemocnic.

Energetické služby se zárukou úspor (EPC) zahrnují návrh úsporných opatření, přípravu, realizaci a zajištění financování projektů vedoucích k úsporám energie v budovách. Klient nepotřebuje vlastní finanční zdroje, protože realizaci splácí postupně z výsledných úspor. Veškerá rizika projektu nese poskytovatel, který také hradí rozdíl, pokud úspor není dosaženo. Investice do EPC projektů mají návratnost obvykle 6 až 10 let.

V současnosti je v českém zdravotnictví realizováno 26 EPC projektů s ročními garantovanými úsporami 190 milionů korun a další projekty jsou ve fázi příprav.

Otevřít článek