MF připravuje novelu zákona o hazardních hrách, zdanění hazardu se zatím měnit nebude

2 years ago

Ministerstvo financí připravuje novelu zákona o hazardních hrách, zjistil Zdravotnický deník. Vycházet přitom bude i z doporučení uvedených ve zprávě o dopadech právní úpravy hazardního hraní, kterou schválila vláda v polovině září. Podle odborníků se zákon osvědčil, je však třeba zlepšit dozor státu a informační kampaně. Úprava daňových sazeb se zatím podle mluvčího ministerstva financí nechystá.

V polovině září schválila vláda analýzu dopadů právní úpravy hazardního hraní z dílny ministerstva financí. Ta konstatovala, že současná regulace hazardu z roku 2016 funguje, plní svůj účel a chrání samotné hráče před nebezpečím vzniku závislosti na hazardu. Oceňovala zejména razantní snížení počtu automatů nebo spuštění rejstříku osob vyloučených z hazardních her. Zároveň ale autoři analýzy připouští, že bude nutné brzy reagovat na prudký rozvoj online hraní, které je obecně rizikovější bez ohledu na druh hry.

Jak sdělil Zdravotnickému deníku Tomáš Weiss z tiskového oddělení resortu, ministerstvo financí skutečně připravuje „parametrické úpravy“ současné legislativy. A to nejen u online hraní, ale i v jiných oblastech, kde praxe poukázala na nedostatky a prostor pro obcházení zákona. Některé herny se například začaly „převlékat“ za kasino tím, že vedle řady automatů nabízí jednu živou hru formou kola štěstí nebo stolků na kostky. Obcházejí tak přísnější požadavky zákona na herny jako povinné noční uzavírání. „Dílčích změn by měly doznat také sebeomezující opatření, regulace reklamy či informační povinnost provozovatele,“ uvedl dále Weiss.

Adiktolog: Je třeba zlepšit dozor státu

Podle Františka Trantiny, odborníka na patologické hraní z kliniky adiktologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze a experta České asociace adiktologů pro oblast gamblingu, zákon významně chrání před vznikem patologického hráčství a není nutné jej měnit nijak zásadně. Stát by se však měl zaměřit na jeho důsledné dodržování.

„Měl by se zkvalitnit a zintenzivnit dozor státu, Celní správy České republiky, při odhalování nelegálních provozovatelů hazardu na internetu,“ sdělil Zdravotnickému deníku. Doporučuje také zlepšit informační kampaně a iniciativy zaměřené na zvýšení povědomí o rizicích spojených s hazardem a neregulovanými nabídkami hazardních her.

Podle národní protidrogové koordinátorky Jarmily Vedralové představuje současný zákon o hazardním hraní jednu z nejmodernějších právních úprav vůbec. Vzhledem k již zmíněnému masovému a trvalému přesunu hráčů na internet – i v důsledku pandemie covid-19 – se však rozhodně otevírá prostor pro další opatření. „Mezi mnohými zmíním například zavedení většího počtu opatření, které on-line hráče během hry upozorní, jak dlouho už hraje, kolik peněz již prosázel a podobně. Obecně online prostředí je v oblasti závislostí výraznou výzvou pro další období,“ uvedla Vedralová pro Zdravotnický deník.

Úprava daňových sazeb se nechystá

Co se nicméně zatím podle mluvčího ministerstva financí nechystá, je úprava zdanění. Po přijetí posledního daňového balíčku s platností od 1. ledna 2020 platí dvě pásma sazeb, a to ve výši 35 procent pro automaty a loterie a 23 procent pro ostatní hry. Právě nastavení sazeb u hazardních her se opakovaně setkává s kritikou odborníků i některých politiků. Podle nich se totiž nelogicky zvyšovala daň u loterií, považovaných za hru s nízkým rizikem, na stejnou úroveň jako u tvrdého hazardu. Sazba například u mnohem rizikovějších kurzových sázek se však neměnila.

Sama ministryně financí Alena Schillerová již dříve pro server novinky.cz uvedla, že si dovede představit, že by vyšší rizikovost online hry mohla být v budoucnu vyvážena i vyšší mírou zdanění. „Ministerstvo financí v tuto chvíli žádné konkrétní úpravy výše sazeb, resp. míry zdanění u her provozovaných na internetu z důvodů jejich zvýšené rizikovosti nechystá,“ upřesnil nicméně Weiss.

V plánu to není ani podle Vedralové. „Pro modelaci daňové sazby podle rizikovosti jednotlivých her je nutný nástroj, který rizikovost pro každou hru určí. Tím bychom měli začít. Obecně lze zřejmě předpokládat, že hraní on-line je obecně víc rizikové. Nicméně modelace musí být komplexní se zohledněním všech faktorů,“ konstatuje národní protidrogová koordinátorka. Nutno doplnit, že se vznikem tohoto nástroje počítá akční plán pro realizaci sedmileté národní protidrogové strategie v období 2019-2021. Měl být hotový již na konci loňského roku, ale i kvůli pandemii covidu nabral celý akční plán značné zpoždění.

Trantina v této souvislosti navíc upozorňuje, že v současné době má míra zdanění her jako nástroj prevence na negativních jevů spojených s hazardem poměrně malý vliv. „Bylo by to jiné v situaci, kdy se část vybraných daní použije na prevenci, výzkum a léčbu patologického hráčství,“ konstatuje adiktolog.

Boj, který nikdy neskončí

Online nabídka her tak zůstává zřejmě tou největší výzvou pro současnou regulaci hazardního hraní. Jak však upozorňuje Výroční zpráva o hazardním hraní v ČR za rok 2020, je nutné sledovat i další nové fenomény. V posledních letech se například začínají objevovat v restauracích a barech, kam mají přístup i děti a mladiství, terminály, na nichž lze hrát – s předchozí asistencí provozovatele – kurzové sázky nebo loterie. Vzhledově připomínají výherní automaty a podle odborníků mají velmi rizikové herní charakteristiky.

Experti také již delší dobu upozorňují na digitální hry s prvky hazardního hraní, tzv. lootboxy. Ty jsou v některých evropských zemích přímo zakázány. Jde virtuální balíčky, které si může hráč videohry zakoupit – tedy nikoli získat dovedností – za virtuální měnu, již lze získat v průběhu hry, nebo nákupem za skutečné peníze. Z těchto balíčků může hráč po náhodném otevření získat výhody ve hře (například lepší zbraně) či vizuální vylepšení. Podle autorů Výroční zprávy se tím již národní dozorové orgány zabývají. Zásadní při posuzování při tom bude, zda je možné výhru zpeněžit za reálné peníze, či zda v podobě herní měny zůstává ve hře.

„Společnosti provozující hazardní hry okamžitě využívají technické inovace k zatraktivnění a lepší dostupnosti hazardních her. Nové výzvy v oblasti ochrany spotřebitelů a prevence patologického hráčství budou přicházet stále,“ uzavírá adiktolog Trantina.

Helena Sedláčková

Příspěvek MF připravuje novelu zákona o hazardních hrách, zdanění hazardu se zatím měnit nebude pochází z Zdravotnický deník

Otevřít článek