Ministerstvo chystá veřejnosprávní kontrolu SÚKL

3 months ago

Ministerstvo zdravotnictví připravuje na základě zjištění z auditu zadaného odvolanou ředitelkou Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) Kateřinou Podrazilovou veřejnosprávní kontrolu. Zároveň se ale úřad ohrazuje proti tvrzení v článku serveru Seznam Zprávy, který dnes napsal, že audit ukázal pochybení při zadávání veřejných zakázek nebo pronajímání kanceláří za předraženou cenu. Podle MZ text obsahuje faktické chyby a neuvádí některé skutečnosti.

„V případě, že bude identifikován jakýkoli problém, učiní ministerstvo zdravotnictví adekvátní kroky. Jakýkoli další postup bude záviset na výsledcích kontroly,“ uvedl Jakob. Podle Seznam Zpráv se mohou v ústavu, který má roční rozpočet zhruba 700 milionů korun, problémy týkat zakázek za desítky milionů. Server uvedl, že auditoři prověřili 22 zakázek a zjistili, že v devíti případech úředníci „vybírali“ jen z jediné nabídky.

Bývalá ředitelka Podrazilová ve vyjádřeních pro média spojuje svůj vynucený odchod s auditem, což ale MZ odmítá. „Vedení ministerstva zdravotnictví nemělo v době odvolání žádnou informaci o obsahu forenzní prověrky či plánu představit zmíněný audit na poradě vedení,“ řekl ČTK mluvčí resortu Ondřej Jakob.

Podle ministerstva zdravotnictví není možné podrobnosti z auditu, který podle Seznam Zpráv zpracovala firma KPMG, zveřejňovat. SÚKL může zprávu jako celek zveřejnit dle zadání bývalé ředitelky pouze se souhlasem zpracovatele prověrky, který jej odmítl udělit. Rozhodně tak podle ministerstva neplatí tvrzení Seznam Zpráv, že výsledky prověrky tají.

„Skutečnost, že ministerstvo zdravotnictví nekomentuje konkrétní zjištění prověrky, je dána tím, že to smlouva o přípravě prověrky, podepsaná bývalou ředitelkou Podrazilovou, výslovně zakazuje bez souhlasu se zveřejněním. Zároveň Státní ústav pro kontrolu léčiv na základě žádosti podle zákona 106/1999 Sb. zveřejnil část, kterou zveřejnit lze, tedy anonymizovaná závěrečná doporučení z prověrky. Ta dle předběžných závěrů neobsahují žádné informace o nelegální činnosti,“ zdůrazňuje ministerstvo.

Podle zveřejněných obecných doporučení z auditu má ústav prověřit možné střety zájmů zaměstnanců, upravit nákupní proces a lépe plánovat zadávací řízení, nastavit vnitřní kontrolu nad externími programátory, kteří pro ústav pracují, nebo zhodnotit vytíženost kanceláří v budově, kterou si pronajímá.

Ministerstvo se zároveň v tiskové zprávě ohradilo proti článku na Seznam Zprávách. „Obsahuje faktické chyby, neuvádí některé skutečnosti, které jsou autorům textu známé, a zjevně cíleně vytváří dojem, že Kateřina Podrazilová byla odvolána kvůli výsledku diskutované forenzní prověrky, což není pravda. Šlo především o způsob zadání forenzní prověrky a již zmiňované problémy v komunikaci a kroky vedoucí k personální destabilizaci SÚKLu. Zároveň platí, že vedení ministerstva zdravotnictví nemělo v době odvolání žádnou informaci o obsahu forenzní prověrky či plánu představit zmíněnou prověrku na poradě vedení ministerstva zdravotnictví,“ podtrhává ministerstvo.

Zároveň podle úřadu autoři článku ignorují skutečnost, že forenzní prověrka byla zadána bez poptávkového řízení těsně pod zákonnou hranicí dvou milionů. „Budí to otázky, proč nebyly osloveny další společnosti, kterých na trhu působí celá řada. Nebyl žádný důvod nepoptat forenzní prověrku u více společností a transparentní výběrové řízení je v takovém momentě správnou a preferovanou cestou, která měla být zvolena. Touto formou otevřeného výběrového řízení byly ostatně soutěženy a zadány i předchozí zakázky tohoto typu. Zároveň byly ze strany autorů textu zcela ignorovány další důvody odvolání paní Podrazilové, tedy snaha propustit desítky odborných pracovníků SÚKLu a naopak nulová snaha o aktivní komunikaci s ministerstvem zdravotnictví navzdory opakovaným výzvám ze strany vedení ministerstva zdravotnictví i odboru léčiv a zdravotnických prostředků, který je hlavním věcným partnerem SÚKLu,“ dodává ministerstvo.

Otevřít článek