Ministři neformálně jednali o implementaci EHDS i transplantacích

1 month ago

Spojili příjemné s užitečným. Ministři zdravotnictví, případně jejich zástupci, členských zemí Evropské unie se tento týden sešli v maďarské Budapešti, aby projednali aktuální témata zdravotní politiky. Na neformálním setkání řešili téma kardiovaskulárních onemocnění, problematiku transplantací orgánů či implementaci nařízení o Evropském prostoru pro zdravotní data (EHDS). Českou republiku na setkání reprezentoval náměstek ministra zdravotnictví Jakub Dvořáček. Informace o konaném jednání Zdravotnickému deníku sdělil vedoucí tiskového oddělení resortu Jan Řežábek.

Jedním z témat v debatě na neformálním setkání ministrů byla kardiovaskulární onemocnění. „Státy se shodly na potřebě vytvořit společný akční plán na úrovni EU a vyzvali k jeho tvorbě novou Komisi,“ uvedl Řežábek ke schůzi, která se konala ve středu a ve čtvrtek. Důraz musí být přitom podle členských států kladen na propagaci zdravého životního stylu a snižování vlivu rizikových faktorů, tedy konzumace alkoholu a kouření.

„Několik států výslovně vyzvalo Evropskou komisi k urychlené přípravě revize tzv. tabákové směrnice,“ doplnil vedoucí tiskového oddělení. Téma kardiovaskulárních onemocnění je jedno z hlavních, na které se v rámci svého právě probíhajícího předsednictví Radě Evropské unie snaží soustředit i Maďaři.

Následný pracovní oběd se tematicky nesl ve znamení implementaci EHDS. „Během něj zaznívala od států hlavně obava z finanční náročnosti implementace,“ popsal dění u stolu Řežábek. Komise prý dostala jasnou zprávu od členských států, že bude třeba poskytnout větší finanční podporu, aby státy stihly implementaci EHDS ve stanovených termínech. „Pro funkčnost systému, který předvídá EHDS, je třeba, aby byly připraveny všechny státy,“ doplnil.

Odpolední debata se pak stočila na další z klíčových témat maďarského předsednictví pro oblast zdravotnictví, a to na transplantace orgánů. Ta ovšem přinesla lehké zklamání, neboť podle šéfa tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví příliš závěrů nepřinesla. „Státy sdílely především základní informace o svých národních transplantačních programech a zapojení do mezinárodních platforem spolupráce,“ sdělil Zdravotnickému deníku s tím, že by unijní státy uvítaly více spolupráce na dané téma, ale bez stanovení přesnějších detailů.

Setkání ministrů mělo neformální povahu, nejednalo se tak o oficiální schůzi Rady pro zaměstnanost, sociální politiku, zdraví a ochranu spotřebitele (EPSCO), kde se zástupci daných resortů pravidelně scházejí, aby na politické úrovni jednali o důležitých tématech a zákonech. Šlo čistě o výměnu názorů a sdílení zkušeností, nikoliv o přijímání formálních dohod.

Otevřít článek