Minus miliarda. Kvůli válce se seškrtá rozpočet EU4Health

1 month ago

Geopolitická situace se změnila a je potřeba se tomu přizpůsobit, řekla tento týden na schůzi výboru Evropského parlamentu pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI) komisařka pro zdraví a bezpečnost potravin Stella Kyriakidesová. Odůvodnila tak škrty v rozpočtu programu EU4Health, který se v dalších letech v důsledku alokace financí na podporu Ukrajiny ve válce proti Rusku, sníží o jednu miliardu eur (asi 25 miliard korun).

Cílem programu EU4Health je zvýšit odolnost evropských zdravotnických systémů a přispět k rozvoji zdraví v Evropě. Jeho dosavadní rozpočet na roky 2021–2027 byl úctyhodných 5,1 miliardy eur (téměř 130 miliard korun), jenže to se nyní změní. „Dnes jsme v odlišné geopolitické realitě než před dvěma lety. Na našem kontinentu je válka a musíme se přizpůsobovat,“ řekla Kyriakidesová a dodala: „Za této situace Evropská Rada rozhodla o revizi víceletého finančního rámce na období 2021–2027 s cílem přesunout prostředky v rámci evropského rozpočtu na podporu Ukrajiny, včetně jedné miliardy eur z programu EU4Health.“ Škrtat se nemá pouze v oblasti zdravotnictví, nýbrž i v ostatních – ty však komisařka nespecifikovala.

Kyriakidesová europoslance ujistila, že snížení víceletého finančního rámce se projeví až od příštího roku. „Rozpočet na rok 2024 nebude dotčen, ale musíme se bavit o tom, jak škrty promítnout do rozpočtu na roky 2025 až 2027 tak, abychom mohli nadále plnit naše priority. Žádné kroky zpět ale dělat nebudeme,“ slíbila.

S tím, jak se blíží programovací fáze pro rok 2025, bude třeba řešit výzvy spojené s novou finanční situací. Je prý potřeba přiřknout prioritu iniciativám, které řeší okamžité výzvy, stejně tak se ale nesmí zapomenout na financování iniciativ, které „kladou základy pro budoucnost Evropské zdravotní unie“. Specifické kroky se budou teprve řešit s dalšími zainteresovanými institucemi. „V této fázi by bylo předčasné kvantifikovat přesné dopady tohoto rozpočtového škrtu napříč jednotlivými oblasti,“ vyhnula se komisařka konkretizaci oblastí, jichž se škrty dotknou.

Kyriakidesová uznala, že pokles rozpočtu o dvacet procent je značný a nezastírala, že to bude mít dopad na budoucí činnost. „Škrt v EU4Health je rozsáhlý, ale nesmíme ztrácet ze zřetele skutečnost, že rozpočet na programu je i nadále značný,“ uvedla s tím, že před pandemií covidu-19 bylo na zdravotnictví v EU vyčleněno „pouhých“ 400 milionů eur, nyní – i po započtení škrtu – je to desetinásobek. „Náš závazek nasadit všechny dostupné prostředky k posílení zdravotnictví v EU je i nadále živý a učiníme maximum pro omezení dopadu tohoto přesunu prostředků v rozpočtu,“ ujistila členy ENVI komisařka.

Implementace programu prý prozatím běží podle plánu a za vytyčenými cíli se nezaostává. Dosud mělo být alokováno 2,6 miliardy eur na nejrůznější iniciativy, které podle komisařky vyústily ve významný posun v řadě oblastí, mimo jiné v léčbě rakoviny, digitalizaci či připravenosti na krize.

Snížení rozpočtu programu EU4Health nebude mít vliv pouze na zdravotnické iniciativy v členských zemích, nýbrž se patrně negativně projeví i na celosvětovém poli. Program je totiž součástí širší strategie Globální zdraví, která má za cíl zvýšit přítomnost EU v mezinárodních organizacích. „Omezené rozpočtové prostředky potenciálně budou mít dopad na to, jak velký vliv můžeme uplatňovat, ale věřím, že si status EU coby globální lídra ve zdravotnictví udržíme,“ uzavřela výměnu názorů s europoslanci Kyriakidesová.

Otevřít článek