Na Slovensku se stále umírá na černý kašel, i když je možné se proti němu očkovat

2 years ago

Národní centrum zdravotnických informací (NCZI) eviduje na Slovensku hospitalizace a úmrtí na diagnózy, o kterých se může zdát, že jde o zapomenutá onemocnění a dalo se jim předejít očkováním. NCZI eviduje podle posledních dostupných statistik, že na černý kašel bylo na Slovensku hospitalizovaných 114 pacientů, z toho dva onemocnění podlehli. A to navzdory tomu, že infekčnímu onemocnění způsobenému bacilem Bordetella pertussis se dá předejít očkováním.

Podobně je tomu také v případě virové encefalitidy přenášené klíšťaty, se kterou bylo hospitalizovaných 240 pacientů. Plané neštovice (varicella) připoutaly na nemocniční lůžko 109 lidí a pásový opar až 520 pacientů. S hepatitidou typu A zaznamenal NCZU 8 pacientů, 26 onemocnělo typem B. I zde platí, že v současné době je nejúčinnější ochranou před tímto virem právě očkování.

Skutečný počet nakažených je vyšší

„Je potřebné zdůraznit, že reálná čísla nakažených těmito onemocněními jsou na Slovensku vyšší, hospitalizace vypovídají jen o závažných případech, kterým se často dalo předejít očkováním. Vakcíny jsou podávány preventivně zdravým osobám s cílem předejít samotné nákaze, tedy nejen hospitalizacím, ale i onemocněním v domácí léčbě a zejména jejich dlouhodobým následkům,“ upozorňuje Alžbeta Sivá, mluvčí NCZI.

Některá infekční onemocnění jsou dnes vzácná jen díky tomu, že se proti nim už léta očkuje. V důsledku dobré proočkovanosti se mezi veřejností snižuje povědomí o negativních důsledcích těchto často smrtelných onemocnění. „Je však potřebné o nich mluvit. Jakmile totiž klesne ve společnosti procento proočkovanosti, o nemoci a jejích následcích se nejenom začne mluvit, ale bude hrozit i reálná epidemie na lokální nebo i světové úrovni,“ zdůrazňuje Alžběta Sivá.

Na Slovensku se začalo se systematickým celoplošným očkováním koncem 40. let minulého století. V roce 1986 byl v souladu s doporučením Světové zdravotnické organizace přijatý Národní imunizační program SR.

Otevřít článek