Nejvíce krajských radních pro zdravotnictví má ODS, včetně dvou hejtmanů

3 years ago

Nedávné krajské volby přinesly změny nejen na postech hejtmanů, ale také na místech radních, kteří mají v gesci zdravotnictví. Kromě Karlovarského kraje, kde se do uzávěrky tohoto článku  ještě nepodařilo dohodnout, všechny ostatní kraje již své vedení mají (Praha samozřejmě nevolila, tu v našem přehledu vynecháváme).  Pouze tři radní, shodou okolností náměstci hejtmana (Vysočina, Olomoucký a Moravskoslezský kraj), si nadále podrželi kompetence ve zdravotnictví.  Dva hejtmani si zdravotnictví vzali přímo pod svá křídla – Martin Kuba v Jihočeském a Ilona Mauritzová v Plzeňskem kraji.  Pokud jde o politické rozložení sil – pak bude mít v šesti krajích tuto oblast pod palcem ODS, ve dvou ČSSD a dvou ANO, jeden STAN a jeden místní hnutí. Představujeme radní pro zdravotnictví ve 12 krajích.

 

 

Jihomoravský kraj: Jiří Kasala (ODS)

Jiří Kasala vystudoval psychologii a mediální studia. Čtyři roky provozoval kavárnu a šest let působil ve státním sektoru. Provozuje internetový obchod s dietními programy iSlim. V ODS je od svých 18 let, ale doposud žádnou veřejnou funkci nezastával.

 

 

Olomoucký kraj: Dalibor Horák (ODS)

Druhý náměstek hejtmana pro zdravotnictví. Bývalý starosta Uničova (2010-2016) působil ve stejné funkci již v předchozím volebním období. Vystudoval historii na Univerzitě Palackého v Olomouci, má také pedagogické vzdělání.

 

 

Zlínský kraj: Olga Sehnalová (za ČSSD)

Lékařka a politička, která v letech 2009 až 2019 působila jako poslankyně Evropského parlamentu, kde se věnovala především ochraně spotřebitelů. Působila ve výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů a také ve výboru pro dopravu a cestovní ruch, ve svém druhém volebním období pak byla i ve vyšetřovacím výboru pro měření emisí v automobilovém průmyslu. Dlouhodobě se věnuje ochraně práv osob s postižením a v roce 2016 byla zvolena předsedkyní meziskupiny Evropského parlamentu pro práva osob s postižením. Už v letech 2008 až 2012 byla zastupitelkou Zlínského kraje.

 

Moravskoslezský kraj: Martin Gebauer (ANO)

Náměstek hejtmana pro zdravotnictví. Lékař z Karviné, který působil ve stejné funkci již v předchozím volebním období. Vystudoval Lékařskou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci, obor gynekologie a porodnictví.

 

 

Plzeňský kraj: Ilona Mauritzová (ODS)

Hejtmanka Plzeňského kraje, poslankyně, místopředsedkyně Výboru pro životní prostředí a členka Výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny. V roce 2002 založila soukromou Vysokou školu zdravotnickou, která se později včlenila pod Západočeskou univerzitu v Plzni (ZU) jako Fakulta zdravotnických studií (FZS). Tu vedla až do roku 2011, kdy byla zvolena na čtyři roky rektorkou ZU. Poté se vrátila do funkce děkanky FZS. Vystudovala plzeňskou Pedagogickou fakultu.

 

Ústecký kraj: Radim Laibl (ANO)

Místostarosta Žatce a krajský zastupitel v předchozím volebním období, kde působil v Radě pro rozvoj lidských zdrojů. Bývalý profesionální fotbalista (kariéru ukončil z vážných zdravotních důvodů), posléze středoškolský pedagog a trenér fotbalové mládeže v Teplicích. Vystudoval Vysokou školu báňskou – Technickou univerzitu Ostrava

 

 

Liberecký kraj: Vladimír Richter (ODS)

Starosta Jilemnice (po schválení rozpočtu města, což může být ještě letos, ale také až počátkem příštího roku, se chystá vzdát funkce). Do čela kraje se vrací po dvanácti letech, kdy řídil resort dopravy. Absolvent Matematicko-fyzikální fakulty UK (obor teoretická kybernetika, matematická informatika a teorie systémů), rozhodčí baseballu.

 

Pardubický kraj: Michaela Matoušková (STAN)

Ekonomka Michaela Matoušková je od roku 2010 starostkou obce Řečany nad Labem. Podniká v oboru účetního poradenství a v roce 2012 založila v tomto odvětví společnost A.M.M. Accounting, s.r.o. Angažuje se jako členka předsednictva Komory obcí Svazu měst a obcí ČR, členka finanční komise Svazu měst a obcí a lektorka pro veřejnou správu.

 

Královéhradecký kraj: Zdeněk Fink (Hradecký demokratický klub)

Lékař a bývalý primátor Hradce Králové (2010-2018).  Od roku 1974 pracoval ve FN Hradec Králové jako sanitář a uklízeč, od roku 1981, kdy promoval, jako lékař na otorinolaryngologické klinice. V nemocnici pracoval až do roku 1994, kdy začal provozovat soukromou lékařskou praxi ve stejném oboru.

 

Jihočeský kraj: Martin Kuba (ODS)

Lékař a politik, který v letech 2011 až 2013 zastával post ministra průmyslu a obchodu ve vládě Petra Nečase. V letech 2012 až 2014 byl prvním místopředsedou ODS a po rezignaci Petra Nečase byl v 2013 pověřen vedením ODS. V letošních krajských volbách se stal kandidátky ODS v Jihočeském kraji; ODS se umístila na druhé místě s více než 17 procenty hlasů, přičemž Martin Kuba získal 6122 preferenčních hlasů. 3. listopadu 2020 byl 30 z 55 hlasů zvolen hejtmanem Jihočeského kraje, pod svou taktovkou si ponechal i oblast zdravotnictví.

 

Středočeský kraj: Pavel Pavlík (ODS)

Pavel Pavlík vystudoval obor ekonomiku a management na České zemědělské univerzitě. Do roku 2002 pracoval ve společnosti Danone jako vedoucí nákupu, od roku 2002 má vlastní firmu zabývající se velkoobchodem, spedicí a účetním poradenstvím. Od prosince 2016 je předsedou představenstva Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov. Od roku 2010 je členem finančního výboru zastupitelstva města Benešov. V ODS je od roku 2008 a od roku 2013 je místopředsedou benešovské oblasti.

 

Vysočina: Vladimír Novotný (ČSSD)

Ekonom Vladimír Novotný zastával na Vysočiny post náměstka pro zdravotnictví už i v minulém volebním období, kdy byl hejtmanem Jiří Běhounek (ČSSD). V devítičlenné krajské radě nyní bude jediným za ČSSD. Novotný od roku 1992 působil ve VZP Žďár nad Sázavou, od roku 2008 jako ředitel odboru zdravotní péče krajské pobočky VZP pro kraj Vysočina. Od roku 2008 byl prvním náměstkem hejtmana zodpovědný za finance a grantovou politiku.

 

-redakce-

Příspěvek Nejvíce krajských radních pro zdravotnictví má ODS, včetně dvou hejtmanů pochází z Zdravotnický deník

Otevřít článek