Nemocnice budou nové nakažené hlásit do systému už do hodiny

3 years ago

Ode dneška musí nemocnice všechny nově přijaté pacienty s covidem-19 nahlásit do systému koordinace péče do jedné hodiny. Dosud to nemocnice podle březnového nařízení dělaly do 24 hodin, do hodiny hlásily jen nové vážné případy a zhoršení stavu vyžadující intenzivní péči. O změně rozhodla v pondělí vláda.

 

„Tato hlášení jsou nutná, abychom byli schopni operativně řídit kapacitu celého systému prakticky v on-line režimu,“ řekl po zasedání kabinetu ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO).

V posledních dnech čelí české zdravotnictví kvůli enormnímu nárůstu hospitalizovaných pacientů s koronavirem velkému náporu a v dalších týdnech má pandemie kulminovat. Situaci zhoršuje i rostoucí počet zdravotníků, kteří jsou v izolaci nebo karanténě. Stát se snaží zajistit náhradní lůžka intenzivní péče, vojáci staví v pražských Letňanech záložní nemocnici pro méně závažné případy, lékařům a zdravotním sestrám už pomáhají v nemocnicích medici.

Data o kapacitách intenzivní péče jsou denně přístupná nemocnicím i veřejnosti. Ukazují například počet volných lůžek na jednotkách intenzivní péče a anesteziologicko-resuscitačních odděleních, množství dostupných přístrojů na plicní ventilaci či takzvaných přístrojů ECMO, které zajišťují mimotělní okysličování krve. Sledují i kapacity zdravotnického personálu, který zajišťuje intenzivní péči.

-čtk-

Příspěvek Nemocnice budou nové nakažené hlásit do systému už do hodiny pochází z Zdravotnický deník

Otevřít článek