Nenápadná profese, která pomáhá na mnoha frontách. Farmaceutičtí asistenti slaví svůj mezinárodní den

7 hours ago

„Farmaceutický asistent, člen multidisciplinárního týmu“ je národní téma mezinárodního dne farmaceutických asistentů. Letos tento den připadá na 15. října a laická i odborná veřejnost si tímto sloganem může připomenou farmaceutického asistenta jako důležitou profesi českého zdravotnictví. Česká komora farmaceutických asistentů (ČKFA) pro tento den zvolila k propagaci oboru netradiční kompozici grafických vizuálů, ve kterých jsou farmaceutičtí asistenti zobrazeni v nezvyklých rolích.

Cílem kampaně je si připomenout, že důležitou součástí týmu je i povolání farmaceutický asistent. Pomůže pacientům realizovat doporučení jejich fyzioterapeuta, nebo dentální hygienistky, připraví podle receptu pediatra nosní kapky pro miminko, postará se o to, aby lékaři i sestry měli pro pacienty vždy a včas to, co potřebují – léky nebo zdravotnické prostředky.

V kampani tvořené vizuály jsou farmaceutičtí asistenti zobrazeni na různých typech sportovišť jako například na ledové ploše hokejového stadionu, na fotbalovém hřišti nebo mezi basketbalovými koši v tělocvičně. I v oboru farmaceutický asistent lze využít potenciál moderních technologií, materiály proto byly tvořeny za pomoci umělé inteligence. ČKFA tím mimo jiné upozorňuje na důležitost umět správně využít nové možnosti ke zjednodušení některých procesů, zpřesnění výsledků, a především zvýšení bezpečí při poskytování zdravotní péče.

„Tento rok nám přinesl mnoho mimořádných sportovních událostí. Mistrovství světa v hokeji v Praze nebo olympiádu v Paříži. A boj sportovců o medaile nám připomněl, jak důležité je držet v týmu při sobě a že k vítězství různou mírou přispívá mnoho lidí – od trenéra až po výrobce sportovních bot,“ představuje hlavní myšlenku kampaně Alena Šindelářová, předsedkyně ČKFA. „I my ve zdravotnictví táhneme v týmu za jeden provaz a vítězstvím pro nás je zdraví našeho pacienta. Pomáháme mu ho udržet nebo dokonce získat zpět. Jsme při něm, když zdolává své zdravotní problémy,“ dodává Šindelářová.

Kampaň má za cíl šířit i osvětu týkající se procesů ve zdravotnictví, aby pacienti věděli, že i když v ordinaci potkají nakonec třeba jen doktora, na jejich cestě za zdravím je doprovází mnoho z dalších lékařských i nelékařských profesí, které tvoří tým. Je mezi nimi i farmaceutický asistent – profese, která dnes za podpory ČKFA slaví svůj mezinárodní den.

Otevřít článek