Nižší spotřeba antibiotik snižuje rezistenci, potvrzuje evropská zpráva

2 months ago

Země, které snížily spotřebu antibiotik u zvířat i lidí, zaznamenaly snížení počtu bakterií odolných vůči antibiotikům. Vyplývá to ze čtvrté společné zprávy zaměřené na spotřebu antimikrobiálních látek a výskyt antibiotické rezistence u bakterií z lidí a zvířat určených k produkci potravin, kterou zveřejnilo Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC), Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) a Evropská léková agentura (EMA) tento týden.

Na základě přístupu One Helath (tj. Jedno zdraví), který poukazuje na souvislost mezi zdravím lidí a zvířat, zpráva uvádí údaje shromážděné v letech 2019 až 2021 o spotřebě antibiotik a antibiotické rezistenci v Evropě. Připomeňme, že AMR každý rok způsobí smrt více než 35 tisíc lidí v Evropě a představuje významnou zátěž pro evropské systémy zdravotní péče s přibližnými náklady 11,7 miliardy eur.

V rámci společného projektu tří agentur proběhla analýza trendů týkajících se antibiotické rezistence u bakterie E. coli jak u lidí, tak u zvířat určených k produkci potravin. Zabývala se také tím, jak se tyto trendy měnily u lidí a zvířat v letech 2014 – 2021. Během tohoto časového období se přitom spotřeba antibiotik u zvířat určených k produkci potravin snížila o 44 procent.

„Používat méně antibiotik v živočišné výrobě se vyplácí: ve většině zemí, které omezily používání antibiotik, jsme pozorovali odpovídající pokles rezistence. To znamená, že národní úsilí funguje. Zdůrazňuje také závazek EU k přístupu One Health, který chrání zdraví zvířat i veřejné zdraví celosvětově,“ uvádí ředitelka ECDC Andrea Ammon.

Méně rezistentní E. coli

Analýza provedená třemi agenturami zjistila, že bakterie E. coli u zvířat i lidí jsou stále méně odolné vůči antibiotikům, protože se snižuje celková spotřeba antibiotik. To potvrzuje, že trendy v rezistenci vůči antibiotikům lze zvrátit správnými opatřeními a politikami.

„Zpráva také ukazuje, že u lidí je použití důležitých skupin antibiotik, jako jsou karbapenemy, cefalosporiny 3. a 4. generace a chinolony, spojeno s rezistencí vůči těmto antibiotikům u E. coli. Podobně je použití chinolonů, polymyxinů, aminopenicilinů a tetracyklinů u zvířat určených k produkci potravin spojeno s rezistencí vůči těmto antibiotikům vyskytujícím se u bakterií E. coli u zvířat určených k produkci potravin,“ poukazuje výkonný ředitel EMA Emer Cooke.

K řešení hrozby AMR pro veřejné zdraví je potřeba snížit zbytečnou spotřebu antibiotik. K tomu je potřeba i zásadní posílení imunizačních programů a zlepšení postupů prevence a kontroly infekcí v komunitách a zdravotnických zařízeních.

Kromě toho může být bakteriální rezistence u lidí spojena s bakteriální rezistencí u zvířat produkujících potraviny. Dva příklady zdůrazněné ve zprávě jsou Campylobacter jejuni a Campylobacter coli, které lze nalézt u zvířat určených k produkci potravin a mohou se šířit na lidi prostřednictvím potravy.

Přístup One Health implementovaný prostřednictvím spolupráce ECDC, EFSA a EMA a výsledky uvedené v nové zprávě poukazují na nutnost řešit antibiotickou rezistenci na vnitrostátní, evropské i celosvětové úrovni a také volit společný přístup k dohledu nad spotřebou antibiotik a sledování antibiotické rezistence jak u lidí, tak u zvířat. V neposlední řadě jsou potřeba cílené studie zaměřené na hlubší pochopení šíření AMR.

Otevřít článek