Novo Nordisk expanduje do Indonésie, Samsung Biologics podepsal miliardový kontrakt v USA

1 month ago

Dánská farmaceutická skupina Novo Nordisk podepsala v Indonésii smlouvu se státem vlastněnou farmaceutickou společností Bio Farma. Předmětem ujednání má být spolupráce při balení a distribuci inzulínu, s jehož pomocí chce jedna z nejlidnatějších zemí Asie bojovat proti „epidemii“ diabetu. Jihokorejská farmaceutická odnož technologického gigantu Samsung se naproti tomu chystá rozšiřovat svůj byznys v USA s tamější nejmenovanou farmaceutickou společností. O nových kontraktech informovaly agentura Reuters a odborný portál Fiercepharma.com.

Jeden z největších globální výrobců a dodavatelů inzulínu, dánská farmaceutická skupina Novo Nordisk, podepsal smlouvu o spolupráci s indonéskou státem vlastněnou farmaceutickou společností Bio Farma. Jejím předmětem je balení inzulínu a jeho dodávka na indonéský trh. Indonésie se chce pustit do boje s „epidemií“ diabetu, které čelí.

Novo Nordisk tak potvrzuje své záměry expandovat na asijské trhy, které avizoval už ve výroční zprávě za rok 2023. Mezi jeho hlavní země zájmu patří Indie a právě Indonésie. Mluvčí společnosti Novo Nordisk pro agenturu Reuters zdůraznil, že inzulín se nebude v Indonésii vyrábět, ale pouze balit. Novo Nordisk v současné době inzulín vyrábí pouze v Dánsku a Spojených státech.

Indonéská „základna“?

Lidé z Novo Nordisku nicméně poskytnou indonéské společnosti Bio Farma „odborné rady, jak s inzulínem zacházet a jak jej vyrábět“, zatímco Bio Farma zajistí potřebné provozovny pro vzájemnou spolupráci, cituje agentura Reuters z prohlášení společnosti Bio Farma.

Hodnota předpokládané investice ze strany Novo Nordisk a Bio Farma zatím nebyla zveřejněna, jelikož detaily se stále dojednávají. Viceprezidentka indonéské pobočky Novo Nordisk Sreerekha Sreenivasanová však uvedla, že dohoda „posiluje záměry, které Novo Nordisk v Indonésii má.

Indonéský trh je pro dánskou farmaceutickou společnost Novo Nordisk velice zajímavý. Téměř 11 procent ze 180 milionů obyvatel, které Indonésie má, totiž trpí diabetem, uvedla agentura Reuters s odkazem na data International Diabetes Federation z roku 2021.

Samsung Biologics posiluje na americkém trhu

Svou dohodu o spolupráci v uplynulém týdnu podepsala také farmaceutická odnož korejského technologického gigantu Samsung. Společnost Samsung Biologics dala zelenou spolupráci s nejmenovanou americkou farmaceutickou firmou. Hodnota kontraktu dosahuje jedné miliardy dolarů (v přepočtu asi 23 miliard korun), uvedl odborný portál Fiercepharma.com.

Jedna miliarda dolarů představuje skoro dvě pětiny tržeb, kterých společnost Samsung Biologics dosáhla v minulém roce. Bližší detaily dohody zatím nebyly zveřejněny. Podle Fiercepharma.com se ví jen to, že produkce léků, které budoucí konsorcium hodlá vyrábět, by měla trvat nejméně do roku 2030. Doba se však může změnit, a to v závislosti na případných budoucích dohodách mezi oběma firmami.

Pro společnost Samsung Biologics jde o další v řadě dobrých zpráv za posledních několik měsíců. Samsung Biologics totiž za sebou nemá příliš úspěšný rok 2023, což se ovšem v dosavadním průběhu roku letošního výrazně změnilo. Za první tři měsíce totiž Samsung Biologics zaznamenal rekordní zisky, společnost také pokračovala v modernizaci a inovaci řady svých produktů.

Letos v březnu Samsung Biologics prodloužil sedmiletou smlouvu s belgickou společností UCB, která dodává nejrůznější lékové substance. Hodnota kontraktu činí necelých 400 milionů dolarů (v přepočtu něco přes devět miliard korun).

Obdobné prodloužení spolupráce přišlo také v červnu, kdy Samsung Biologics obnovil smlouvu s Baxter Healthcare, kterou obě strany podepsaly před sedmi lety. Baxter Healthcare je americká společnost, která dodává nejrůznější řešení pro léčbu, ale i chirurgii, diagnostiku, kardiologii nebo technologie, které pomáhají s monitoringem zdravotního stavu pacientů.

Otevřít článek