Nová aplikace Červeného kříže poskytne i psychosociální pomoc

1 month ago

Globální referenční centrum první pomoci Mezinárodní federace společností Červeného kříže a Červeného půlměsíce ve spolupráci s Francouzským červeným křížem vydalo novou mobilní aplikaci, která by měla poutavou formou naučit uživatele poskytovat první pomoc v různých situacích. Aplikace nahrazuje tu, jejímž provozovatelem byla národní pobočka organizace, totiž Český červený kříž.

„Jde o zcela novou aplikaci, která byla od začátku vyvíjena pod křídly mezinárodní organizace Červeného kříže,“ vysvětlila pro Zdravotnický deník hlavní rozdíl mezi předchozí a novou aplikací vedoucí programového oddělení Českého červeného kříže Miroslava Jirůtková. „Část kapitol se překrývá s tou původní, ale je v ní nový obsah a nové oblasti, kterým se věnuje, například psychosociální pomoci,“ popsala dále. Na uživatele čekají rovněž nové ilustrace a video ukázky, které byly vytvářeny centrálně mezinárodní federací.

Přístup k informacím i offline

Přestože cílem vývoje nové aplikace je co nejvíce sjednotit rozhraní, které uživatelé na celém světě v aplikaci uvidí, v národních mutacích existují odlišnosti. „My, stejně jako ostatní národní společnosti Červeného kříže, budeme aplikaci přizpůsobovat lokálním podmínkám,“ uvedla Jirůtková. Přizpůsobení má zohledňovat rizika, nehody a kulturní faktory dané země.

Organizace věří, že aplikace poslouží jako příručka první pomoci s radami ke zvládnutí různých situací. Má však být i užitečným rádcem pro případy mimořádných událostí. Uživatele se snaží nalákat na poutavý výukový design, personalizované vzdělávání včetně sledování pokroku a interaktivní kvízy. Navíc nabízí přístup k místním číslům tísňového volání a předem nahraný obsah umožňuje využívání aplikace i mimo dosah internetu.

Garance zdravotnickými odborníky

Jak nám sdělila zástupkyně Českého červeného kříže, aplikace je již nyní funkční, stále však není kompletní a nadále je do ní přidáván nový obsah a nové kapitoly. „Postupně se budou přidávat další témata… Veškeré podklady totiž musí ještě projít editací a kontrolou lékaři, aby bylo garantováno, že vše odpovídá platným předpisům,“ vysvětlila Jirůtková.

Aplikace je kompatibilní s operačními systémy Android a Apple iOS a je zcela přeložena do českého jazyka. Ti, kdo mají původní aplikaci, už buďto dostali, nebo brzy dostanou, v mobilním telefonu notifikaci o nové verzi, na kterou mohou přejít.

Otevřít článek