Nová bratislavská Nemocnice Bory spustila nábor sester

2 years ago

Téměř všechny vedoucí pozice v příští Nemocnici Bory v Bratislavě jsou už obsazeny a nemocnice aktuálně spustila nábor sester. Celkem jich plánuje zaměstnat 440. Nábor potrvá až do otevření nemocnice, ale i po něm, protože jednotlivá pracoviště se budou otevírat postupně. Každá sestra prochází pohovorem i se svoji vedoucí sestrou a do nemocnice bude nastupovat už měsíc před otevřením vybraného pracoviště.

„Sestry chtějí pracovat jako sestry, to je jich prvotní motivace, proč se hlásí do naší nemocnice. Samozřejmě je lákají i inovace, které jim usnadňují práci, nové postupy a moderní prostředí, ale po letech plných administrativy a vyřizování provozních záležitostí se zejména chtějí vrátit zpátky k lůžkům pacientů. Chtějí mít čas vzít je za ruku a vyposlechnout si, co je trápí. Chtějí, aby pacient byl po dobu jejich pracovní doby na prvním místě. Řešit nedostatek čistých lůžkovin na oddělení nebo špatně uklizený pokoj jednoduše sestrám s jejich odborným vzděláním nepřináleží a my je od těchto věcí osvobodíme. To budou totiž řešit kolegové na jiných pozicích,“ vysvětluje ředitelka pro ošetřovatelský personál Nemocnice Bory Alena Kendrick.

Sestry se do Nemocnice Bory hlásí z různých zdravotnických zařízení, státních i soukromých, ze sítě ProCare a Svět zdraví, ale i ze sociální sféry. Ředitelka pro ošetřovatelství vysvětluje, že někteří zdravotníci jsou rozhodnuti pro nespojenost odejít už dnes ze svého současného pracoviště do zahraničí. Nechtějí však opustit domov a dávají šanci ještě Nemocnici Bory.

„Kdo odchází do zahraničí z finančních důvodů nebo proto, že chce poznat jinou kulturu, tomu nezabráníme a ani nechceme. Avšak určitě nabídneme i těmto lidem uplatnění po jejich případném návratu domů. Nicméně zdravotníkům, kteří plánují odejít jen proto, že jsou nespokojení v systému současného slovenského zdravotnictví, dokážeme v Nemocnici Bory nabídnout pracovní standard, jaký by poznali v zahraničí. A věříme, že na Slovensku a tím i ve slovenském zdravotnickém systému díky tomu zůstanou,“ dodává Alena Kendrick.

Sestry budou rotovat

Sestry na centrálních operačních sálech v Nemocnici Bory budou moci rotovat a měnit chirurgické obory, například z břišní chirurgie se mohou dostat na cévní chirurgii nebo ortopedii. „Nechceme, aby sestry strávily několik let na jednom sále. Rotováním předejdeme syndromu vyhoření a stereotypům, protože pokud už v nás jsou, nepřemýšlíme a pracujeme automaticky. Tomu se chceme v Nemocnici Bory vyhnout,“ říká Lucia Hlucháňová, vedoucí sestra pro anesteziologii.

Sestrám také pomůže robotická centrální přípravna léků a potrubní pošta. Pacient bude zároveň znát jméno své sestry. Dnes se totiž běžně stává, že za hospitalizovaným pacientem přijde v průběhu dne několik sester. Jedna mu ráno změří tlak, jiná podá léky, další přijde například převázat ránu.

Vedoucí ošetřovatelský tým v Nemocnici Bory tvoří ředitelka ošetřovatelského personálu, čtyři manažerky ošetřovatelského personálu se svými 22 vedoucími sestrami a čtyři nemocniční manažerky směn. Kromě sester hledá nemocnice i další zdravotnický personál a už dnes ví, že 80 praktických sester a sanitářů by měli tvořit ukrajinští kolegové.

Otevřít článek