Nová evropská agentura pro drogy má silnější pravomoci

2 months ago

Evropské monitorovací centrum pro drogy a drogovou závislosti (EMCDDA), které působí v Lisabonu od roku 1995, nahradila Agentura Evropské unie pro drogy (EUDA). Nová agentura disponuje silnějšími pravomocemi než předchozí úřad a má tak pomoci členským státům Evropské unie k lepší připravenosti, která se týká dopadů hrozeb spojených s užíváním drog.

Klíčovým úkolem agentury EUDA bude i nadále shromažďování, analýza a šíření údajů o drogách. Nová agentura bude mít na starosti rovněž rozvíjení schopností posouzení hrozeb v oblasti zdraví a bezpečnosti, čímž se zvýší připravenost EU identifikovat nové hrozby a reagovat na ně. Měla by také vydávat výstrahy o tom, pokud se na trhu objeví vysoce rizikové látky, a to prostřednictvím nového evropského drogového výstražného systému. Agentura bude rozvíjet své činnosti ve třech klíčových oblastech: monitorování, připravenost a rozvoj kompetencí, jež umožní provádět lepší intervence.

Agentura dále zřídí síť forenzních a toxikologických laboratoří, kde budou pracovat národní forenzní odborníci na drogy a posílí úlohu vnitrostátních kontaktních míst s cílem zajistit, aby členské státy byly schopny agentuře poskytovat relevantní údaje o drogách.

„Drogy začínají být nebezpečně dostupné. Se silnějším mandátem nové agentury máme možnost dělat ještě lepší práci než doposud. Můžeme varovat Evropu před nebezpečím, které plyne z jejich užívání,“ uvedla na tiskové konferenci k představení nové agentury komisařka pro vnitřní věci z Evropské komise Ylva Johanssonová, která dodala, že lidé v Evropě se čím dál tím více nebojí užívat i tzv. „smrtící koktejly“ několika druhů drog.

V rámci tiskové konference bylo mezi EUDA a ministerstvem zahraničních věcí z Ekvádoru podepsáno ujednání s cílem posílit vzájemnou spolupráci při řešení problémů souvisejících s drogami. To se bude týkat zejména intenzivnějšího monitoringu trhu s kokainem. Ujednání si klade za cíl zvýšit bezpečnost a zdraví obyvatel na obou stranách. Johanssonová dodala, že další partnerství se připravují a že EUDA potřebuje další spoluhráče, kteří budou na straně Evropské unie.

„Vytvoření nové agentury představuje klíčový milník v evoluci monitoringu drogového trhu v Evropě. Evropské monitorovací centrum pro drogy a drogovou závislosti udělalo za uplynulé roky velké pokroky. Jsem si jist, že Agentura Evropské unie pro drogy na jeho práci důstojně naváže. Velké díky patří také členským zemím, konkrétně Francii, Česku a Švédsku, které považují protidrogovou politiku za vysokou prioritu a podpořily nový mandát agentury v rámci svých předsednictví Rady Evropské unie,“ vyzdvihl předseda správní rady EUDA Franz Pietsch z Rakouska.

Mezi oblasti, které by se měly v oblasti vývoje drogové problematiky zlepšit, patří další rozvoj činnosti v oblasti viditelnosti agentury u široké veřejnosti a odborníků, čímž by mělo dojít k posílení spolupráce s mezinárodními organizacemi. Zřízení agentury vychází z Protidrogové strategie Evropské unie na období let 2021–2025.

Otevřít článek