Nová laboratoř Státního zdravotního ústavu zkoumá znečištění vody

3 months ago

Centrum zdraví a životního prostředí SZÚ zprovoznilo na začátku července novou laboratoř. Zaměstnanci Oddělení vody budou díky novým přístrojům schopni identifikovat kontaminující látky v pitné vodě. Projekt reaguje na směrnici EU 2020/2184 o jakosti vody určené k lidské spotřebě, která zavádí nové požadavky na detekci nově vznikajících kontaminantů v pitné vodě.

V nově vybudované laboratoři se stanovuje obsah perfluorovaných látek (PFAS) ve vodě. PFAS jsou látky, které mají výjimečné fyzikální a chemické vlastnosti. Známé jsou především díky použití v teflonu nebo Gore-Texu, ale můžeme je najít v papírových obalech na potraviny, v outdoorovém oblečení nebo v kobercích.

V laboratoři se nachází zařízení pro zakoncentrování těchto látek z vody pomocí procesu extrakce na pevné fázi, dále odparka rozpouštědel z plastových nádobek a kapalinová chromatografie s hmotnostní detekcí (LC/MS).

„Příprava vzorku k analýze začíná extrakcí na pevné fázi (SPE) pomocí robotického zařízení Xana. Jednotlivé kroky přípravy jsou plně automatizovány. Po vložení SPE kolonek a vzorků v polypropylenových láhvích do příslušných držáků proběhne dle zvoleného programu zakoncentrování analytů (sledovaných látek) do příslušného rozpouštědla,“ popsal hlavní řešitel projektu Filip Kotal.

Laboratoř byla vybudována v rámci projektu s názvem Vybudování laboratorních kapacit SZU pro stanovení nově se objevujících kontaminant pitné vody a vody ke koupání pro účely státního zdravotního dozoru a státní správy, který je spolufinancovaný Evropskou unií prostřednictvím Operačního programu Životní prostředí.

Otevřít článek