Nový projekt MZd má podpořit zdravotně-sociální péči

3 months ago

Ministerstvo zdravotnictví spustilo projekt s názvem Podpora plánování rozvoje integrované zdravotní a sociální péče, zkráceně označován jako „KRAPL“ nebo „Krajské zdravotně sociální plány“. Reaguje tak na potřebu zajistit zdravotně-sociální péči postupně stárnoucímu obyvatelstvu a zaměřuje se také na vzrůstající počet chronicky nemocných. Ministerstvo to uvádí na svých webových stránkách.

Cílem nového projektu je zmapovat existující zdravotní a sociální služby (například kapacity a cílové skupiny následné a dlouhodobé lůžkové péče, domovů pro seniory, agentur domácí péče a pečovatelských služeb) na konkrétním území a odhalit, co chybí. V dalších fázích je pak ambicí projektu stanovit konkrétní kroky, jak tato místa zaplnit. Předběžné šetření ukazuje, že problémem nemusí být nutně například nedostupnost drahého vybavení či budovy, ale spíše chybějící nastavení pravidel a podmínek pro vzájemnou spolupráci a koordinaci.

Mapování a následné plánování v jednotlivých krajích bude probíhat za účasti všech důležitých aktérů. Kromě kraje budou podle resortu zapojeny zdravotní pojišťovny, zástupci poskytovatelů zdravotních i sociálních služeb a také zástupci pacientů ve zdravotních a sociálních službách. Ministerstvo zdravotnictví v rámci projektu připraví za spolupráce Ministerstva práce a sociálních věcí a dalších partnerů metodický návod pro vznik krajských zdravotně sociálních plánů. Komunikace bude probíhat se všemi kraji a bude zahrnovat i vzdělávání úředníků zdravotních a sociálních odborů jednotlivých krajských úřadů. Projekt, který je spolufinancován Evropskou unií v rámci Operačního programu Zaměstnanost plus, je plánován na tři roky.

„Uvědomujeme si, že nás čeká složitý úkol a že tím klíčovým hlediskem pro úspěch projektu bude nalézt opravdu společnou řeč pro zdravotně-sociální pomezí,“ uvedla k tomu zastupující vrchní ředitelka sekce zdravotní péče Ministerstva zdravotnictví Venuše Škampová. „Data o stárnutí jsou neúprosná a není možné dále schovávat hlavu do písku a čekat, že se problémy vyřeší. Ostatně programové prohlášení vlády hovoří o provedení systémových změn k integraci a provázání sociálních a zdravotních služeb dlouhodobé péče, a toto by měl být jeden z prvních konkrétních kroků,“ dodává.

Otevřít článek