Novým předsedou sněmovního zdravotnického výboru byl zvolen Bohuslav Svoboda

2 years ago

Zdravotnický výbor Poslanecké sněmovny si včera na své ustavující schůzi zvolil nového předsedu. Stal se jím lékař Bohuslav Svoboda (ODS), který ve zdravotnickém výboru zasedal i ve dvou předchozích volebních obdobích jako jeho místopředseda. Novými místopředsedy pak byli zvoleni Tom Philipp (KDU-ČSL), Zdenka Němečková Crkvenjaš (ODS), Věra Adámková (ANO), Julius Špičák (ANO) a Karla Maříková (SPD). S výjimkou Toma Philippa a Zdenky Němečkové Crkvenjaš, kteří jsou ve sněmovně nováčky, byli všichni noví místopředsedové členy výboru i v uplynulém volebním období (Věra Adámková působila jako předsedkyně, Julius Špičák jako místopředseda).

Bohuslav Svoboda byl jediným kandidátem, který se o post předsedy výboru ucházel, a byl zvolen jednomyslně. V čele výboru tak nahradí Věru Adámkovou, která ho vedla uplynulé čtyři roky.

Gynekolog a porodník Bohuslav Svoboda zasedá v poslanecké sněmovně od roku 2013, v letech 2010 až 2013 pak zastával post primátora hlavního města Prahy. Mezi lety 1992 a 1992 byl prezidentem České lékařské komory. V letech 1990 až 2011 působil jako přednosta Gynekologicko-porodnické kliniky 3. LF UK a FN Královské Vinohrady, v letech 2003 až 2010 byl také děkanem 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze (mezi lety 1990 až 1997 a 2010 až 2011 působil jako proděkan). Od roku 2016 je přednostou Gynekologické kliniky 3. LF UK a ÚVN.

Zdravotnický výbor má 25 členů. Zasedne v něm řada nových tváří – za lidovce Tom Philipp, Romana Bělohlávková, Róbert Teleky a Antonín Tesařík, za ODS Zdenka Němečková Crkvenjaš, Petr Fifka a Renáta Zajíčková, za STAN Josef Flek, Jan Kuchař, Petra Quittová a Michaela Šebelová, za TOP 09 Martina Lisová, za ANO Ivana Mádlová a za SPD Iveta Štefanová. Celkem 11 poslanců zůstává z minulého období. Vedle Bohuslava Svobody je to Věra Adámková, Milan Brázdil, Kamal Farhan, Miloslav Janulík, David Kasal, Jiří Mašek, Jana Pastuchová a Julius Špičák (všichni za ANO), dále Vít Kaňkovský (KDU-ČSL) a Karla Maříková (SPD).

Ve výboru pak oproti minulému období neusedne Rostislav Vyzula (ANO), který výbor vedl v letech 2013 až 2017, bývalý místopředseda výboru Jiří Běhounek (ČSSD) a Petr Třešňák (Piráti). Dále zde bude chybět Marek Benda, Ilona Mauritzová a Pavel Šindelář (všichni ODS), Petr Pávek (STAN), Olga Richterová (Piráti), Adam Vojtěch a Andrea Brzobohatá (ANO), Jaroslav Dvořák (SPD), Alena Gajdůšková (ČSSD), Daniel Pawlas a Hana Aulická Jírovcová (KSČM).

-mk-

Příspěvek Novým předsedou sněmovního zdravotnického výboru byl zvolen Bohuslav Svoboda pochází z Zdravotnický deník

Otevřít článek